Davidová a Krčmář se představí na vánoční exhibici v Ruhpoldingu

26. prosince, 2020

Stejně jako loni dostali Markéta Davidová a Michal Krčmář pozvánku na exhibici World Team Challenge. Ta se letos jede netradičně v Ruhpoldingu, termín 28. prosince zůstává.

Davidová a Krčmář opět v akci

Markéta Davidová a Michal Krčmář se zúčastnili exhibice World Team Challenge už loni, kdy se ještě jelo na zaplněném fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenu. Dojeli osmí.

„Těším se. Ale zaskočilo mě, že se jede v Ruhpoldingu. Není to úplně má oblíbená destinace,“ říká Davidová ke změně dějiště exhibice. Na vině je koronavirus, kvůli němu se navíc pojede bez diváků.

„Sice budeme ochuzeni o tradičně skvělou atmosféru, ale budou proti nám stát silní soupeři a tím bude závod prestižní,“ myslí si Krčmář.

Oba čeští reprezentanti se shodují na tom, že půjde o skvělý trénink. Podobný typ závodu si vyzkoušeli i v létě s tím rozdílem, že ve Wiesbadenu jeli sami za sebe. Davidová zazářila v hvězdné konkurenci druhou příčkou, Krčmář třetí.

Úspěšná dvojice ve Wiesbadenu

Do Ruhpoldingu biatlonisty doprovodí jako trenér Tomáš Pošepný a jako servisman Milan Faltus.

Pravidla WTC ve zkratce

I když se nejede na fotbalovém stadionu, tak zůstává formát 2 poločasů.

Nejprve se jede hromadný start. Ženy absolvují 4 zhruba 1,3 kilometru dlouhé okruhy, muži 5. Při chybách se nedobíjí, rovnou se jede na 75metrové trestné kolo.

Po zhruba 20minutové přestávce následuje stíhací závod. Rozdíly z hromadného startu se půlí, přičemž maximální ztráta na startu je 45 sekund. Formát závodu je jinak stejný, opět se jede na 9 okruhů (4 ženy a 5 muži).

Startovní pole

V Ruhpoldingu se utká 10 párů z 9 zemí. Domácí Německo reprezentují tradičně 2 dvojice. Papírovými jedničkami budou Denise Herrmannová a Benedikt Doll, kteří ale ještě ve WTC nedosáhli na stupně vítězů. Naopak Simon Schempp a Franziska Preußová spolu dojeli v roce 2018 druzí.

Mezi favority určitě patří Italové Dorothea Wiererová a Lukas Hofer, kteří před dvěma lety v Gelsenkirchenu vyhráli. Na stupních vítězů už spolu na exhibici byli i Lisa Hauserová a Julian Eberhard z Rakouska.

Nejvýše postavenou biatlonistkou ve Světovém poháru je pátá Běloruska Dzinara Alimbekavová, spolu s ní pojede Anton Smolski

Češi obhajují zmíněné osmé místo, před dvěma lety byl Michal Krčmář s Veronikou Vítkovou ještě o dvě příčky výše. Zatím nejlepšími českými výsledky jsou dvě druhá místa. Na obou se podílel Ondřej Moravec. V roce 2015 s Gabrielou Koukalovou, v roce 2017 s Evou Puskarčíkovou.

Startovní listina

Kde a kdy sledovat?

Exhibice se jede v pondělí 28. prosince. V 17:55 začíná přímý přenos na německé televizi ZDF, v 18:10 na Eurosportu. Startovní výstřel by měl zaznít v 18:15.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Ondřej Rybář