Potvrzeno! Nové Město na Moravě bude hostit mistrovství světa 2024!

14. listopadu, 2020

Skvělá zpráva přišla dnes ze 14. kongresu Mezinárodní biatlonové unie IBU, který se uskutečnil virtuální formou. Delegáti Kongresu potvrdili Nové Město na Moravě jako pořadatele Mistrovství světa 2024! Česká republika tak přivítá nejlepší Světové biatlonisty podruhé v historii. Premiérové MS hostila Vysočina Arena v roce 2013. Následující šampionát 2025 uspořádá švýcarské středisko Lenzerheide, kterému dali delegáti Kongresu přednost před běloruským Minskem.

Komplexní rekonstrukce

Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza k úspěšné kandidatuře řekl. “Ano, byli jsme jediným kandidátem na rok 2024, ale i tak jsme museli delegátům představit kvalitní projekt. Naše vize je na první pohled jednoduchá, ale čeká nás velké množství práce. Máme totiž před sebou komplexní rekonstrukci Vysočina Areny!,” upozorňuje prezident ČSB. “Areálu bude brzy 20 let, a protože je to venkovní sportoviště, trpí všemi povětrnostními vlivy.”

Jiří Hamza, prezident ČSB a I. viceprezident IBU

Díky, kolegové!

Jiří Hamza velmi ocenil přípravu svých spolupracovníků Vlastimila Jakeše, Libora Vlčka, Jana Skřičky, Otakara Bindera, Evy Kupilíkové a dalších. “Nové Město má v biatlonovém světě punc moderní a pohostinné arény. A na špici se chceme i nadále udržet. Děkuji svým kolegům a přátelům za skvělou prezentaci. Jsem přesvědčený, že Vysočina Arena zůstane nadále mezi elitou biatlonových pořadatelů.”

Elektrizující atmosféra ve Vysočina Areně

Nový model volby

Volba pořadatelů MS proběhla novou formou, kdy delegáti hlasovali pro kandidáty, které vybral Výkonný výbor IBU. “Cílem nového procesu bylo vyvarovat se někdy až nedůstojným dostihům mezi pořadateli během kongresů,” vysvětlil Jiří Hamza.

Lenzerheide ve stopách NMNM

Při volbě hostitele MS 2025 uspělo švýcarské Lenzerheide před běloruským Minskem. “Lenzerheide mi trochu připomíná naši novoměstskou cestu. Krok za krokem stoupá vzhůru. Myslím, že v jeho prospěch navíc rozhodla aktuální nestabilní politická situace v Bělorusku,” poznamenává Jiří Hamza, jenž je současně I. viceprezidentem IBU.

V Lenzerheide vybojovali čeští dorostenci a junioři hned čtyři stříbrné na světovém šampionátu 2020! Vlevo druhý dorostence sprintu Ondřej Mánek

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík, Tomáš Hermann a IBU/Christian Manzoni