Charvátová je dvojnásobnou mistryní ČR, stíhačku mužů vyhrál Krčmář

30. srpna, 2020

Lucie Charvátová má za sebou velmi úspěšný víkend. Na Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích totiž ovládla po sobotním sprintu i nedělní stíhací závod. Vítěze sprintu Ondřeje Moravce vystřídal na nejvyšším stupínku Michal Krčmář.

Druhé zlato pro Charvátovou

Stíhací závod žen byl pořádně dramatický, v jednu chvíli dokonce závodnice ze Světového poháru vypadly z první trojky. Nakonec se ale opět radovala Lucie Charvátová (3+1+1+0, která odčinila tři chyby z úvodu závěrečnou čistou stojkou.

Lucka v cíli stíhacího závodu

„Double je pro mě cenný, protože závody byly velmi náročné. Vydala jsem se úplně do maxima. Víc než dvě výhry bych tedy ocenila své výkony na trati i na střelnici. Dnešní závod byl pro fanoušky krásný. Mně se ze začátku střelba nedařila a musela jsem to stahovat na trati. Při závěrečné střelbě jsem nebyla ve stresu. Byla to už pátá závodní položka tady v Letohradě, potřebovala jsem se do toho dostat,“ říkala v cíli Charvátová.

Kytice pro vítězku od hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického

Druhá Jessica Jislová (2+1+1+1) si zajela nejlepší výsledek v kariéře na letním MČR. Její střelba za pět patřila dnes k tomu lepšímu. Za vítězkou zaostala o 36 sekund.

„Byl to strašně těžký závod. Líbily se mi části, kde jsme jely všechny tři spolu. To mi dodává motivaci. Je to potvrzení, že trénink jde správným směrem, když jsem aspoň půlku závodu schopná jet s takovými závodnicemi, jako jsou Makula a Lůca. Pořádně jsem si hrábla. Trochu mě mrzí střelba, ale střelnice je tu těžká. Jako trénink to bylo slušné,“ pochvalovala si Jislová.

Na poslední střelbu přijížděla jako první Markéta Davidová (2+2+0+2), ale udělala dvě chyby a v závěrečném kole už neměla síly na atak Jislové.

„Mrzí mě střelba. Ta byla špatná, takto bych v zimě střílet nemohla. Ani na trati to podle mě nebylo úplně dobré. Já jsem tu asi nikdy nejela dobře a to zůstává. Jak jsme jely s holkami spolu, tak se mi honilo hlavou, že je to jako trénink, kde takhle jezdíme pořád,“ podělila se o své dojmy bronzová medailistka.

Pódium bylo podobně pěkné jako včera

V polovině závodu vedla díky čisté střelbě Anna Tkadlecová (0+0+1+0), nakonec jí patřila čtvrtá příčka.

Pódium juniorek vypadalo stejně jako včera. Vyhrála jilemnická Tereza Voborníková (1+0+2+0) o 11,4 sekundy před novoměstskou Klárou Polednovou (0+0+2+0). Třetí v absolutním pořadí byla Slovenka Henrieta Horvátová (0+1+1+1), republikový bronz získala Petra Suchá (0+2+1+2) z SKP Kornspitz. Ta dokonce po první střelbě vedla společný závod dospělých a juniorek.

Krčmář si pohlídal vítězství

České muže pořádně proháněli ve stíhacím závodě junioři, nakonec ale uspěl Michal Krčmář. Po chybě na úvodní položce už se nemýlil a postupně ujel všem soupeřům.

„Dneska to byl i pro diváky pěkný závod. Jsem určitě spokojený. Jen jsem musel dohánět chybu na první ležce, takže jsem před tou druhou nasadil vyšší tempo. Jakmile jsem jel na čele, tak jsem si mohl hlídat své tempo. Jsem rád, že jsem zvládl čtvrtou položku. V takové situaci jsem ještě nebyl a chtěl jsem si to vyzkoušet. Závod byl trochu nebezpečný. Mrholilo a v zatáčkách to klouzalo. Jezdil jsem je v posledních dvou kolech raději vestoje, nechtěl jsem zbytečně riskovat. Celkově nám šampionát ukázal, že příprava jde dobrým směrem. To mě uklidnilo,“ usmíval se i v dešti Michal Krčmář.

Bimbo děkuje fanouškům, kteří dorazili do Letohradu

Fantastický výkon podal junior Tomáš Mikyska (1+0+1+0), který v závěrečném kole překonal Ondřeje Moravce (0+1+0+0). Mikyska se tak stal juniorským mistrem ČR.

„Jsem hodně spokojený. Hlavně se střelbou za dva. To jsem nečekal, protože se mi v tréninku tolik nedařilo. Běžecky to bylo vynikající, mnohem lepší než včera. V předposledním kole jsem skoro spadl. Jel jsem před Bimbem a ujela mi lyže. V těch mokrých zatáčkách to nebylo nic moc,“ přiznal v absolutním pořadí druhý Mikyska.

Překvapení dnešního dne – Tomáš Mikyska

Mikyska dojel do cíle se ztrátou 7,6 sekundy na Krčmáře, včerejší vítěz Moravec zaostal o 18 sekund.

„Pro mě není výsledek tak podstatný. Spíš jsem spokojený se střelbou. Za jedna ze čtyř položek není špatné. Běžecky to není úplně ono, ale na to mám ještě čas. V mém věku je hlavní, že trénuju. Musí mě to bavit a to je pro mě podstatné,“ říká Ondřej Moravec.

Z osmého místa se probojoval až na čtvrté Jakub Štvrtecký (1+2+1+1). V pořadí MČR mužů mu patřil bronz.

Mužští medailisté ze stíhačky

Včerejší vítěz mezi juniory Jonáš Mareček (0+1+0+1) bere tentokrát stříbro, v absolutním pořadí byl novoměstský reprezentant pátý. Devátý celkově a jako třetí nejlepší junior dorazil do cíle domácí Mikuláš Karlík (4+2+1+1)

Dorostenečtí medailisté

I druhý závod nejstarších dorostenek (W19) vyhrála novoměstská Zuzana Doležalová (0+2+1+2), která za sebou nechala o více než půl minuty jablonecké reprezentantky Kateřinu Gotvaldovou (2+0+2+2) a Annu Duškovou (0+0+1+0), která se na pódium vyšplhala ze 7. místa.

Kategorii W17 zcela ovládl klub SKP Kornspitz. Vítězství obhájila Veronika Bártová (0+0+1+1), druhá skončila se ztrátou 15 sekund Tereza Schejbalová (0+1+0+2) a třetí byla s odstupem 42 sekund Eliška Fiedlerová (0+0+1+1).

V nejmladší kategorii W16 opět zvítězila Agáta Tušlová (0+1+1+2) ze Zadova. Druhá Andrea Pánková (0+0+2+2) z Jablonce ztrácela 38 sekund. Z osmé příčky na třetí se posunula Francouzka Chloé Orvainová (1+1+1+3). Republikový bronz získala Zuzana Kubíčková (0+2+3+1) z domácího Letohradu.

Závodníkům fandila u trati i Veronika Vítková s partnerem Markem Lejskem

Letohradší se radovali z medaile i v kategorii dorostenců M19. Včerejší vítěz Luděk Abrahám (2+3+2+2) se sice trápil na střelnici, nakonec ale v těsném finiši získal bronz. Vyhrál Polák Marcin Zawól (1+1+1+2) s obrovským náskokem 45 sekund na Jakuba Kudrnáče (0+0+1+3). Jilemnický závodník získal titul mistra ČR, jeho oddílový kolega Petr Hák (0+1+3+1) byl celkově pátý, ale v pořadí MČR třetí.

Polského vítěze měl také závod dorostenců M17. Hubert Matusik (1+1+1+1) opět neměl konkurenci, druhý a v rámci MČR první Matyáš Martan (2+1+2+2) z Jablonce ztrácel přes dvě a půl minuty. Vicemistrem se stal novoměstský Jakub Milán (1+3+2+1), bronz získal Jiří Blaha (3+1+2+1) z SKP Rover.

Nejmladší dorostenci M16 startovali vzhledem k velkému počtu účastníků zvlášť. Vítězství uhájil jilemnický Antonín Hron (2+0+3+4). Druhý Vladimír Kocmánek (1+2+2+4) z NMNM a třetí Tadeáš Franz (1+1+3+0) v barvách Střelky Brno ztráceli přes půl minuty.

Výsledky stíhacích závodů na MČR v Letohradu 2020

Česká televize odvysílá sestřih MČR ve čtvrtek ve 23:05. Poté bude video i na webu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík