Junioři Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík na bodovaných pozicích v IBU Cupu

20. ledna, 2021

Zatím nejlepších českých výsledků v IBU Cupu této sezóny dosáhli naši junioři ve středečních zkrácených vytrvalostních závodech II. kola IBU Cupu v německém Arberu. Na 12,5 km dlouhé trati žen vybojovala Tereza Voborníková 21. příčku, v patnáctikilometrovém klání mužů obsadil Mikuláš Karlík 27. pozici. Vyhráli Tamara Steinerová z Rakouska a Endre Stroemsheim z Norska.

Tereza Voborníková během prosincového Světového poháru v Hochfilzenu

Dvě chyby pomohly

Úvodní nevydařená položka jakoby Terezu Voborníkovou motivovala k větší koncentraci. Poté už neminula žádný terče. Při střelbě 2-0-0-0 dosáhla 23. běžeckého času. “Bojovala jsem se sebou už na nástřelu. Závodíme až po obědě, celý den je takový roztažený a já roztěkaná… Ty dva nepřesné zásahy vycházely z mých chyb. Hodně jsem se na sebe zlobila. Věděla jsem, že pokud chci slušný výsledek, moje koncentrace musí být lepší.” A to se povedlo. “Zatím to tady v Arberu byl můj nejpovedenější závod. Sedlo mi to na trati, lyže byly úplně super, navíc se udělalo krásné počasí a hlavně nefoukalo. Prostě vydařený den,” usmívala spokojeně jilemnická biatlonistka.

Rychlý závěr

Mikuláš Karlík byl na trati dokonce 12. nejrychlejší, přičemž za zmínku stojí jeho závěrečné kolo, v němž dosáhl sedmého nejlepšího času a posunul se oproti střelnici o šest míst kupředu. Celkový dojem tak kazí jen čtyři chyby na střelnici (0-1-2-1), a to zejména dvě při druhé ležce.     

Mikuláš Karlík už má za sebou také zkušenosti ze SP. Ve sprintu a štafetách se představil v Oberhofu

Druhé kolo IBU Cupu pokračuje v pátek závody ve sprintu. Ženy startují v 10:30, muži ve 14:00 hodin.

Výsledkový servis

Zkrácený vytrvalostní závod žen

Analýza zkráceného vytrvalostního závodu žen

Zkrácený vytrvalostní závod mužů

Analýza zkráceného vytrvalostního závodu mužů

Tomáš Hermann

Jiří Novotný a Petr Slavík