Světový pohár v Oberhofu 2021 #2 – předzávodní přehled

12. ledna, 2021

Světový pohár pokračuje druhým týdnem v německém Oberhofu, kde se počasí po pěkném týdnu vrací zpátky do normy. Český tým nadále řeší nedostatek závodníků. Bude potíž vůbec postavit mužskou štafetu.

Novinky z Oberhofu

Na úvod dobrá zpráva: Český tým nehlásí od posledních PCR testů žádné zdravotní potíže. V Oberhofu zůstává pětice žen a ke dvojici mužů se připojil junior Mikuláš Karlík. O povolání dalšího juniora hovoří níže trenér mužů Ondřej Rybář.

Mikuláš Karlík a jeho první trénink ve Světovém poháru

Z Oberhofu už odcestoval náhradní servisman Michal Šlesingr. Jan Kvaš se zase přesunul na IBU Cup do Arberu, a tak dorazily dvě nové posily. Do servisního týmu se vrací po prodělaném koronaviru David Tolar a s přípravou lyží pomůže i Zdeněk Vítek.

David Tolar a Zdeněk Vítek se hned zapojili do práce

Ve úterý odpoledne absolvoval český tým třetí kolo testů na covid-19. Všichni byli negativní.

Podmínky v Oberhofu

V pondělí si čeští reprezentanti během tréninků užili pohádkovou zimní kulisu a sluníčko. Večer opět přišla mlha a navíc silný nárazový vítr, v noci se k němu přidalo i vytrvalé sněžení.

To pokračovalo i během úterních tréninků, pro které měli biatlonisté k dispozici zkrácené tratě. Úvodní kopec Birxsteig byl zavřený kvůli spadlým stromům.

Zavřený Birxsteig. Některé stromy nevydržely nápor větru a sněhu

Pořadatelé již nestíhají odklízet nově napadaný sníh, takže se středeční sprint zřejmě pojede na přírodním sněhu. Sněžení se očekává i v dalších dnech.

Vítr v kombinaci se sněhem hodně znepříjemňoval práci i servismanům

Slovo trenérů

Ondřej Rybář: „Junioři a juniorky, kteří jedou na IBU Cup, podstoupili v pondělí PCR testy. Prošli jimi Mikuláš Karlík, Jonáš Mareček i Luděk Abrahám. Do Oberhofu jsme povolali Mikuláše, který tu už v úterý absolvoval trénink. Počítáme s Jonášem, ale ten byl loni ještě dorostenec a nemá vyjeté kvalifikační body pro Světový pohár. Už jsme nedostali výjimku jako v prvním trimestru. Musel tedy odjet na IBU Cup do německého Arberu. Ve čtvrtek by si měl ve zkráceném individuálu vyjet kvalifikační body, aby v pátek mohl startovat v Oberhofu ve štafetě. Je to hrozně na sílu, ale bohužel nám nic jiného nezbývá. Luděk je ještě dorostenec, ale kdyby si vyjel i on kvalifikační body, tak by byl potenciálním náhradníkem pro štafetu. Máme informaci od IBU, že v této sezóně žádný tým kvůli covidu neztratí kvótu, takže nám zůstane pět mužů a pět žen. To nás uklidnilo, ale samozřejmě chceme i kvůli fanouškům udělat maximum pro to, aby se nejel další závod bez české účasti. Uvidíme podle aktuální situace, protože Jonáš bude muset odzávodit, pak hned sednout do auta, přejet do Oberhofu a druhý den zase závodit.“ 

Ondřej Rybář musel v úterý hledat rány v chumelenici

Očima závodníků

Markéta Davidová: „Nemyslím si, že bych si tu nové tratě oblíbila. Přijdou mi těžší než loni. Je to zabijácké a jsem zvědavá, jak to bude vypadat tenhle týden. Ve sprintu jsem neměla tak dobrý běžecký čas. Ve stíhačce ano, ale to je trochu jiný závod, tam někdo nemusí běžet až do cíle naplno a nedá se to porovnávat. Každopádně jsem se mohla opřít o dobré lyže. Když se člověk pohybuje v kontaktních závodech nahoře, tak ho to samozřejmě baví. Jen to musím dotáhnout i poslední položkou a nepokazit si to. Takže suším, suším a suším.“ 

Střelbu chce Makula vylepšit

Jakub Štvrtecký: „Někdo by řekl, že 35. místo je průšvih. Ale s tím, jak je to vyrovnané a rozhoduje každý detail, si myslím, že to nebylo špatné. Konečně jsem dojel na bodech. Teď už jen houšť. Loni jsem byl ve sprintu s nulou šestnáctý. Letos si myslím, že kdyby se mi povedla podobná střelba, můžu být ještě výš. V tom vidím pozitivum. Nejdřív se musím začít trefovat a až pak zrychlovat střelbu. Po Kontiolahti a Hochfilzenu jsem byl hodně rozhozený. Teď jsme udělali nějaké změny, tak uvidíme, jak se projeví. Když strávím na střelnici o pět sekund víc, tak proč ne, pokud se vyvaruju chyby.“ 

Kuba na úterním tréninku

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oberhofu

Muži

  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Ondřej Moravec (3. místo, stíhací závod 2013)
  • Jakub Štvrtecký (35. místo, stíhací závod 2021)

Ženy

  • Markéta Davidová (7. místo, sprint 2021)
  • Lucie Charvátová (27. místo, hromadný start 2020)
  • Jessica Jislová (43. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (3. místo, hromadný start 2017)
  • Tereza Vinklárková (81. místo, sprint 2021)

Program závodů

13. 1. – 14:30 – sprint mužů
14. 1. – 14:30 – sprint žen
15. 1. – 14:30 – štafeta mužů
16. 1. – 14:45 – štafeta žen
17. 1. – 12:30 – hromadný start mužů
17. 1. – 15:00 – hromadný start žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík