Těžká prověrka pro české biatlonisty. Míří na německý šampionát do Altenbergu

03. září, 2020

Týden po Mistrovství ČR v Letohradu čekají české biatlonisty další závody. Zúčastní se Mistrovství Německa v Altenbergu, kde poměří síly s domácí reprezentací, Švýcary a Lotyši.

Juniorky už v Altenbergu trénují od úterý, ženy přijely ve středu. Muži a junioři cestují do lázeňského města nedaleko Cínovce dnes a absolvují až víkendové sprinty a stíhací závody. Ženy a juniory pojedou i páteční zkrácený vytrvalostní závod.

„Tím, že se zrušilo mistrovství světa a Blinkfestivalen, tak jedeme sem. Němci jsou ohromnou konkurencí, na kolečkových lyžích patří k nejlepším. Chceme si vyzkoušet závodní zatížení a porovnat se s konkurencí,“ vysvětluje sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář, proč se Češi vydali do Altenbergu.

Místní SPARKASSEN-Arena není pro české biatlonisty úplně neznámá. „Dřív jsme tam jezdívali i na jaře, protože tam mají střeleckou halu. Letos tam byly na soustředění juniorky, tak mají tratě najeté trochu víc. Ale jinak se tam všichni za poslední čtyři roky aspoň jednou objevili. Trať je docela složitá a členitá. Jsou tam zajímavé sjezdy a ostré zatáčky,“ upozorňuje Rybář.

Porovnání s Denise Herrmannovou či Benediktem Dollem bude pro české biatlonisty velmi cenné, což dokládají slova trenéra žen Egila Gjellanda. „Němečtí biatlonisté jsou na kolečkových lyžích tradičně velmi silní. Vychází to z toho, že o nominaci pro Světový pohár každoročně bojují právě na letních šampionátech. Když přijeli před několika lety na závody do Německa Norové, tak třeba Tarjei Bø neměl vůbec šanci.“

Rybář přidává ještě jeden postřeh. „Německé pojetí techniky je obecně silovější a na kolečkových lyžích mají silovější typy výhodu.“

Pokud byste si chtěli udělat výlet za biatlonem do Krušných Hor, tak je třeba koupit si vstupenky. Ty jsou v prodeji online tady.

Program Mistrovství Německa v Altenbergu

DenČasZávod
Pátek 4. 9.11:00Zkrácený VZ žen
Pátek 4. 9.14:00Zkrácený VZ mužů
Sobota 5. 9.11:00Sprint žen
Sobota 5. 9.14:00Sprint mužů
Neděle 6. 9.11:00Stíhací závod žen
Neděle 6. 9.13:30Stíhací závod mužů

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík