Smíšené štafety při IBU Cupu v Arberu na devátém a jedenáctém místě

23. ledna, 2021

Na devátou a jedenáctou příčku dosáhli čeští reprezentanti v závodech smíšených štafet IBU Cupu. V německém Arberu se v sobotu dopoledne nejprve běžely singly, kde dvojice Jonáš Mareček a Tereza Voborníková obsadila 9. místo. V odpoledních mixech doběhl kvartet Mikuláš Karlík, Jiří Mánek, Tereza Vinklárková a Eliška Teplá na 11. pozici. V singlech, kde startovalo 28 dvojic, zvítězili Norové, v mixech se představilo 23 štafet a nejlepší byli Rusové.

Singly

V závodech dvojic Jonáš Mareček nejprve musel během prvního úseku na tři trestná kola vleže, na třetím úseku pak absolvoval dvě trestná kola vstoje. To Tereza Voborníková střílela mnohem rychleji, přičemž na druhém úseku měla celkově čtvrtý čas a na čtvrtém sedmý. Nejprve posunula českou dvojici ze 17. místa na osmé a poté z 11. na konečné deváté.

Předávka singlu, Jonáš a Tereza

„V Arberu dnes hodně foukalo a hned na první položce to Jonáš odnesl. Tam mu zaváhání nevyčítám, ale při stojce na třetím úseku předvedl to, co u závodníků nechceme vidět: zbytečný, bezhlavý risk,“ posteskl si trenér Michael Málek a doplnil: „To Terka Voborníková podala na obou svých úsecích parádní výkon a vlastně nenabrala vůbec žádnou časovou ztrátu.“  

Singly, to je i hodně práce pro servis. Tak vypadá úprava lyží mezi úseky

Mixy

Do závodu nevstoupili Češi dobře ani v mixech. Mikuláš Karlík musel hned vleže na trestné kolo a náš kvartet byl až 16., po jednom dobíjení vstoje posunul Karlík českou štafetu na 11. pozici a na předávce byl po nejrychlejším (!) závěrečném kole už devátý s odstupem jen 47 sekund na čelo! Jiří Mánek dobíjel pouze jednou a Češi byli v půlce závodu desátí. Tereza Vinklárková vrátila po dvou dobitích vstoje náš mix opět na devátou pozici. Ve finiši musela Eliška Teplá použít dohromady pět extra nábojů a cílem proběhla na 11. místě.      

A další předávka, tentokrát po prvním úseku mixů – Mikuláš a Jirka

 

„Upřímně, úvodní ležku Mikuláš pokazil a jeho trestné kolo nás stálo umístění v Top Ten, na druhou stranu jeho ztráta na čelo byla ze všech našich reprezentantů i přesto nejmenší. V běhu začíná ukazovat svoji sílu, jen se potřebuje ještě zklidnit na střelnici. Snad se mu to podaří už příští týden na evropském šampionátu v polských Dusznikách Zdróji,“ okomentoval stěžejní český okamžik v mixech, závěrečné disciplíně II. kola IBU Cupu, Michael Málek.  

Na třetím úseku bojuje Tereza Vinklárková

Výsledkový servis

Singly

Analýzy singlů

Mixy

Analýza mixů

V Bavorském lese finišovala Eliška Teplá

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný