Z přesnosti do rychlosti! O detailech střelby s Kateřinou Emmons a Vlastimilem Vávrou

08. října, 2020

Výkon v biatlonu se skládá z různých faktorů a každý z nich z mnoha detailů. Vliv mají fyzická připravenost, zdravotní stav, psychické rozpoložení, povětrnostní podmínky, materiál, lyžařský servis a samozřejmě střelba. Český biatlon pracuje na tom, aby všechny faktory působily na výkon optimálně, aby jednotlivé detaily neovlivňovaly negativně konečný výsledek. Na střeleckou část se u českých nadějí zaměřují Kateřina Emmons a Vlastimil Vávra.

Diskuze. Kateřina Emmons a Vlastimil Vávra při práci s členy SCM v Letohradě

Od reprezentace k mládeži

Kateřina Emmons se kolem českého biatlonu pohybuje už třetí sezónu. Začínala pracovat s českou reprezentací, ale to už neplatí. Přesunula se k mládeži. Měla k tomu dva dobré důvody – profesionální i lidský. “Kluci byli nesmírně otevření, práce s nimi mě bavila, ale kvůli rodině jsem s týmem nemohla trávit tolik času, kolik by bylo třeba. Navíc,” připomíná, “předělávat návyky zkušených harcovníků je těžká a dlouhodobá záležitost. A ne každý chce změně obětovat třeba celou sezónu a ztratit přitom střelecké sebevědomí. Tomu rozumím, protože sportovní kariéra je krátká.”

V roce 2019 začala spolupracovat s Vlastimilem Vávrou, koordinátorem mládeže při Českém svazu biatlonu. Na tuto myšlenku je přivedla diskuze se sportovním ředitelem Ondřejem Rybářem. “Uvědomila jsem si, že to by mohla být správná cesta. Mladí závodníci ještě nemají tolik zažité stereotypy. Na nové věci se tak adaptují rychleji než zkušení reprezentanti,” podotýká Kateřina.

KATEŘINA EMMONS
Sportovní střelbu má v krvi. Otec Petr Kůrka je několikanásobným mistrem světa. Sama se věnovala zejména vzduchovce a malorážce. Na olympijských hrách vybojovala zlato, stříbro i bronz! Navíc je i mistryní světa a Evropy. V roce 2007 se provdala za amerického olympionika Matthew Emmonse. Spolu se svými čtyřmi dětmi žijí ve Svinné na Rokycansku. Oba své střelecké znalosti předávají biatlonistům, Matt působí u americké reprezentace, Kateřina pomáhá českému biatlonu.

VLASTIMIL VÁVRA
Pro český biatlon vychoval Michala Šlesingra, Ondřeje Moravce, Michala Krčmáře, později Milana Žemličku nebo Jakuba Štvrteckého či Vítězslava Horniga a další borce. Dlouhodobě se specializuje na mládež – dorost a juniory, přestože v letech 2006 – 2010 pracoval i se seniorským výběrem. Letohradský odborník aktuálně působí ve funkci koordinátora mládežnického biatlonu při ČSB a je ředitelem zimních soutěží Českého poháru dorostu a dospělých.

Na počátku byl monitoring

Loni začali s monitoringem, objížděli přípravu jednotlivých sportovních center mládeže. “Mapovali jsme, při jaké střelecké činnosti mají mladí sportovci největší rezervy, jak tyto potíže můžeme napravit a jejich střelecké výkony stabilizovat,” říká Kateřina a Vlastimil ji doplňuje. “Zajímá nás celá činnost související se technikou střelby – manipulace, poloha, dýchání, míření i spouštění. Vnímáme to jako komplex navazujících činností vedoucích k úspěšné střelbě.”

Kondiční trenérka v akci

Nedílnou součástí jejich týmu je i kondiční trenérka Iva Prachařová. “Vyvinuli jsme prvky cvičení, které vedou jak ke stabilizaci polohy, tak například i k lepšímu dýchání. Někdo má třeba slabé zápěstí a při přebíjení zcela vypadne z polohy… před každým výstřelem tak vlastně celý proces opakuje a ztrácí čas, klid a často i přesnost. I na to máme cviky,” uvádí jeden z příkladů Vlastimil.

Iva Prachařová (vlevo) připravila mladým sportovcům sadu speciálních cviků pro zlepšení resp. stabilizaci střelecké výkonnosti

Chtějí, aby sportovci vnímali svoje tělo a mysl jako celek, aby přemýšleli jako střelci. “Ideálně by všichni měli mít svůj ležákový mozek a svůj stojákový mozek. Měli by se na střelnici oprostit od toho, že jim třeba nejedou lyže, že na trati měli pád, nebo že je bolí ruce. Jednoduše řečeno chceme, aby jejich střelecký projev byl koncentrovaný, ale přitom automatický, oproštěný od dalších emocí. Cílem je naprostá rutina,” podotýká Kateřina.

Víra, přesnost, rychlost

Na jaře letošního roku se u Sportovních center zaměřili na polohu vleže, v létě s mladými nadějemi pracovali na stojce. “Snažíme se sportovce vést k tomu, že důležitá je především přesnost. To jediné musí závodníky zajímat. Vlastně to přesně vystihuje i naše motto: Jdeme z přesnosti do rychlosti,” podotýká Vlastimil. A Kateřina na jeho slova navazuje: “Protože, když střílíte přesně, věříte si a s vírou může přijít i rychlost!

Soustřel (“grupeto”) ukazuje na kvalitu odvedené práce. “To je jediné, co musí závodníky zajímat. Současně je to i první předpoklad k tomu, aby mohli střílet rychle,” říká Kateřina

Každý jsme jiný

Jestliže reprezentanti, vzhledem k dlouhodobým návykům, příjímají změnu obtížněji, tak i dorostenci a dorostenky mají své problémy. “Jsou to pubescenti. Tedy většinou rychle rostou, nabírají svalovou hmotu, zásadně se jim mění motorika, do toho vstupují hormony… A samozřejmě, každý má dané jiné vlohy,” vyjmenovává Kateřina.

A Vlastimil biatlonisty vyzývá: “Důležité je, aby se sportovci i jejich trenéři nebáli zeptat. Tím, že budeme o věci diskutovat, budeme se všichni posouvat dále.”

Nácvik střelecké polohy vleže při akci v NMNM

Abeceda pro trenéry

Kateřina a Vlastimil směřují svoji činnost k vytvoření souhrnné metodiky. Pracují tak, že to, co před rokem zjistili, letos ověřují, procesy zdokonalují a popisují. “Chceme připravit jakousi komplexní střeleckou kuchařku, kterou by mohli trenéři v SCM i klubech využívat,” dodává Vlastimil.

Kontrola těžiště a “vyváženosti” polohy v podání Vlastimila Vávry během nácviku v Jilemnici

Dobrá trefa

Kateřinu nové zaměření velice baví. “Myslím, že začít u mládeže, byla dobrá trefa. Sama se učím věci pojmenovávat a spojovat. Navíc mi to umožnilo poznat Vlastika, který má z pohledu biatlonu neuvěřitelné znalosti, je vnímavý a správně zvědavý.” Trojnásobná olympijská medailistka si myslí, že výsledky jejich společné práce se dostaví do dvou tří let.

A ke všemu ji biatlon umožnil návrat ke střelbě. “Když si jdu střelit, tak opravdu spíše s biatlonovou malorážkou. Chci této střelbě více porozumět a oživit si dovednosti….” Mohlo by to předznamenat i její návrat ke sportovní kariéře? “Ne, v žádném případě. To už je za mnou!,” dodává přesvědčivě.

Tomáš Hermann
Foto: Tomáš Hermann a archiv Vlastimila Vávry