Junior Mikyska na úvod sezóny překvapuje. V neděli dojel v Idre druhý

15. listopadu, 2020

Český junior Tomáš Mikyska má za sebou povedený víkend ve švédském Idre. V sobotním testovacím sprintu příjemně překvapil pátým místem a v nedělním zkráceném vytrvalostním závodě byl dokonce druhý. Hodně spokojený dnes byl i šestý Milan Žemlička.

Mikyska ve společnosti olympijských vítězů

Teprve dvacetiletý Tomáš Mikyska útočil v konkurenci českého a švédského áčka na vítězství. Po druhé bezchybné položce vedl, po třetí nule byl o šest sekund za domácím Sebastianem Samuelssonem.

Závěrečnou stojku střílel mladý Čech ve skvělém tempu, ale bohužel netrefil pátý terč. „Na to, jak jsem byl před tou střelbou nervózní, to dopadlo dobře. Bál se, abych tam nenechal třeba čtyřku,“ popisuje své pocity Mikyska.

Na vítězného Samuelssona, který minul tři terče, nakonec Mikyska ztratil půl minuty. O další minutu zpět byl Jesper Nelin. Český junior tak skončil v obležení olympijských vítězů.

„Jsem překvapený jako včera,“ usmíval se po závodě Tomáš Mikyska. „Hlavně jsem spokojený se střelbou, jedna chyba ve čtyřpoložkovém závodě je hodně dobrá bilance. Samozřejmě to mohlo být ještě lepší, kdyby padla i ta poslední rána. Ani nevím, v čem jsem udělal chybu, chtěl jsem rychle odjet. Zároveň jsem se cítil velmi dobře i běžecky. Myslím, že je to dobrý začátek sezóny.“

Nejrychlejší střelec? Žemlička

Dvěma chybami začal dnešní závod včera třetí Ondřej Moravec. Na zbývajících položkách už ale zaznamenal jen dvě jedničky a posunul se na pátou příčku.

Těsně za ním skončil šestý Milan Žemlička. Stejně jako včera nejrychlejší střelec závodu minul tři terče.

„Oproti včerejšku jsem moc spokojený. Snažil jsem se na střelnici hlavně tlačit čas, takže tři jedničky v nelehkých podmínkách jsou za mě super,“ těší Žemličku.

Čtyřiadvacetiletý biatlonista dnes strávil na střeleckých stavech jen minutu a 44 sekund. „Začali jsme na podzim víc pracovat na rychlosti střelby a teď v Idre v tom pokračujeme. A padá to tam. Samozřejmě může přijít horší období, ale když to jde, tak je třeba nastolené tempo držet.“

Milan Žemlička nastavil vyšší tempo než včera

Žemlička byl spokojený i se svým během. „Běželo se mi lépe než včera. To jsem se trochu bál, takže jsem to rozjel opatrněji. Dneska jsem možná zvolil na začátek závodu větší tempo než včera na celý sprint. Čtvrté, páté kolo už jsem trochu odešel, ale nenabral jsem tak velkou ztrátu. To je fajn.“

Na nejvyšší příčky dnes útočili i junioři Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig. Oba ale strávili hodně času na poslední střelbě a navíc po ní přičítali třikrát 45 trestných sekund. Karlík obsadil 13. příčku, Hornig 14.

Na střelnici se nevedlo členům A týmu. Adam Václavík (8 chyb) byl 19., Tomáš Krupčík (8) 27., Michal Krčmář (9) 32. a Jakub Štvrtecký (11) 35.

Výsledky zkráceného vytrvalostního závodu mužů

Karel Halberštádt
Foto: Jiří V. Novotný