Moravec si na úvod sezóny v Idre vystřílel třetí příčku. Pátým místem překvapil sám sebe junior Mikyska

14. listopadu, 2020

Tři čeští biatlonisté vstoupili do nové sezóny bezchybnou střelbou. Ondřeji Moravcovi vynesla v testovacím sprintu ve švédském Idre třetí místo. Junior Tomáš Mikyska příjemně překvapil pátým místem a další z mladých závodníků Vítězslav Hornig skončil jedenáctý. Mezi ně se ještě vklínil sedmý Michal Krčmář, který musel na dvě trestá kola.

Moravec staví na střelbě

Nejzkušenější z českých reprezentantů Ondřej Moravec odstřílel ve slušném tempu dvě nuly, díky kterým po stojce nestačil jen na domácího Sebastiana Samuelssona. V závěrečném kole ovšem neudržel šestisekundový náskok na dalšího ze Švédů Jespera Nelina a propadl se na třetí příčku. Na vítěze, který střílel za jedna, ztratil 13,6 sekundy.

„Byly tu dny, kdy na střelnici hodně foukalo, ale dneska byl vítr stabilní. Chtěl jsem si proto střelbu pohlídat. Myslím, že běžecky to nebylo kdovíjaké, ani tragické. Beru to tak, že v mém případě je třeba stavět závody na dobré střelbě,“ hodnotil závod Moravec.

Z bezchybné střelby a pátého místa se radoval teprve dvacetiletý Tomáš Mikyska. „Popravdě jsem ani nečekal, že z toho bude tak dobrý výsledek. Takže jsem určitě spokojený. Jelo se mi skvěle. Počasí nebylo nic moc, od rána pršelo a byly tu asi čtyři stupně. Možná jsem měl štěstí, že jsem startoval tak brzo. Bimbo třeba říkal, že už měl trať hodně rozbitou. Soustředil jsem se na to, abych dal dvě nuly, a to se povedlo. Jen škoda jsem si při ležce vyhodil náboj. Mohlo to být ještě lepší,“ mrzelo po závodě jinak dobře naladěného Mikysku.

Tomáš Mikyska na trati sprintu mužů

Na ležce Mikyska strávil 41,3 sekundy. Pokud by ji odstřílel v průměrném čase, tak by byl v cíli čtvrtý. Malte Stefansson na něj totiž měl pouze sedmisekundový náskok.

Pochvala pro Mikysku

Výkon mladšího parťáka z Letohradu potěšil i Ondřeje Moravce. „Tomča zajel hodně slušný závod. Své možnosti ukázal už na letním šampionátu, kde jezdil podobně jako my. Z prvních závodů sezóny samozřejmě nemůžeme dělat závěry, ale zaslouží si pochvalu za to, jak se s tím dneska popral.“

Velmi smolně začal závod pro Michala Krčmáře. Na ležce udělal dvě chyby a ještě spadl při odjezdu ze střelnice. Vestoje však sestřelil všechny za 23 sekund a zařadil se na 13. příčku. V závěrečném kole se pak posunul na 7. příčku.

Michal Krčmář v akci

Těsně se do elitní desítky nevešel další z bezchybných střelců Vítězslav Hornig. Naopak Jakub Štvrtecký a Adam Václavík museli shodně na čtyři trestná kola a seřadili se za sebou na 17. a 19. příčce.

Nejrychlejší střelbou v závodě se mohl pochlubit 21. Milan Žemlička. Po dvou chybách vleže zvládl stojku čistě za neuvěřitelných 19,4 sekundy.

Zítra čeká české reprezentanty zkrácený vytrvalostní závod. Opět se startuje v 9:20 a opět bude možné závod sledovat na webu švédské televize SVT.

Výsledky sprintu mužů

Karel Halberštádt
Foto: Jiří V. Novotný