Davidová atakovala v hromadném startu v Oberhofu stupně vítězů, po dvou chybách na závěrečné stojce skončila 10.

17. ledna, 2021

Několikrát se dostala do čela závodu a do poslední položky bojovala o stupně vítězů. Dvě chyby na závěrečné stojce nakonec rozhodly o tom, že se Markéta Davidová rozloučila s Oberhofem desátým místem v hromadném startu.

Report

České barvy hájila v závěrečné den Světového poháru v Oberhofu jen Markéta Davidová, ale o to víc byla vidět.

Uprostřed Balíku

První střelbu zvládla Davidová čistě a na tu druhou přijížděla jako první.

„Vítr trochu ustál, snad nebude cvakat,“ hlásil do vysílačky trenér Egil Gjelland. O chvíli později posílal do světa zprávu o další nulu. Davidová odjížděla jako čtvrtá.

Makula neustále na špici závodu

I na třetí střeleckou zastávku dorazila jako první. Na stavu číslo jedna tentokrát zůstal jeden nesestřelený terč. Česká reprezentantka vyjela z trestného kola jako třetí.

Makula ve vedení

Davidová poté utvořila skupinku o druhé místo s dalšími třemi biatlonistkami. O půl minuty vedla Italka Dorothea Wiererová, ale dvěma chybami nabídla soupeřkám šanci.

Vestoje přišly chyby

Markéta Davidová ji bohužel nevyužila a po dvou trestných kolech se propadla na 13. příčku. V závěrečném kole ale zabojovala, měla v něm druhý běžecký čas, a cílem projela jako desátá.

Finiš Makuly

Celkově Davidové patřil sedmý běžecký čas a jednadvacátý střelecký čas.

Vyhrála Francouzka Julia Simonová, která měla v závěru víc sil než domácí Franziska Preußová. Bronz ukořistila Švédka Hanna Öbergová.

Co to znamená?

Markéta Davidová je po Oberhofu v hodnocení Světového poháru devátá, mezi závodnicemi do 25 let jí patří třetí příčka. V hodnocení hromadných startů figuruje na sedmé pozici.

České biatlonistky v dnešním závodě trefily 17 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 8 500 Kč.

Nakonec úsměv pod respirátorem

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár bude pokračovat v italské Anterselvě. Ve čtvrtek je tam na programu vytrvalostní závod žen.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík