Dočkají se české biatlonistky konečně bronzu ze Soči? CAS potvrdila diskvalifikaci Rusky Zajcevové

24. září, 2020

„Je to pro nás velké zadostiučinění. Jak ve vztahu k děvčatům, která tvrdě bojovala na trati, tak i z pohledu boje, který proti dopingu vedeme my,“ říkal prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza na konci roku 2017, kdy Mezinárodní olympijský výbor diskvalifikoval Rusky ze druhého místa ve štafetě na Zimních olympijských hrách v Soči a Češkám tak připadl bronz. Po třech letech se snad přiblížila chvíle, kdy by medaile mohly zamířit k novým majitelkám.

Tři členky tehdy stříbrné ruské štafety se proti diskvalifikaci odvolaly. Janu Romanovovou a Olgu Viluchinovou Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) osvobodila, porušení antidopingových pravidel u nich nebylo dostatečně prokázáno. Naopak Olga Zajcevová s odvoláním neuspěla, a tak se na diskvalifikaci štafety nic nemění.

Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková tehdy skončilo čtvrté za Ukrajinou, Ruskem a Norskem. V kariéře už pokračuje jen prvně jmenovaná.

„Nevím, co na to říct. Už v roce 2017 nám říkali, že dostaneme bronz. Pak se někdo odvolal, teď se zase diskvalifikace potvrdila. Asi k tomu nic neřeknu, dokud tu medaili nebudu mít v ruce. Ale i když ji dostanu, tak co z toho budu mít? O pocity a emoce spojené s medailí jsme přišly,“ okomentovala verdikt CAS Puskarčíková.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík