Davidová s Krčmářem míří do Německa, v neděli je čeká hvězdně obsazená exhibice

25. září, 2020

Johannes Thingnes Bø bude největší hvězdou nedělní exhibice City Biathlon v německém Wiesbadenu. Pozvánku mezi biatlonovou smetánku dostali i Markéta Davidová a Michal Krčmář, kterým cestu do Německa na poslední chvíli zkomplikovalo zařazení Česka na seznam rizikových zemí.

O něco snazší to má Michal Krčmář, který v sobotu pocestuje do Německa přímo ze soustředění v rakouském Ramsau. „V Rakousku jsme byli v bublině. Měli jsme vlastní ubytování i kuchaře, s nikým jsme se nestýkali. Podle organizátorů by neměl být problém, ale pro jistotu budu mít potvrzení, že jsem strávil posledních 14 dní v Rakousku,“ vysvětluje Krčmář.

Markéta Davidová do Ramsau neodjela kvůli podezření na zánět slepého střeva (nepotvrdilo se). Po dohodě s trenéry zůstala doma a připravovala se individuálně. Proto nyní musela podstoupit test na Covid-19. „V pátek ráno jsem byla na testech a večer mi přišlo potvrzení o negativním výsledku. Zase tak strašné to nebylo. Samozřejmě není příjemné, když se vám někdo šťourá v nose, ale jsou i horší vyšetření.“

Závod jako skvělý trénink

Pořadatelé exhibice, která se letos pojede potřetí, oslovili české reprezentanty už loni v létě. „Pozvánka na exhibici mě samozřejmě potěšila, jen jsme s Ondrou Rybářem řešili, jestli těch závodů v přípravě nebude už moc. Ale pořád platí, že závod je nejlepší trénink, navíc taková konkurence se na tréninku nesejde. Do závodu půjdu z plné tréninkové zátěže, ale i tak chci odevzdat maximum,“ ujišťuje Michal Krčmář.

Michal Krčmář při MČR v Letohradu

Podobně je na tom Markéta Davidová. „Nebyla jsem sice s týmem v Ramsau, ale tréninkový plán jsem plnila úplně stejně. Závod také pojedu z plného tréninku. A má příprava na závod? Zašla jsem si v pátek na masáž. (smích) Beru to jako rychlejší trénink a myslím, že to tak mají i ostatní. Pořád je to jen exhibice. Na druhou stranu je to dobré porovnání s ostatními a zkouška střelby v zátěži. Asi všichni ví, že v podobných disciplínách úplně nevynikám, takže pro mě jsou velkou konkurencí všichni. (smích) Ale musím si i na takové formáty zvykat. Na závod se těším.“

A proti komu se čeští reprezentanti postaví?

Hvězdy z Norska, Francie i Německa

Bezesporu největší hvězdou exhibice ve Wiesbadenu je Johannes Thingnes Bø. Do Německa dorazí i jeho bratr Tarjei Bø a Francouz Quentin Fillon Maillet, takže uvidíme tři ze čtyř nejlepších mužů uplynulé sezóny.

Startovat měla i nejlepší žena Dorothea Wiererová, ale tu (stejně jako Lukase Hofera) italský svaz nakonec do Německa nepustil. Pořadatelům přišly i další omluvenky, naposledy od Ukrajince Dmytra Pidručného, který má koronavirus. I tak jsou startovní listiny hodně nabité, posuďte sami.

Ženy: Ingrid Tandrevoldová, Julia Simonová, Markéta Davidová, Jekatěrina Jurlovová-Perchtová, Lena Häckiová, Mari Ederová, Janina Hettichová, Maren Hammerschmidtová, Clare Eganová

Muži: Johannes Thingnes Bø, Benedikt Doll, Lucas Fratzscher, Quentin Fillon Maillet, Tarjei Bø, Jakov Fak, Serafin Wiestner, Julian Eberhard, Michal Krčmář

Formát exhibice

V centru lázeňského města Wiesbaden vyroste zhruba 1,6 kilometru dlouhý okruh se střelnicí. Biatlonisté a biatlonistky nejprve absolvují kvalifikaci na tři okruhy a dvě střelby.

Podle výsledků kvalifikace se po vzoru Formule 1 seřadí na startovním roštu finálového závodu. Ten se pojede na šest okruhů a pět střeleb.

Závodníci dobíjí jako při štafetách. Pokud ani tak netrefí všechny terče, stráví za každou chybu deset sekund v trestném boxu.

Takhle vypadá mobilní areál ve Wiesbadenu

Dosavadní dva ročníky měly čtyři různé vítěze. V roce 2018 vyhráli Johannes Thingnes Bø a Marte Olsbuová Røiselandová, loni Tarjei Bø a Lisa Vittozziová.

Češi se ve Wiesbadenu představí poprvé. Bohužel nezažijí atmosféru zaplněných ulic. Pořadatelé museli z bezpečnostních důvodů výrazně omezit diváckou kapacitu.

Ulice při závodech lemují fanoušci

Program závodů

Neděle 27. 9.

13:15 – kvalifikace žen
13:35 – kvalifikace mužů
14:45 – finále žen
15:40 – finále mužů
16:30 – vyhlášení vítězů

Finálové závody vysílá od 14:40 živě německá televize ZDF. Přímé přenosy kvalifikací a vyhlášení vítězů poběží na YouTube. Už v sobotu ve 20:30 navíc můžete sledovat živě prezentaci závodníků.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, City Biathlon Wiesbaden