Devatenáctiletý Jonáš Mareček uspěl v IBU Cupu a míří na Světový pohár!

14. ledna, 2021

Cestu na Světový pohár si v dnešním úvodním sprintu IBU Cupu v německém Arberu vybojoval teprve devatenáctiletý Jonáš Mareček, který ve sprintu mužů na 10 km obsadil po bezchybné střelbě 36. místo. To byl současně i nejlepší výsledek českých nadějí v úvodní den I. kola IBU Cupu na německé straně Šumavy. Z českých žen resp. juniorek byla na 7,5 km dlouhé trati nejvýše 57. Klára Polednová. V kategorii mužů startovalo 147 závodníků, mezi ženami 130.

Úspěšná kvalifikace

Jak si Jonáš Mareček zajistil postup do Světového poháru? Určujícím faktorem jsou tzv. kvalifikační body, přičemž maximem pro cestu do SP jich může být 125. Vítěz dnešního sprintu v Arberu Nor Aleksander Andresen získal 25,95 bodů, český mladík dosáhl na 89,55 bodů a s rezervou tedy kvalifikací prošel.

Tomu to trestnému kolu v Arberu se Jonáš Mareček vyhnul

Nula na střelnici

„Kvůli proměnlivému větru byly podmínky tady v Arberu obtížné, proto je Jonášova bezchybná střelba určitě dobrou zprávou,“ řekl trenér juniorů Michael Málek, který vzápětí doplnil, že do běžecké formy má Jonáš ještě daleko. „Naším hlavním cílem je zejména juniorské mistrovství světa na přelomu února a března v Obertilliachu, proto s formou ani netlačíme na pilu, a tomu jsme měli uzpůsobený i program. Každopádně s každým dalším startem bude ve stopě Jonáš rychlejší a rychlejší.“

Jonáš na trati 10km dlouhého sprintu mužů

Střízlivý pohled

A jak viděl svůj výkon Jonáš Mareček? „Nula je dobrá, ale na trati jsem to ještě nebyl já. Věřím, že závod od závodu se to bude zlepšovat,“ potvrdil trenérova slova. Další start si připíše hned zítra ve Světovém poháru při štafetě mužů na 4x 7,5 km. „Nervozita? Dnes jsem startoval poprvé v IBU Cupu a bylo to v klidu. Zítra to bude svěťák a těším se.“ Novoměstský talent si dobře uvědomuje, že za normální situace by si musel na zkušenost ze Světového poháru ještě počkat. „Vlastně to na mě tak trochu zbylo, protože všichni ostatní jsou nemocní,“ zůstává nad věcí.

Krátká mise

Atmosféru Světového poháru si užije jen krátce. „V sobotu už musím být zase v Arberu na covidových testech a v neděli budu startovat v dalším závodě IBU Cupu.“ Stručně řečeno ve čtvrtek 390 km tam a v sobotu 390 km zpět.

Bezchybná na střelnici byla i Klára Polednová

Jak závodili ostatní?

Bezchybně dnes na německé straně Šumavy nestřílel jen Jonáš Mareček, ale v závodě žen také dvě české juniorky. Klára Poledová obsadila 57. příčku a Petra Suchá doběhla 62. v pořadí. Mezi ně za na 60. pozici vklínila ještě Tereza Voborníková, jež ale v leže minula tři terče. „Terka z našich holek startovala první a nejvíce doplatila na větrné poryvy. „V tom měla smůlu, počasí se pak trochu uklidnilo,“ vysvětlila trenérka Kamila Jiroutek Rajdlová. „Klárka s Petrou zastřílely dobře, ale začaly závod příliš rozvážně. V běžeckém projevu mají velkou rezervu.“ Eliška Teplá obsadila 66. místo, Gabriela Masaříková skončila 94. a Tereza Jandová 105., mezi muži doběhl Jiří Mánek na 95. místě.

První kolo IBU Cupu pokračuje v sobotu 16. 1. sprinty žen od 10:30 a sprinty mužů od 14:00 hodin

Žádný terč neminula ani Petra Suchá

Výsledkový servis z IBU Cupu

Sprint žen

Analýza sprintu žen

Sprint mužů

Analýza sprintu mužů

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný