Plán na první trimestr Světového poháru: Dva týdny v Kontiolahti a pak v Hochfilzenu

26. září, 2020

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) dnes zveřejnila upravený kalendář prvního trimestru Světového poháru. Závodit se bude pouze finském Kontiolahti a v rakouském Hochfilzenu, aby se minimalizovalo riziko spojené s cestováním. Data závodů i disciplíny zůstávají beze změny.

Podle původního plánu sezóna začne 28. listopadu v Kontiolahti, kde biatlonisté stráví i následující týden. Z kalendáře tak vypadl švédský Östersund. Další dva díly Světového poháru bude hostit Hochfilzen, nepojede se do francouzského Le Grand-Bornand. Účast diváků bude záviset na aktuálních opatření v konkrétních zemích.

Změny v kalendáři dnes posvětil výkonný výbor IBU, jehož členem je i první viceprezident IBU Jiří Hamza. Výkonný výbor se sejde znovu na konci října, kdy rozhodne o podobě druhého trimestru. O měsíc později by se měl dotvořit i zbytek kalendáře. Potvrzeno zatím bylo Mistrovství světa v Pokljuce v termínu od 9. do 21. února.

Výkonný výbor zároveň garantoval finanční podporu jak těm střediskům, ve kterých se Světový pohár pojede, tak těm, které z kalendáře vypadnou.

Finanční pomoc bude IBU směřovat také k regionálním závodům, ve kterých by měli startovat mladí biatlonisté ze sousedních zemí. Tyto závody by měly nahradit zrušený IBU Junior Cup.

V prvním trimestru se nebude konat ani druholigový IBU Cup. Dvojnásobná porce závodů se pak pojede v lednu v německém Arberu, v únoru ve slovenském Osrblí a v březnu v italském Ridnaun. Na konci ledna se navíc uskuteční Mistrovství Evropy v polském středisku Duszniki-Zdrój.

Změny se dotkly i kongresu IBU, který měla od 13. do 15. listopadu hostit Praha. Kongres, na kterém bude Nové Město na Moravě usilovat o pořadatelství Mistrovství světa v roce 2024, proběhne virtuálně.

Upravené kalendáře
Zpráva ze zasedání výkonného výboru IBU

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík