Příprava juniorských výběrů je v plném proudu

02. června, 2020

Už na přelomu dubna a května zahájily přípravu také juniorské výběry trenérů Aleše Lejska a Michaela Málka. Prvně jmenovaný pracuje stejně jako před rokem společně s Kamilou Jiroutek Rajdlovou. Ve společném týmu mají šest juniorek a tři ženy. Michael Málek má ve výběru osm sportovců, přičemž jeho asistentem se stal Petr Kánský, který ještě uplynulou sezónu závodil v IBU Junior Cupu a IBU Cupu. Další sportovci jsou v tzv. režimu „sledování“, trénují ve Sportovních centrech mládeže (SCM) a účastní se vybraných soustředění s juniorskými týmy.

Vítězslav Hornig, juniorský mistr Evropy 2020 ve vytrvalostním závodě

Juniorskou kategorii po zkrácené minulé sezóně opustili Jakub Štvrtecký, stříbrný z MSJ 2020 v Lenzerheide, a Tereza Vinklárková, která tamtéž obsadila 5. a 6. místo. Oba pokračující v seniorské reprezentaci. Novými členy výběrů jsou Tereza Jandová a Luděk Abrahám (ročník 2002), který je nejmladším stálým členem juniorské reprezentace. V týmu nejsou ani Veronika Macková a Eliška Svobodová, které se připravují na klubové úrovni, resp. v SCM.

Tereza Voborníková, dvakrát čtvrtá na OMEJ 2020 v Hochfilzenu

Oba výběry pracují v podobném systému se základnou při Centru sportu Olymp v Jablonci nad Nisou, odkud vyjíždějí na společná soustředění v Letohradě, Novém Městě na Moravě atd. Oba juniorské výběry navíc spolupracují a často se i prolínají s výběry dospělých. „Podpora ze strany Českého svazu biatlonu a Olympu nám umožnila tento záměr uskutečnit. Získali jsme tak kvalitní zázemí i zabezpečení,” podotýká Aleš Lejsek. „Nastolený systém považujeme za hodně motivační. Mladí sportovci vidí, jak pracují naši nejlepší reprezentanti a mohou se od nich mnohému přiučit. Zkušení borci pak poznají tlak, který na je ně od mladých nadějí,“ dodává Michael Málek. 

Mikuláš Karlík, 3x v TopTen na MSJ 2020

Vrcholy zimní juniorské sezóny budou Otevřené mistrovství Evropy v Lotyšsku (Madona) a Mistrovství světa v Rakousku (Obertilliach).

  

Tereza Vinklárková už zamířila mezi ženy, zatímco Klára Polednová bude chtít navázat na 9. místo z OMEJ

Složení týmu juniorek:

Karolína Dusilová (SKP Kornspitz), Tereza Jandová (SKP Kornspitz), Klára Polednová (SK NMNM), Petra Suchá (SKP Kornspitz), Eliška Teplá (SK NMNM), Tereza Voborníková (Jilemnice), ve sledování – Gabriela Masaříková (SKP Kornspitz) a Zuzana Doležalová (SK NMNM)

Trenérský tým: Aleš Lejsek a Kamila Jiroutek Rajdlová

Ženy v týmu Aleše Lejska: Natálie Jurčová, Tereza Vinklárková, Anna Tkadlecová

Trenér Aleš Lejsek opravuje zásobník Petře Suché

Složení týmu juniorů:

Luděk Abrahám (Letohrad), Vítězslav Hornig (Jilemnice), Josef Kabrda (SK NMNM), Mikuláš Karlík (Letohrad), Jakub Kocián (Jilemnice), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz), Jonáš Mareček (SK NMNM), Tomáš Mikyska (Letohrad), ve sledování – Jakub Kudrnáč (Jilemnice)

Trenérský tým: Michael Málek a Petr Kánský

Biatlon jako NHL? Košile a sako novým trendem? Petr Kánský, asistent Michaela Málka, spěchal na trénink rovnou od maturitní zkoušky!

Tomáš Hermann