Ondřej Moravec vynechá úvodní závody v Oberhofu. Protáhne si trénink v Obertilliachu

04. ledna, 2021

Česká reprezentace se bude muset v úvodních dvou závodech roku 2021 obejít bez svého nejzkušenějšího člena. Ondřej Moravec se po dohodě s trenéry bude dál připravovat v rakouském Obertilliachu a do německého Oberhofu přicestuje až na smíšenou štafetu.

„Druhý týden v Hochfilzenu už jsem toho měl plné brejle. Cítil jsem, že mi chybí trénink. Natrénoval jsem toho sice hodně, ale jsem zvyklý závodit z tréninku. Mému tělu to vyhovuje. Když se pak cítím dobře při tréninku, tak se mi z toho i dobře závodí,“ vysvětluje své rozhodnutí Ondřej Moravec.

Šestatřicetiletý biatlonista měl skvělý vstup do sezóny, když v Kontiolahti bral páté a desáté místo. V Hochfilzenu však byl nejlépe sedmadvacátý.

Hned po svátcích se Moravec do Rakouska vrátil. Trénink v Obertilliachu si i přes menší komplikace pochvaluje. „Napadlo tu strašného sněhu, takže jsem musel trochu improvizovat. Někdy jsem třeba nemohl jít střílet, protože byla zavřená střelnice. Přes sníh nebylo vidět na terče. Poslední dva tři dny se ale začínám dostávat do dobrého rytmu, který je pro mě známkou toho, že jsem na dobré cestě.“

Český reprezentant setrvá v Obertilliachu až do pátku, kdy se přesune do Oberhofu. Přijde tak o sprint a následnou stíhačku. „Myslím si, že v mém věku už nejedu na celkové pořadí. Samozřejmě neříkám, že nechci jezdit masáky, k čemuž mi budou chybět body z těch dvou vynechaných závodů, ale to se nedá nic dělat. To obětuju. Bude šance se dostat do masáku v Oberhofu přes sprint,“ věří Moravec.

Podobný model zvolil i v minulé sezóně. To vynechal poslední prosincové závody ve Francii. „Loni to bylo proto, že jsem přes léto trénoval strašně málo. Teď jsem tréninku udělal dost. Přes Vánoce jsem už hodněkrát trénoval individuálně a myslím, že mi to vyhovuje. Že jsem se dokázal dobře připravit na další závody.“

Prvním testem formy by měla být pro Moravce smíšená štafeta, která se v Oberhofu jede v neděli.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík