Davidová skončila na úvod německého šampionátu 11., Václavík byl nejlepší z cizinců

04. září, 2020

Pět českých reprezentantů zasáhlo do úvodních zkrácených vytrvalostních závodů na Otevřeném mistrovství Německa v Altenbergu. Nejlépe si vedli 11. Markéta Davidová a 12. Adam Václavík.

Trenéři Ondřej Rybář a Egil Gjelland se shodli, že do místní SPARKASSEN-Areny přišlo méně diváky než před týdnem do Letohradu. Což může souviset i s přísnějšími opatřeními.

„Jsou rádi, že se šampionát vůbec koná. Mají tu spoustu nařízení. Když jedou v autě víc než tři lidé, musí mít roušku. Když jdete do společných prostor, musíte mít roušku. Nesmíte kontaktovat diváky, ani pozdravit rodiče,“ popisuje Rybář.

Chyb bylo příliš

Ráno při příjezdu na stadion mrholilo, ale závody už se jely za sucha. Na startu závodu žen bylo i české trio, kterému se však nedařilo na střelnici.

Nejvýše se umístila Markéta Davidová (1+1+1+2), která skončila 11. s odstupem zhruba tři a půl minuty na vítěznou Janine Hettichovou (0+0+0+1). Za chybu se přičítalo tři čtvrtě minuty.

Lucie Charvátová (3+1+2+0) měla na svém kontě šest chyb a patřilo jí 14. místo, Jessica Jislová (2+1+0+2) byla s pěti chybami 16.

„Chyb bylo až příliš, i když sehrál roli i vítr. Nemůžeme říct, že jsme spokojení, ale byly tam i pozitivní věci,“ hodnotil závod kouč Gjelland.

Markéta Davidová při střelbě

Na trati byla suverénní Denise Herrmannová (2+0+2+1), Davidová s Charvátovou za ní zaostaly zhruba o dvě minuty. Kvůli pěti chybám ale skončila třetí, dostala se před ni Maren Hammerschmidtová (0+1+0+0).

„Herrmannová je nejrychlejší žena na světe na kolečkových lyžích. Rozestup mezi ní a našimi biatlonistkami byl možná trochu větší, než jsem čekal. Promítly se do toho i pomalejší střelecké časy, což samozřejmě není omluva. Pořád jde jen o kolečkové lyže a o specifický typ tréninku, který teď potřebujeme,“ dodává Gjelland.

Václavík nezklamal

Čeští muži podle plánu nastoupí až do víkendových závodů. Výjimkou jsou Adam Václavík a Jakub Kocián, kteří z Německa musí odcestovat dřív.

Václavík (2+1+1+1) za sebou v dnešním závodě nechal celé švýcarské áčko a Lotyše Rastorgujevse, v celkovém pořadí figuroval na 12. příčce se ztrátou necelých čtyř minut na vítězného Johannese Donhausera. Ten střílel čistě, stejně jako druhý Dominic Schmuck. Bronzový Roman Rees (1+0+0+1) udělal dvě chyby. Junior Jakub Kocián (1+1+0+1) obsadil v konkurenci 49 závodníků 35. místo.

„Adam se běžecky držel s Němci, jen Doll jim pak uskočil. S tím jsem spokojený. Na střelnici se vyhnul fatálnímu zaváhání, jaké předvedl v Letohradě, ale pro úroveň Světového poháru potřebujete dávat nuly. Špatný pocit z toho nemám, udělal pár drobných chyb, které můžeme vylepšit,“ věří Rybář.

Sobotních sprintů už se zúčastní takřka takřka kompletní seniorská a juniorská reprezentace. Ženy opět odstartují v 11:00, muži navážou ve 14:00.

Výsledky zkráceného vytrvalostního závodu žen
Výsledky zkráceného vytrvalostního závodu mužů
Startovní listina sprintu žen
Startovní listina sprintu mužů

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík