SETKÁNÍ VETERÁNŮ 16.-20. 9. 2020 SEDMIHORKY - ČESKÝ RÁJ

09. října, 2020

Již šestnácté setkání veteránů bylo v nádherném prostředí Českého Ráje. Byli jsme ubytováni v chatkách u motelu Even v Sedmihorkách nedaleko zámku Hrubá Skála. Veteráni přijížděli posupně od středy 16. září. Podnikali výlety na kolech ve skupině i jednotlivě. Trasy byly různé, ve čtvrtek byli na Kozákově, Táboře, v Lomnici nad Popelkou a na Troskách, v pátek jeli na Valdštejn, Vyskeř, na rozhlednu Čížovku, hrad Kost a zámek Hrubá Skála, celkem 66 km a jeli průměrnou rychlostí 13 km za hodinu. Navštívili také Frýdštejn, byli na Alainově Věži na jižním svahu hory Tábor. Majitelé panství Rohanové ji používali jako posed pro myslivce. Jeli také na rozhlednu Kopanina, která je na sever od Malé Skály na kopci 657 metrů nad mořem a byli i na Kopicově statku severně od Vyskeře.

Slavnostní zahájení bylo v sobotu v 16 hodin v motelu. Před zahájením bylo tradiční rozdávání pamětních triček a společné focení.

Na mezi dole sedí zleva v první řadě: Petr Halbrštát, Josef Šourek, Jaroslav Knápek a Miloslav Zuzánek, druhá řada Pavel Ploc, Jiří Suchánek, Miroslav Janošec, Zdeněk Pavlíček, Stanislav Okuliár, Jaroslav Materna, Arnošt Hájek, Josef Špulák, Josef Trojan a  Jaroslav Ehrenberger.
Ve třetí řadě je Václav Bitala, Jiří Lucius, Jaroslav Svárovský, Luboš Fejkl, Petr Čech, Josef Skalník, Zdeněk Hák, na mezi stojí Ján Húska, Jaroslav Bedrník, Milan Gašperčík, Lubor Holubec, Ladislav Žižka, Vlastimil Rýgl, Jan Matouš, Petr Janda, Karel Vrána, Milan Zálepa, Miroslava Plchová, Vladimír Erlebach, Vladimír Hák
Na fotce chybí Svatopluk Fencl, necítil se dobře a v pátek odjel domů. V sobotu večer přijel také Luboš Háček a Jaromír Šimůnek.

Ján Húska přivítal veterány, poděkoval sponzorům Mílovi Zuzánkovi a Petrovi Halbrštátovi, minutou ticha jsme uctili památku na Jiřího Petruše, noví členové klubu jsou Petrové Čech, Janda a Jaroslav Bedrník. Členský příspěvek vybral Láďa Žižka. Přátelská beseda pokračovala do noci.

Snídaně a večeře byly v motelu Even a tam se také každý večer besedovalo. Na návštěvu přijel také Karel Soukal.




Příprava cyklistů na výlet, Míla Zuzánek dává pokyny.

Něco z historie. Lázně Sedmihorky založil Antonín Šlechta v devatenáctém století, jeho socha uprostřed lázní je od J.V. Myslbeka. Nedaleko je také Šlechtův pramen a na zámek Hrubá Skála se dojde pěšinou Myší díra, je dlouhá 1,5 km. Již 7 let jsou lázně zavřené. Zámek Hrubá Skála byl založen kolem roku 1350 Hynkem z Valdštejna, dále byli majiteli páni Smiřičtí a od nich koupil zámek v roce 1630 Albrecht z Valdštejna. Valdštejnové prodali zámek v roce 1821 Janu Lexovi z Aehrenthalu. V roce 1945 byl na základě Benešových dekretů znárodněn a sloužil pro rekreaci ROH.



Na Vyskeři zleva: Milan Gašperčík, Stanislav Okuliár, Miloslav Zuzánek, Jaroslav Bedrník, Jirka Suchánek, Josef Skalník, Lubor Holubec, Josef Špulák, Petr Čech, Vladimír Erlebach



Na Frýdštejně zleva stojí: Petr Čech, Josef Skalník, Ladislav Žižka, Stanislav Okuliar, Milan Gašperčík, Jaroslav Bedrník,  Jan Matouš, Jiří Suchánek, Vladimír Erlebach, Lubor Holubec
Dole je Josef Špulák a Zdeněk Pavlíček