Už jsou vidět. České juniorské naděje potěšily svými výkony v Idre

17. listopadu, 2020

Když Tomáš Mikyska obsadil páté místo v sobotním sprintu ve švédském Idre, bylo to překvapení, když o den později doběhl ve zkráceném vytrvalostním závodě druhý, byla to senzace! Vždyť na stupních vítězů mu dělali společnost jen olympijští vítězové Samuelsson a Nelin! Navíc se v testovacích závodech úvodu sezóny 2020/2021, které hostilo švédské středisko Idre, neztratili ani další čeští junioři a juniorky. Vítězslav Hornig doběhl 11. a 14., Mikuláš Karlík 13., Tereza Voborníková 16. a Eliška Teplá 20.   

Není kam spěchat

„Pro nás to byly o víkendu pouze tréninkové závody, zpestření přípravy,“ vysvětluje trenér juniorů Michael Málek. Šíření nemoci Covid-19 totiž zrušilo seriál IBU Junior Cup. „Sezóna tak pro nás vlastně začne až na přelomu prosince a ledna.“ A světový juniorský šampionát je na programu dokonce až na sklonku února. Proto junioři a juniorky nemají v přípravě kam spěchat. O to jsou ale jejich výkony cennější.

Tomáš Mikyska ve společnosti svých juniorských kamarádů Jakuba Kociána (vlevo) a Ondřeje Mánka (vpravo)

Překvapení z Letohradu

Už před sezónou hovořil Michael Málek o tom, že dva nejzkušenější junioři Vítězslav Hornig a Mikuláš Karlík (oba ročník 1999) dostanou během zimy, samozřejmě při adekvátní sportovní formě, příležitost vyzkoušet si atmosféru Světového poháru. „Upřímně, že by do našich plánů a představ mohl zasáhnout Tomáš Mikyska (ročník 2000), s tím jsme ani moc nepočítali,“ přiznává Michael Málek. „Ale o to větší máme radost z jeho aktuální výkonnosti.“

Vítězslav Hornig, juniorský mistr Evropy 2020, má zatím jako jediný z českých juniorů zkušenost se startem v SP. Premiéru měl před rokem ve francouzském Le Grand-Bornard

Kvalitní střelba

Letohradský biatlonista minul v Idre pouze jeden ze 30 terčů, a to až ten poslední ve vytrvalostním závodě. Výborně si ve sprintu počínal i Vítězslav Hornig, jenž také nemusel na trestné kolo a vybojoval 11. příčku. Ovšem v cíli ztratil na Tomáše Mikysku 55 sekund. Vítězslav Hornig (0-0-0-3) a Mikuláš Karlík (1-0-0-3) zastříleli kvalitně i ve vytrvalostním závodě. „Oba bohužel měli velkou smůlu při závěrečné položce, potrápil je silný nárazový vítr, a tak nejenže míjeli terče, ale také stříleli dlouho, hodně přes jednu minutu,“ doplnil trenér Málek.

Mikuláš Karlík onemocněl na podzim Covidem-19. Postupně se však dostává do formy. A když se trefí, je z toho vždy kvalitní výsledek!

Junioři se dotahují

Junioři začínají českým mužům šlapat na paty. Výsledky ve vytrvalostním závodě v Idre to dokládají – junioři: 2. Mikyska, 13. Karlík, 14. Hornig; muži: 5.  Moravec, 6. Žemlička, 19. Václavík. „Už na počátku letního cyklu jsme se Ondrou Rybářem dohodli, že přípravu absolvujeme společně s muži. Je to sice náročné organizačně – na dopravu, zajištění pobytu, při samotných trénincích, při rehabilitaci nebo během stravovacího režimu – ale klady, zejména ty sportovní a lidské, určitě převažují.“

Společná chemie

Podle Michaela Málka v týmu dobře funguje chemie mezi mladými a zkušenými. „Kluci si rozumí i mimo tréninkový proces, a to je důležité. Navíc se vzájemně táhnou. Mladí chtějí stačit reprezentantům, a zkušení borci jim nedají nic zadarmo.“             

Eliška Teplá: minulou zimu bez MSJ, nyní do SP?

V akci juniorky

Při závodní premiéře zimy 2020/21 se neztratily ani české juniorky. „My jsme byli především rádi, že holky mohly startovat. Sešla se tu hodně kvalitní konkurence, a takové měření sil nám pomůže odhalit oblasti, slabé stránky, na které se pak u každé z děvčat můžeme při tréninkové práci zaměřit,“ nabízí svůj úhel pohledu na úvodní sezóny klání trenér juniorek Aleš Lejsek.  

Aleš Lejsek ve společnosti trenérky Kamily Rajdlové

Odhalení nedostatků

„A že toho ke zlepšení máme dost. Klárka Polednová se trápila s technikou běhu v závodním tempu, Péťa Suchá dělala chyby na střelnici…,“ vyjmenovával trenér.

O psychické pohodě

Naopak jej potěšila výkonnost Elišky Teplé (ročník 1999). Novoměstská biatlonistka téměř celou minulou zimu promarodila, takže se ani nedostala do týmu pro juniorský světový šampionát. A tady byla ve sprintu třetí nejlepší z celé českého týmu za Markétou Davidovou a Lucií Charvátovou! „Přitom do Idre přicestovala čtyři dny před startem. A dosud trénovala více na kolečkových lyžích než na sněhu. Utvrdilo mě to v tom, že pokud je závodník dobře fyzicky připraven, jeho nejsilnější zbraní je pak hlava. Eliška je v dobré psychické pohodě, a proto závody zvládla,“ doplnil trenér Lejsek.

Terezu Voborníkovou čeká druhá sezóna v juniorské kategorii

Odhodlání a práce

Vytrvalostní závod se v neděli vydařil i další z juniorek Tereze Voborníkové (ročník 2000). Odchovankyně jilemnického biatlonu obsadila celkově 16. příčku, a stejně jako den předtím Eliška Teplá i ona byla třetí nejlepší z celého českého výběru. „Holky z juniorského výběru možná nedisponují takovým talentem jako kluci, ale mají odhodlání a opravdu tvrdě na sobě pracují. Zlepšují se, a každým rokem se o krůček přiblíží naší špičce.“      

Juniorky Eliška Teplá (uprostřed) a Klára Polednová naslouchají reprezentačnímu kouči žen Egilu Gjellandovi

Ženy v záloze

Aleš Lejsek věří, že v průběhu dalších týdnů poroste i forma žen, které má ve své tréninkové skupině. „Anně Tkadlecové stále něco chybí, aby se výkonnostně posunula, Tereza Vinklárková se potřebuje rozzávodit a stabilizovat střelbu, tu umí zvládat lépe než tady, zejména ve sprintu, ukázala. Natka Jurčová nestartovala, její výkonnost, stejně jako výkonnost dalších juniorek, si ověříme za týden při kontrolním závodě na závěr soustředění v Idre,“ uzavírá trenér.      

Čas Terezy Vinklárkové ještě přijde!

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný