Ondřej Rybář se vrací k trénování, společně s Alešem Ligaunem povede mužské áčko

03. května, 2020

S pozměněným trenérským týmem zahájili čeští biatlonisté přípravu na sezónu 2020/21. Zdeňka Vítka střídá na pozici hlavního trenéra mužů Ondřej Rybář, asistovat mu bude Aleš Ligaun. Vítek naopak přebírá od Ligauna B tým. U žen pokračuje duo Egil Gjelland a Jiří Holubec.

Nejlepší možné řešení

Zdeněk Vítek vedl mužské áčko od sezóny 2018/19. „Byli jsme se Zdeňkem domluvení na dva roky s tím, že se pak uvidí, jak to bude dál,“ připomíná prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Vítek nadále zůstává u české reprezentace, jako trenér B týmu bude objíždět IBU Cup. Na pozici hlavního trenéra mužů se po sedmi letech vrací Ondřej Rybář, jako asistent trenéra bude znovu ve Světovém poháru působit Aleš Ligaun.

Zdeněk Vítek bude nyní dohlížet na závodníky v IBU Cupu

„Nechtěli jsme v tuhle chvíli sahat do zahraničí, čímž se okruh kandidátů podstatně zmenšil. Z mého pohledu jsme našli nejlepší možné řešení. Jsem rád, že Ondra tuto nabídku přijal,“ těší Hamzu, který k tomu dodává: „Ondra zůstává nadále v pozici sportovního ředitele. Z toho vyplývá provázanost týmu od áčka až po mladé naděje.“

Šéf českého biatlonu nachází na přeskupení trenérů další pozitivum: „Pro Aleše Ligauna je to šance, aby se naučil něco od Ondry Rybáře a posunul se dál.“

Výměna generací u mužů

„Nevidím to jako radikální změnu,“ říká k trenérské rošádě Ondřej Rybář. „Kolem týmu jsou pořád lidé, kteří spolu dlouhodobě pracují. Spíš bych řekl, že jsme tým malinko přeskupili a přerozdělili si pracovní činnosti. Hledáme způsob, jak nejlépe zvládnout náročný program. I Bleky dopředu avizoval, že by chtěl věnovat rodině trochu víc času. Od trenérů až po servis se snažíme odvést svou práci co nejlépe, ale samozřejmě jako každý řešíme i osobní život. I proto občas dojde k takovému přeskupení.“

Pozici trenéra Rybář opustil po olympiádě v Pchjongčchangu právě proto, že chtěl trávit více času s rodinou. Ani teď není v plánu, že by cestoval na všechny závody a soustředění. „Celý Světový pohár objede Aleš Ligaun. Pro něj to bude velká škola. Má pozice není o každodenní práci se sportovci, ale o nastavení společné filozofie. Navíc mám doma povinnosti vyplývající z pozice sportovního ředitele. Odstartovali jsme několik projektů a byla by škoda v nich nepokračovat.“

Aleš Ligaun bude pravou rukou Ondřeje Rybáře

Jako sportovní ředitel Rybář koordinuje seniorské týmy s těmi juniorskými. „Spolupráce je velmi úzká. Slibujeme si od toho, že dobře zvládneme výměnu generací a u mužů to nebude jen o jednotlivcích, ale budeme mít také silnou štafetu.“

Juniory úspěšně připravuje Michael Málek, ti starší už se v minulé sezóně zapojovali mezi muže. V IBU Cupu s nimi pracoval Aleš Ligaun, ve Světovém poháru Zdeněk Vítek. „Spolupráce mezi námi funguje na vysoké úrovni,“ oceňuje Rybář.

K trenérské práci se vrátil proto, aby pomohl při přestavbě týmu. Bude nutné zalepit díry po odchodu Michala Šlesingra a Ondřeje Moravce, kterého zřejmě čeká poslední sezóna. „U mužů je obrovská konkurence, není jednoduché se prosadit. Máme mladé kluky s velkým potenciálem, ale potřebují čas. Bylo tak třeba i u Bimba, který se po příchodu z juniorů tři roky rozkoukával,“ je si vědom Rybář a poukazuje na Jakuba Štvrteckého, Mikuláše Karlíka či Vítězslava Horniga, kteří se na letošním Mistrovství světa juniorů v Lenzerheide vešli do elitní desítky. Štvrtecký dokonce vybojoval stříbro.

Michael Málek se svými svěřenci na letošním Mistrovství Evropy juniorů v Hochfilzenu

„Musíme jim dát čas a snažit se, aby se někdo z nich dostal do špičky co nejdřív. Nemůžeme čekat, že bude Kuba jezdit příští rok na pódiu, i když to není vyloučené. Je ale třeba nabýt zkušenosti, psychicky dozrát, být fyzicky připravený a mít dobrý servis. Pokud se vám něco z toho nepovede, nemůžete být mezi nejlepší. Je tu spousta neznámých,“ doplňuje Ondřej Rybář.

Zatím bez Egila

Česká reprezentace tento týden odstartovala společnou přípravu. Vzhledem k uzavřeným hranicím zatím bez Egila Gjellanda. „Příprava se teprve rozjíždí, takže v tom nevidím zásadní problém. Komunikace probíhá na dálku. Tréninkový deník je online, když něco někdo potřebuje, tak to řeší po telefonu nebo přes WhatsApp. S holkami je na trénincích Jirka Holubec, fungují v malém čtyřčlenném týmu,“ přibližuje Ondřej Rybář. Počítá se s tím, že na dalších soustředěních doplní kvarteto žen juniorky.

Diskuze Ondřeje Rybáře a Egila Gjellanda teď probíhají online

Reprezentační týmy se nyní připravují v Jablonci nad Nisou. „Strávíme tu celý květen. Jen juniorky budou teď pět dní v Letohradu. Pak je tu Nové Město, to jsou pro nás schůdné varianty. Máme tam vlastní ubytování a kuchaře, funguje vnitřní karanténa, v rámci které můžeme dodržet všechna nařízení,“ vysvětluje Rybář a zároveň vyhlíží otevření hranic.

Podle plánu měli Češi na začátku srpna absolvovat závody v rámci Blinkfestivalenu v Norsku a poté Mistrovství světa na kolečkových lyžích v německém Ruhpoldingu. První akce by měla proběhnout bez diváků, u druhé je ve hře posunutí na září.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Jiří Novotný