Charvátová obhájila titul mistryně ČR ve sprintu. Mezi muži zvítězil domácí Moravec

29. srpna, 2020

Lucie Charvátová suverénním způsobem obhájila vítězství na Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradu. Stříbro brala Markéta Davidová a bronz Jessica Jislová. Mezi muži zvítězil místní rodák Ondřej Moravec, když v těsném souboji porazil Michala Krčmáře. Třetí skončil Tomáš Krupčík.

Suverénní Charvátová

Loni biatlonisté v Letohradu bojovali s vedry, letos si zase museli dávat pozor na osychající trati. Se všemi nástrahami si skvěle poradila Lucie Charvátová. Byla nejrychlejší na trati a zároveň udělala jen jednu chybu vestoje.

„Byl to velmi těžký závod. Když v létě jen trénujeme, tak je pak těžké vrátit se do závodního tempa. Závod ale samozřejmě hodnotím velmi pozitivně. Počasí docela vyšlo. Původně předpovídali déšť i přes den, ale i tak byla trať mokrá. Hlavně v lesních pasážích kolečkové lyže smekaly,“ popisovala závod jeho vítězka.

Lucka po dojezdu tušila, že z toho bude hodně dobrý výsledek

Charvátová porazila stejně jako před rokem Markétu Davidovou. S bilancí 1+1 byla Davidová o 45 sekund pomalejší.

„Klouzalo to. Navíc kolečkové lyže jsou tady o dost pomalejší než ty, na kterých jezdíme normálně. Včera to byl docela šok, když jsem ty kolce stoupla. Mrzí mě dvě chyby. Ale je důležité, že vím, co jsem udělala špatně a příště si na to dám pozor,“ řekla stříbrná medailistka.

Makula na stojce

I Jessica Jislová udělala na obou položkách po jedné chybě a skončila třetí s odstupem minuty a 12 sekund na Charvátovou.

„Bylo nepříjemné, že to na dráze klouzalo. V některých místech jsem nemohla zabrat tak, jak bych si přála. Trochu mě mrzí jedničky, ale jinak jsem celkem spokojená,“ hodnotila své počínání Jislová.

Další tři příčky v absolutním pořadí patřily juniorkám. Juniorskou mistryní ČR se stala jilemnická Tereza Voborníková, která o 9 sekund porazila Kláru Polednovou z Nového Města. Obě udělaly po jedné chybě. Bronz brala dvakrát nepřesná Petra Suchá.

Moravcův domácí triumf

Ve společném závodě mužů a juniorů se našli dva čistí střelci a oba získali tituly mistrů ČR. Začněme u mužů, kterým kralovala domácí legenda Ondřej Moravec. Nejzkušenější český biatlonista měl největší podporu fanoušků, kterých se kvůli bezpečnostním opatřením nevešlo na stadion tolik. Další fanoušci pak vytvářeli závodníkům pěknou kulisu podél tratí.

„Dneska tu bylo méně lidí než standardně. Většinou jsem tu býval nervózní, chtěl jsem se doma ukázat a častokrát to nevyšlo. Dvě nuly jsem tady dal málokdy, za to jsem hodně rád. Střílel jsem spíš profesorsky, než že bych zkoušel rychlopalby. Trať byla po ranním dešti, což je pro nás nejhorší. Moc dobré lyžování to nebylo, každý bojoval hlavně sám se sebou,“ podělil se po závodě o své dojmy čerstvý mistr ČR. Na domácí půdě vyhrál po dvou letech.

Na Ondrových nohách byly pozůstatky už čtvrtého letošního pádu v tréninku

Mistrovský titul neobhájil Michal Krčmář, přesto mohl být spokojený s druhým místem. Se střelbou 1+1 mohutně stahoval Moravce, nakonec za ním zaostal o pouhých pět sekund.

„V Rakousku jsme jeli kontrolní závod a ten se mi povedl famózně střelecky, ale běžecky to po tom těžkém soustředění bylo už horší. Zároveň ale vím, že to soustředění bylo kvalitní a jsem s ním spokojený. Trochu jsem si odpočinul a jsem rád, že se to dneska projevilo. Jelo se mi dobře. Mrzí mě dvě zbytečné chyby, ale celkově mám ze závodu dobrý pocit,“ těšilo Krčmáře.

Bronz v rámci MČR mužů bral Tomáš Krupčík, jenž po dvou chybách vestoje ztratil na vítěze téměř minutu.

„Měli jsme těžké soustředění, takže jsem do závodu šel s respektem. Na trati jsem se cítil docela dobře, ale střelbu musím do zimy doladit,“ ví Krupčík.

Medailisté sprintu mužů

V absolutním pořadí by se před Krupčíka dostali tři nejlepší junioři. Zatímco loni kraloval novoměstský Jonáš Mareček dorostencům, tak letos už vyhrál mezi juniory. Díky čisté střelbě porazil právě loňského juniorského mistra Tomáše Mikysku. Reprezentant domácího oddílu musel na dvě trestná kola a ztrácel 25 sekund. Jednou kroužil bronzový Vítězslav Hornig z Jilemnice.

Dorostenečtí medailisté

Kategorii nejstarších dorostenek (W19) zcela ovládly reprezentantky SK Nové Město na Moravě, když zabraly pět míst v nejlepší šestce. Favorizovaná Zuzana Doležalová odstřílela čistě a druhé Kamile Orálkové (1+0) nadělila minutu a 18 sekund. Třetí skončila Veronika Novotná (1+0).

V kategorii W17 se pro změnu dařilo biatlonistkám z Jablonce. Vyhrála Veronika Bárková (0+1), třetí skončila Tereza Schejbalová (1+0). Jabloneckou nadvládu narušila stříbrná Denisa Brunátová (0+0) z Jilemnice.

Zlato z kategorie W16 putovalo zásluhou Agáty Tušlové (0+2) na Zadov. Druhá skončila Aneta Novotná (0+3) ze Starého Města a bronz brala další zadovská naděje Hanka Randáková (0+5).

První vítězství pro domácí Letohrad zařídil v kategorii M19 Luděk Abrahám (2+0), když byl o 21 sekund rychlejší než Polák Marcil Zawól (0+2). Titul vicemistra ČR tak získal třetí v pořadí Prokop Smetana (0+1) z SKP Kornspitz a bronz připadl jilemnickému Jakubu Kudrnáčovi (0+2).

V kategorii M17 nadělil bezchybný Polák Hubert Matusik soupeřům více než minutu a půl. Republikové zlato získal v absolutním pořadí druhý Michal Blaha (1+1) z SK Rover, který o pouhé čtyři desetiny zdolal jabloneckého Ondřeje Jiránka (0+2). Bronz získal domácí Jan Gregor (3+1).

I kategorie M16 měla suverénního vítěze. Jilemnický Antonín Hron (1+2) porazil polského reprezentanta Jakuba Potoniece (1+3) o 41 sekund. Na pódium v rámci MČR vystoupali stříbrný Jan Kamarád (1+1) ze Střelky Brno a bronzový Pavel Kovář (1+2) v barvách CS Bobrky.

Výsledky sprintů na MČR v biatlonu na kolečkových lyžích 2020

Šampionát vyvrcholí v neděli stíhacími závody. Dorost do nich odstartuje opět v 9:30, dospělí a junioři ve 12:00.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík