Reportáž ze soustředění: Jak se muži a junioři společně připravují v Letohradu

06. června, 2020

Strávili jsme jeden den v Letohradu, kde se momentálně připravují čeští biatlonisté. Přečtěte si, jak to vypadá na společném soustředění mužů a juniorů.

Je středa ráno, čeští biatlonisté už mají po rozcvičce a je čas na snídani. Přesto na střelnici zůstává hlouček lidí. Ondřej Rybář, Aleš Ligaun, Michal Krčmář a Adam Václavík hází gumovým granátem. Nejlépe to jde Ligaunovi, který ze střeleckého stavu přehodil celou střelnici. Později podobný kousek předvedl i fotograf Petr Slavík.

Po snídani už je čas na posilování. Biatlonisté bydlí v chatě přímo v areálu, mají to pár kroků na střelnici i do posilovny. Tedy lépe řečeno do garáže, kde je několik cvičebních strojů. Část z nich vynášejí sportovci a trenéři před garáž, třetím cvičebním stanovištěm je venkovní posilovna s hrazdami a bradly.

„Je ještě docela zima,“ poznamenává Milan Žemlička, který vychází ven v kraťasech a dlouhém rukávu. Jakub Štvrtecký mezitím zápasí s přenosným repráčkem, až se mu ho konečně podaří spárovat s telefonem. „Na chvíli to ztište, kluci,“ vyzývá ještě trenér Rybář a svolává všechny sportovce k sobě.

Trenér Rybář udílí pokyny

Na společný trénink se schází šest mužů a osm juniorů. „Udělejte dvojičky jako minule a jdeme na to,“ udílí Rybář poslední pokyny a hodina posilování může začít. Zkušení závodníci jsou promícháni s těmi mladými, třeba Michal Krčmář absolvuje posilovací kolečko s Jakubem Kociánem. Jeden ze dvojice vždy cvičí a ten druhý ho povzbuzuje k ještě lepšímu výkonu, případně ho jistí. Následně si role vymění.

Výpady v podání Mikuláše Karlíka a Michala Krčmáře

Junioři vynikají především při gymnastických cvicích. Mikuláš Karlík tak udílí rady Ondřeji Rybářovi, kteří se snaží o něco, co připomíná stojku na bradlech. Aleš Ligaun se zase nenechá dlouho přemlouvat, aby se zkusil přehoupnout z jedné hrazdy na druhou. Jeho pokus ale končí pozdravem se zemí.

Trenér musí jít příkladem

Hodina už uběhla, ale v garáži ještě dokončuje poslední cviky dvojice Ondřej Moravec a Tomáš Krupčík. Ti dva se rozhodně nešetří, několikrát si v průběhu tréninku přidávají zátěž. Když se Moravec naposledy vytáhne nahoru s těžkým závažím kolem pasu, ozve se garáží hlasité „jóóóóó“.

Ondra s Křupasem si celkem nakládali

Jaký je další plán? „Běžte se převléct a 20 minut výklus. A přineste si zbraně na střelnici“ velí Rybář. Po rozklusání se sportovci schází u střeleckých stavů. Bude následovat 6 střeleckých položek, 3 vleže a 3 vestoje. Ty budou proloženy dalším výklusem o délce 25 minut.

Na stavy číslo 1 až 6 uléhají muži, od 7 do 14 jsou seřazeni junioři. Po dostřílení se někteří sbíhají. „Bimbo, makej,“ křičí Ondřej Mánek na Michala Krčmáře, který poslechne a sprintem docvakne skupinku juniorů. To Ondřej Moravec běží sám. Na hlavě má černou kšiltovku, na nohou jednu růžovou a jednu zelenou botu. To kdybyste nevěděli, co se letos nosí.

Aleš Ligaun je pravou rukou Ondřeje Rybáře

Trenér Rybář dohlíží spolu s asistentem Ligaunem na střelbu svých svěřenců a ještě ji stíhá pro všechny přítomné vzrušeně komentovat. „Sledujeme souboj Adama a Kuby. Adam si zakrouží, Kuba se dostává do vedení.“ Rybářovi synové zase doprovází trefy tradičním pokřikem „héj“. A v mezičase sportovcům pomáhají s páskováním nábojů.

Kuba s Adamem absolvovali trénink společně

Po tréninku je čas na oběd. Českým biatlonistům v Letohradě vaří Jaroslav Jíra, šéfkuchař liberecké restaurace Black Horse a účastník letošního ročníku Jizerské padesátky. Jeho kulinářské umění si reprezentanti nemůžou vynachválit, tentokrát se podávají těstoviny Carbonara.

U mistra šéfkuchaře

Odpoledne dostali sportovci od trenéra Ondřeje Rybáře volno. „Mě čeká ještě jedna tréninková fáze na zahradě,“ usmívá se Ondřej Moravec, který bydlí v Letohradě. V posledních dnech ho zaměstnávalo třeba dláždění terasy.

Z Letohradu je i Michal Šlesingr, který přijel pozdravit své bývalé parťáky. A taky si vyzvednout Adama Václavíka. Společně zamířili do nedalekého Žamberka, odkud vzlétli s ultralightem.

Půldenní volno přišlo vhod. Ve čtvrtek ráno už se reprezentanti opět hlásili na rozcvičce. Dvoutýdenní soustředění v Letohradě je právě teď ve své polovině, pak je na plánu individuální příprava a koncem července testy v Jablonci nad Nisou.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík