Čeští biatlonisté se připravují v rakouském Ramsau. Zalyžovali si i na ledovci

08. srpna, 2020

Že je srpen měsícem dovolených? Ne pro české biatlonisty, kteří vyrazili na první zahraniční soustředění. Muži, ženy a junioři se připravují v rakouském Ramsau, juniorky v německém Altenbergu. A servismani vyrazili testovat do lyžařského tunelu v Oberhofu.

Česká invaze v Ramsau

V pondělí večer dorazila do rakouského Ramsau am Dachstein početná česká výprava. Šest mužů, osm juniorů, pět žen a jedna juniorka. Pro vysvětlení: Ke stabilní čtveřici žen se připojily Tereza Vinklárková, která bude letos poprvé závodit v kategorii žen, a její jmenovkyně Tereza Voborníková. Další juniorky se v těchto dnech připravují v Altenbergu v Krušných horách.

„Ramsau jsme vybrali kvůli vyšší poloze. Navíc jsou nahoře na ledovci dobré sněhové podmínky,“ vysvětluje asistent trenéra mužů Aleš Ligaun volbu místa po první zahraniční soustředění. Rakouské středisko se nachází v 1135 metrech.

https://www.instagram.com/p/CDoGLuQHFKc/

Češi bydlí ve třech apartmánech v místní části Vorberg. Kolečkové lyže můžou nasadit přímo u dveří, mají to asi jen půl kilometru na novou kolečkovou dráhu. Ta měří pět a půl kilometru a je u ní střelnice s 15 stavy. Nejde přitom o areál, kde v zimě závodí běžci na lyžích. Ten je vzdálený asi tři kilometry.

S biatlonisty opět cestoval šéfkuchař liberecké restaurace Black Horse Jaroslav Jíra. K dispozici jsou sportovcům i masérky Barbora Pyrochtová a Klára Siegelová. Na místě je také sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář, kterého na druhou polovinu soustředění vystřídá kouč týmu pro IBU Cup Zdeněk Vítek. Domů pocestuje český tým v pátek 21. srpna.

Lyžovačka na ledovci

Že si v srpnu zalyžují na přírodním sněhu, to by asi české biatlonisty nenapadlo. Stačí však vyjet lanovkou na Schladmingerský ledovec, kde se ve více než 2500 metrech nad mořem klikatí tři kilometry upravených tratí.

„Většinou se tu v srpnu nelyžuje, sníh bývá úplně černý. Letos ale ještě v červnu sněžilo. Sníh je samozřejmě měkký, ale ještě poměrně dobrý,“ hlásí z Rakouska asistent trenéra žen Jiří Holubec.

„Upřímně, v zimě v IBU Cupu byla trať kolikrát i horší,“ usmívá se Aleš Ligaun a poukazuje třeba na březnové závody v Bělorusku, kde měl sníh hodně daleko k bílé barvě. Jezdit se dalo i dnes, kdy se oteplilo a biatlonisté byli hodně nalehko.

https://www.instagram.com/p/CDoV8FEJabv/

Možnost zalyžovat si na ledovci přišla vhod, protože letos Češi pojedou během přípravy jen jednou do lyžařského tunelu v Oberhofu. Normálně se tam během přípravy protočili i třikrát.

„Ale kvalitnější tréninky absolvujeme na kolečkových lyžích. Sníh je spíš pro zpestření,“ objasňuje Ligaun. To platí i pro ženský tým. „Nahoře se jezdí pomalu, jde o objemové tréninky. Kroutit dvě a půl hodiny na tříkilometrovém kolečku je hrozné, ale tak to je,“ konstatuje Holubec a dodává: „Máme v plánu jet nahoru zhruba sedmkrát. Trochu to komplikuje obsazení lanovky.“

Na tu čekají fronty turistů a trenéři ji musí dopředu rezervovat. Tratě na ledovci už ale mají Češi prakticky jen pro sebe, stejně tak kolečkovou dráhu dole v Ramsau.

Kvalitní panoramata. trochu méně kvalitní sníh

4 + 2 × Tereza

Jak už bylo zmíněno, k týmu žen se pro soustředění v Ramsau připojily Tereza Vinklárková a Tereza Voborníková. „Vzaly jsme dvě nejlepší mladé závodnice, které už s námi byly na svěťáku. Měly by s námi jet i na další soustředění,“ nastiňuje Jiří Holubec.

Jak jednadvacetiletá Vinklárková, tak dvacetiletá Voborníková se připravují v tréninkové skupině juniorek, kterou vede Aleš Lejsek. Tréninkové plány se však sbližují s těmi, podle kterých se připravují Davidová a spol.

„I teď na soustředění v Rakousku obě holky trénují stejně jako áčko. Jen někdy jim malinko ubereme,“ doplňuje Holubec.

A jak je na tom český tým po zdravotní stránce? Odpovídá Aleš Ligaun: „Ondra Moravec má ještě nějaké odřeniny po pádu ve Velkých Karlovicích, ale jinak jsou všichni zdraví. Sportovci, trenéři i servismani.“ Ani ti teď nemají volno.

Aktualizace: Eva Kristejn Puskarčíková má boreliózu a musela odcestovat domů.

Servismani spojili síly

Příprava na novou sezónu se netýká jen sportovců, ale také servismanů. Proto Vojtěch Prášil a Milan Faltus vyrazili testovat do lyžařské haly v německém Oberhofu. Společnost jim dělají dva servismani od běžců na lyžích a jeden od sdruženářů.

„Letos se rozjíždí určitá spolupráce. Všichni teď potřebujeme hodně testovat, protože nás čeká první bezfluorová sezóna. A všechny prášky a parafíny, co se doteď používaly, ten fluor obsahují, takže se nesmí používat,“ poukazuje Prášil na nařízení, které má chránit životní prostředí a také zdraví servismanů.

Kamion před lyžařskou halou v Oberhofu

„V Oberhofu právě testujeme a porovnáváme první bezfluorové prášky a parafíny, zatím jen od pár firem. Máme tu také kamion se strukturovacím strojem, takže se věnujeme i strukturám,“ říká Prášil s tím, že jde jen o prvotní testování a seznámení se s novými vosky. Servisní týmy všech zemí čeká ještě hodně práce.

Karel Halberštádt
Foto: Aleš Ligaun (Ramsau), Martin Žák (Oberhof)