Jak Kosmonosy „spořádaly“ své největší sousto

22. září, 2020

„Myslím, že poslední velká akce se tady u nás v Kosmonosech konala někdy před čtvrtstoletím, a to ještě pod hlavičkou Horní Stakory,“ vzpomíná ředitele Mistrovství České republiky v letním biatlonu žactva 2020 Michael Fiedler. „V historii klubu KB Trefa je žákovský šampionát naše největší organizační sousto.“

Areál střelnice v Kosmonosech

Šampionát se ctí

Kosmonosy mají, stejně jako například moravská Břidličná, handicap v tom, že disponují nedostatečnou malorážkovou střelnicí. „Nemůžeme tak pořádat závody Českého poháru, protože ty jsou společné pro žactvo i dorost a dospělé.“ Z regionální úrovně se tak místní museli posunout na nejvyšší domácí level – Mistrovství České republiky. „Nejtěžší asi byl přechod na vyhodnocení výsledků, které má ČSB jiné, než jsme zvyklí z regionálních závodů. Ale, myslím, že jsme to zvládli se ctí,“ dodává ředitel závodů.   

Pomáhali všichni, třeba i sportovci, jako v tomto případě Simona Guitti

Podpora místních

Ke zdárnému vyznění MČR pomohla pořadatelům, vedle ideálního počasí, především úzká spolupráce s městem Kosmonosy, sousední obcí Bradlec i hlavním partnerem klubu společností Škoenergo. „Podporují nás dlouhodobě, a to ho si moc vážíme, stejně jako dobrá dvacítka dalších drobnějších partnerů. Každý pomáhá, jak může. Někdo penězi, jiný cenami, další s organizací. Bez místních partnerů by to prostě nešlo,“ říká Michael Fiedler a ukazuje na elektrocentrálu, mobilní toalety, stánky s občerstvením, ceny pro sportovce.   

Celý pořadatelský štáb pohromadě

Kompaktní biatlon

Ředitel závodů se při průběhu šampionátu uvědomil, jak kluby, trenéři a sportovci biatlon znají. „Všichni dodržovali psaná i nepsaná pravidla, vzájemně se respektovali, radili se, diskutovali. Z toho jsem měl radost, biatlon na mě zapůsobil hodně kompaktně.“ Na organizaci šampionátu by si se svým týmem troufl znovu. „Hodně věcí jsme se naučili, získali zkušenosti. Pokud bude příležitost opět šampionát pořádat, půjdeme po ní.“

Michael Fiedler na stupních vítězů. KB Trefa skončila třetí v soutěží družstev žactva

Talenty pro SCM

Klub KB Trefa se díky poctivé práci zařadil mezi pravidelné dodavatele talentů pro SCM. „To je jeden z našich cílů, přestože do hor to máme daleko.“ Na podzim pro trénink na kolečkových lyžích využívají in-line dráhu v Bělé pod Bezdězem. „Tamní okruhy mají v součtu 20 kilometrů, a to je pro přípravu parádní,“ pochvaluje si Michael Fiedler. „V zimě pak každé úterý, středu, čtvrtek a o víkendech vyrážíme na Bedřichov nebo do Břízek v Jablonci nad Nisou. Logisticky je to náročnější, ale zatím nás to stále baví,“ usmívá se Michael Fiedler.

A biatlon bavil i všechny aktéry MČR žactva. Kosmonosy, díky!        

František Jelínek. Jeden z talentů, který možná jednou zamíří do SCM

Tomáš Hermann

Foto: KB Trefa a Tomáš Hermann