Čeští biatlonisté mají za sebou tradiční testy. Ozvláštnil je výjezd na Ještěd

30. června, 2020

Minulý týden měli čeští reprezentanti nabitý program. Kromě tréninků absolvovali v Jablonci nad Nisou výkonnostní testy. Od pondělí do čtvrtka se muži a ženy třikrát vystřídali na běžeckém pásu a dvakrát na střelnici. Po pátečním volnu následoval sobotní krosový výběh a nedělní výjezd na Ještěd.

Trenér mužů Ondřej Rybář měl k dispozici i juniory Mikuláše Karlíka a Vítězslava Horniga. Ženské áčko doplnily Natálie Jurčová, Tereza Vinklárková, Anna Tkadlecová a nejstarší juniorky Eliška Teplá, Eliška Polednová a Petra Suchá.

Junior Víťa Hornig před startem testu na pásu

Skvělý běh Štvrteckého

„Testy hodnotíme spíš individuálně. Jestli se závodníci meziročně zlepšují a jaký udělají progres v přípravě,“ říká na úvod Rybář s tím, že na podzim se bude testování opakovat.

Přesto vypíchl několik výkonů. „Radost nám udělal Kuba Štvrtecký, kterému se povedl výběh na Suchánek i výjezd na Ještěd. Výběh absolvujeme dlouhodobě, takže máme porovnání s Bouškem, Ondrou nebo Jardou, když byli ještě junioři. A Kubův čas byl mezi těmi úplně nejlepšími.“

Kuba se převedl na pásu i venku

Druhý za Štvrteckým doběhl Tomáš Krupčík. „Křupas měl minulé jaro zdravotní problémy, o to víc nás teď potěšil. I jeho čas byl velmi dobrý.“

Mezi ženami nejlépe běžely Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová, které na tom byly takřka stejně.

Na Ještědu první Davidová a Václavík

Po několika letech byl do testovacího týdne zařazen i výjezd na Ještěd. „Původně jsme plánovali hromadný start, ale kvůli lidem a autům jsme nakonec zvolili intervalový start po 30 vteřinách. Většina na sebe viděla, ale třeba Kuba startoval z prvního místa a nikoho před sebou neměl. Adam se naopak mohl za někým vytáhnout. Ve finále vyhrál před Kubou o dvě vteřiny. Oba kluci jeli velmi dobře. Stejně jako třetí Karlos (Mikuláš Karlík),“ popsal průběh závodu na kolečkových lyžích Ondřej Rybář.

Klání žen zase přibližuje trenér Jiří Holubec. „Makula jela velmi dobře, měla opravdu velký náskok na další holky. Za výjezd bych pochválil i Jess. Od Lucky jsem čekal víc, ale celkově na testech předváděla dobré výkony. Výjezd tolik nevyšel Evči. To může souviset s velkým dusnem, které panovalo. To jí vůbec nesedí.“

Makula měla důvod k úsměvu

Krčmář si odběhl na přijímačky

Trochu hektičtější program měl Michal Krčmář. Ve čtvrtek a v pátek dělal přijímačky v Brně, kde se hlásí na navazující magisterské studium oboru kondiční trenér a aplikována kineziologie. To se zřejmě projevilo na horším výkonu při výjezdu na Ještěd. „Ale na pásu si vedl dobře,“ ubezpečuje Rybář.

Výsledky testu výkonnosti už Bimbo má, výsledky přijímaček se dozví v červenci

Biatlonisté nejprve absolvovali test spiroergometrie, tedy maximální zátěže. V dalších dnech pak jeli soupaž a bez holí. To proložili několika střeleckými testy, které dost ovlivnil silný vítr. „Ve střeleckých testech vynikli spíš zkušenější závodníci,“ prozradil Rybář a zmínil konkrétně Ondřeje Moravce.

Kuba má za sebou test maximální zátěže

„Všechny holky se hodně praly se stojkou. Ležku zvládla v tom větru nejlépe Makula,“ referuje Jiří Holubec. Jeden z testů vyhrála i Natálie Jurčová. „Natka potvrdila, že umí střílet rychle a přesně. V běhu ale zaostává.“

Při nástřelu střeleckého testu panovala dobrá nálada

Brzy snad s Egilem do Rakouska

Jaký je další program? Muži odjíždí příští týden na soustředění do Nového Města na Moravě. O víkendu 11. a 12. července si udělají výlet do Velkých Karlovic, kde se zúčastní dvou závodů na kolečkových lyžích klasickou technikou. V sobotu je čeká lauf na 30 km, v neděli 11 km dlouhý výjezd na Kohútku.

Péče o kvarteto žen byla zatím na Jiřím Holubcovi

Ženy se budou dva týdny připravovat v Letohradu, zřejmě už pod dohledem norského kouče Egila Gjellanda. Následovat bude týdenní volno a pak, pokud to aktuální situace dovolí, první zahraniční soustředění v Ramsau. Do rakouského střediska mají zamířit i muži.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík