Bronzová smíšená štafeta je nejlepším sportovním kolektivem roku 2020!

22. prosince, 2020

Čeští biatlonisté jsou poprvé v historii kolektivem roku! V rámci ankety Sportovec roku 2020 byla oceněna bronzová smíšená štafeta z Mistrovství světa v Anterselvě. Mezi jednotlivci patří Markétě Davidové devátá příčka a Lucii Charvátové třináctá příčka.

V roce 2017 vyhrála prestižní anketu mezi jednotlivci Gabriela Koukalová, kolektivní vítězství ale českým biatlonistům až do letoška unikalo. Kvarteto Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář dostalo od členů Klubu sportovních novinářů 336 hlasů stejně jako fotbalisté ČR. Vítězství na stranu biatlonistů převážil větší počet nominací na první příčku od jednotlivých novinářů.

„Můžeme být na sebe hrdí, že jsme dokázali vyhrát jako kolektiv,“ reagoval na vítězství Ondřej Moravec. „Je velká čest se sem vůbec dostat. Porovnávat pořadí je pak strašně těžké,“ doplnil Michal Krčmář.

Ocenění za smíšenou štafetu v Praze přebíral prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Sportovci se o úspěchu dozvěděli během videohovoru na Světovém poháru v Rakousku.

Improvizované studio v Rakousku. Chybějící Evička byla na tréninku

Poprvé v kariéře se mezi desítku finalistů mezi jednotlivci dostala Markéta Davidová. V hvězdné konkurenci jí patřila devátá příčka. Bronzová medailistka ze sprintu na Mistrovství světa v Anterselvě Lucie Charvátová skončila třináctá.

Mezi jednotlivci zvítězil hokejista David Pastrňák, který na dnešní tiskové konferenci prozradil, že má biatlon v oblibě. „Asi bych nebyl dobrým biatlonistou. V životě jsem nestál na lyžích ani na snowboardu a nebyl jsem na horách. Po skončení hokejové kariéry bych se ale chtěl naučit lyžovat. Na biatlon rád koukám, hodně mě baví. Zároveň vím, čím si musí projít biatlonisté, kolik je za úspěchem dřiny. Patří jim můj velký respekt,“ nechal se slyšet útočník Boston Bruins.

Michal Krčmář měl naopak co říct k hokeji. „Na bruslích jsem stál odmalička. Můj se byl stoupnout si do brány, to mě fascinovalo. Po sezóně si chodíme zahrát hokej s lidmi z týmu. Docela mě to chytlo a každý rok do té branky chodím. Pořídil jsem si dokonce výstroj. Ale rozmýšlel bych se, jestli bych si stoupl do brány proti Davidově střele,“ smál se Bimbo.

Vedle novinářů pokládal českým biatlonistům dotazy i Pastrňák. Zajímalo ho, kdy s biatlonem začínali a kde závodí nejradši. Řeč došla samozřejmě i na onen bronzový úspěch.

„Mám z toho husí kůži ještě teď,“ přiznala Markéta Davidová. „Vzpomínám si na to, jak jsme s Evičkou čekaly na kluky, běžely za nimi tunely, hrozně křičely a všichni na nás divně koukali. Tohle si budu pamatovat napořád.“

Bezprostřední radost v cíli

Michal Krčmář si samotný závod užil trochu míň. „Jel jsem poslední úsek a viděl, že všichni jedou dobře a na mě bylo, abych to dovezl do cíle. Nikdy jsem nezažil takový stres jako na poslední položce, kdy na mě dolehlo, že střílím za celý tým. Po poslední vystřelené ráně už byly pocity příjemné.“

Čeští biatlonisté také na tiskové konferenci prozradili přítomným novinářům své nejbližší plány. Vánoce prožijí doma v úzkém rodinném kruhu a 27. prosince už vyrazí do zahraničí za lepšími sněhovými podmínkami.

Výsledky ankety Sportovec roku 2020

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík