České reprezentanty potěšila ve Wiesbadenu skvělá střelba. Ideální trénink na singl mix, podotkl Krčmář

27. září, 2020

Cesta na exhibici City Biathlon do německého Wiesbadenu se českým biatlonistům vyplatila. Markéta Davidová odjela domů se druhým místem, Michal Krčmář se třetím místem. Oba navíc získali střelecké sebevědomí.

„Dnes mi docela sedla střelba a to byl základ na úspěchu. Jak tady byl krátký okruh, tak se na střelnici přijíždělo v trochu vyšších tepech než normálně. Jsem fakt moc ráda za to, jak se to povedlo,“ hodnotila svůj střelecký výkon Markéta Davidová, která si ve finále na pěti položkách vystačila se čtyřmi náhradními náboji. Lépe střílela jen vítězka Julia Simonová a třetí Clare Eganová.

Za Julii Simonovou přebíral cenu Quentin Fillon Maillet a u té příležitosti holky trochu osprchoval šampaňským

Spokojený se střelbou byl i Michal Krčmář, který ve finále dobíjel pětkrát. V tomto směru byl lepší pouze vítěz Quetin Fillon Maillet. „Bavilo mě to od začátku do konce. Když pominu kvalifikaci, kde jsem udělal na ležce zbytečné chyby. Od té doby jsem na pět nestřílel hůř než za jedna.“

Povedené střelba byla o to cennější, že se střílelo ve vyšší zátěži. „Šli jsme sprinterský trénink v Ramsau a už tam jsem si vyzkoušel, že zvládnu střílet ještě po větším zatížení. Tady ve Wiesbadenu to byl ideální trénink na singl mix a to potřebujeme,“ ví Krčmář.

Českého reprezentanta jen trochu mrzelo, že musel na závěrečné položce nadvakrát dobíjet a ztratil v boji o druhé místo s Tarjeim Bøm. „Zaregistroval jsem, že Tarjei jede do trestného boxu, tak jsem chtěl rychle dobít a odjíždět před ním. Měl jsem udělat normálně svou práci a vyšlo by to lépe. Jsem ale rád, že jsem jel celou dobu vepředu s tak velkými jmény. To mě moc bavilo, ale zároveň bolelo,“ usmíval se Krčmář, který v závěrečném kole udržel za svými zády Johannese Bøho.

Šampaňské dostal i Michal Krčmář, ale pošetřil si ho domů

Trochu zrádný byl pro biatlonisty a biatlonistky zhruba 1,6 kilometru dlouhý okruh, který vyrostl v centru města. „Okruh byl dost nerovný a hlavně mokrý. Ze začátku to neuvěřitelně klouzalo. Pak to začalo schnout a bylo to lepší. Nejsem posera, ale jak to bylo mokré, tak jsem se fakt bála,“ přiznala Markéta Davidová.

„Úplně hlaďoučká ta trať nebyla,“ uznal i Michal Krčmář. „Ale kromě jedné zatáčky, která byla docela rozbitá, se dalo jet. V té rychlosti jsem to úplně nevnímal, držel jsem si svou linii.“

Čeští biatlonisté také ocenili fanoušky, kteří fandili všem bez rozdílu národnosti. „Fanoušci u trati byli slyšet, to bylo fajn. Škoda, že jich nemohlo být ještě víc, ale i tak to byl super zážitek,“ povídala Davidová.

Krčmář měl podobné myšlenky. „Kdyby byla normální situace, tak by ještě za střelnicí byla plná tribuna lidí. To by byl mazec. Ale během závodu spíš vnímám fanoušky kolem trati a ti tam byli. Navíc byli tak rozmístění, že nám furt někdo fandil.“

Muži měli ještě o pár hlasivek silnější podporu. „Makula i další holky se pak šly převléct a fandily nám klukům. To bylo sympatické. Užili jsme si to,“ dodal Michal Krčmář.

Česká reprezentace teď měla zamířit do tunelu v německém Oberhofu. Vzhledem k aktuální bezpečnostní situace ale Češi stráví dva týdny v domácích podmínkách v Jablonci nad Nisou. Pak se uvidí, zda bude možné vycestovat do slovinské Pokljuky či italské Anterselvy.

Karel Halberštádt
Foto: Ondřej Rybář