Davidová, Jislová a Štvrtecký se vešli ve sprintech v Altenbergu do desítky

05. září, 2020

Tisícovka fanoušků sledovala dnes v Altenbergu další závody německého šampionátu. Ve sprintech se určitě neztratili čeští reprezentanti, Markéta Davidová dojela osmá, Jessica Jislová a Jakub Štvrtecký byli devátí.

Velmi rychlá Davidová

Ženy dnes závodily jen o druhé místo, protože super rychlá Denise Herrmannová odstřílela čistě. Další závodnice za ní zaostaly o více než minutu.

Nejlepší Češkou byla opět Markéta Davidová, která skvěle běžela, ale udělala tři chyby na střelnici. V cíli jí patřilo osmé místo s mankem dvou minut a 23 sekund na Herrmannovou.

„Dneska to bylo určitě lepší než včera. Makula byla druhá nejrychlejší na trati po Denise, vypadala opravdu dobře. Střelba 1+2 je pořád moc, ale pracujeme na tom každý den,“ říká trenér žen Egil Gjelland.

Pochvalu za střelbu 1+0 si od něj vysloužila devátá Jessica Jislová. „Jess má za sebou docela dobrý závod. Povedla se jí střelba, zvedá se i běžecky.“ Chválit už Gjelland nemohl Lucii Charvátovou, která střílela za 0+3 a skončila 13. „Lucka včera pokazila ležku, kterou dnes zvládla dobře. Ale problém přišel zase na stojce. Musíme si to podrobněji rozebrat. Pozitivní je, že přibývá povedených položek, ale jak je vidět, pořád má na čem pracovat.“

Jessica Jislová na MČR v Letohradě

Závodu se zúčastnily i juniorky a další členky tréninkové skupiny Aleše Lejska. Nejlepší z nich byla 20. Tereza Voborníková (0+1), kousek za ní figurovaly 24. Anna Tkadlecová a 25. Tereza Vinklárková (obě 1+0).

Výsledky sprintu žen

Běžecky povedený závod mužů

Muži měli sprint o něco těžší. Zhruba ve třetině závodu začalo silně pršet, někteří závodníci se museli popasovat i s horší viditelností na střelnici.

Biatlonisté dnes pořádně zmokli

Na velmi dobrý výsledek dosáhl Jakub Štvrtecký (0+2), když obsadil devátou příčku se ztrátou minuty a 7 sekund na překvapivého vítěze Dominica Schmucka (0+0). Mezi nejlepší se v běhu řadil i Michal Krčmář (1+2), ale střelecké chyby ho poslaly na 13. příčku.

„Kuba dal nulu vleže. Sice byla delší, ale rytmus i rány byly dobré. Vestoje litoval chyb, bylo to jen o okamžiku spuštění rány. Bimbo na sebe byl naštvaný, se třemi chybami se těžko dělá dobrý výsledek. Podobně rozmrzelý byl i Ondra. Někdy dělají zbytečné chyby, které by nedělali, kdyby byli už rozzávodění. Pro nás je to důležité v tom, že vidíme, kde se v tréninku dá ještě přitlačit. Se střelbou tedy spokojení být nemůžeme, snad s výjimkou Milana Žemličky. V takovémto závodě by měl být někdo schopný dát dvě nuly,“ komentoval závod trenér Ondřej Rybář.

Rybářem zmíněný Ondřej Moravec musel po čisté ležce na dvě trestná kola a bral 19. příčku. Hned za ním se seřadili junior Tomáš Mikyska (1+1) a Milan Žemlička (1+0)

„Běžecky na tom byli Kuba s Bimbem dobře a i Ondra jel slušně, o to víc ho mrzely chyby. Pochválit musím Tomáše Mikysku, který jen potvrdil své výkony z Letohradu. Jde do toho bez zbytečného respektu, prostě zkusí, co vydrží. Naopak mě trochu zklamal Mikuláš Karlík. Měl by dotírat na dospěláky, ale dá tam čtyřku. Byly to kalibry, ale i tak by se to nemělo juniorskému reprezentantovi stávat. Jasně, někdy se stát může, ale takto zaváhal i v Letohradu. On i další junioři mají pořád před sebou dost práce, byť si myslím, že jdou správným směrem,“ uzavřel dnešní hodnocení Rybář.

Výsledky sprintu mužů

Zítra čekají biatlonisty v Altenbergu ještě stíhací závody. Ženy opět vystartují v 11:00, muži ve 13:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Ondřej Rybář