Michal Krčmář osmý ve sprintu a další tři Češi s postupem do stíhačky OME v Polsku

29. ledna, 2021

Osmá příčka Michala Krčmáře, umístění Mikuláše Karlíka (34.) a Milana Žemličky (40.) na bodovaných pozicích a ještě postup Tomáše Krupčíka (49.) do stíhacího závodu, to jsou pozitiva dnešního sprintu mužů na 10 km Otevřeného mistrovství Evropy v polských lázních Duszniki Zdrój. Neztratil se ani nejmladší člen týmu teprve devatenáctiletý junior Jonáš Mareček, který mezi 141 startujícími obsadil 71. místo a skončil přesně uprostřed výsledkové listiny.

Zlato a stříbro vybojovali dva bezchybně střílející závodníci. Na titul mistra Evropy nakonec dosáhl třiatřicetiletý Švýcar Martin Jäger, který v závěrečném okruhu předstihl o 11 let mladšího ruského biatlonistu Saida Karimullu Chaliliho. Pro bronz si i přes dvě chyby na střelnici doběhl nejrychlejší muž na trati Johannes Kühn z Německa.

Michal Krčmář ještě během tréninku v polských Dušníkách

REPORT

Po čtyřiceti dnech bez závodů a po 12 dnech od začátku přípravy po nemoci COVID-19 vstoupil Michal Krčmář do závodu bezchybnou střelbou, byť střílel předlouhých 40 sekund, a pohyboval se na průběžném 17. místě. Sedmnáctý byl i po jedné chybě vstoje. Skvělým finišem v pátém nejlepším čase se pak vyhoupl na parádní osmé místo. A to je zatím nejlepší český výsledek na Otevřeném ME 2021.

Závod se vydařil i junioru Mikuláši Karlíkovi, který na každé položce minul jeden terč. Český mladík na trati neustále zrychloval. Po úvodní střelbě byl 51., po druhé 41. a v cíli ještě o dalších sedm míst lepší! V závěrečném okruhu měl dokonce 18. nejlepší běžecký čas a v této části závodu zaostal jen necelých 12 sekund za Michalem Krčmářem.

Mikuláš Karlík opět v běžecké pohodě!

Na bod do klasifikace IBU Cupu dosáhl i Milan Žemlička, kterého mohou mrzet zejména dvě chyby vleže. Vstoje už trefil všech pět terčů.

Tomáš Krupčík ztratil výsledek jednoznačně na střelnici. Tři chyby ve sprintu jsou moc, a to zvláště v případě tak ostříleného závodníka, jakým je rodák z Jablonce.

Junior Jonáš Mareček nejenže nezklamal, ale opět potěšil rychlou střelbou. Na střelnici byl nejrychlejší z Čechů a celkově 15. v čase 54,6 s. Střílel například od 17,3 sekundy rychleji než Michal Krčmář.

Tomáš Krupčík na trati bojoval, ale střelba s ním měla jiné plány…

POHLEDEM TRENÉRA

MICHAEL MÁLEK

“Hned na úvodní položce bylo poznat, že Bimbo 40 dnů nezávodil. Potřeboval chytit dech. Ale jinak jsem z jeho výkonu příjemně překvapen. V závěrečném kole navzdory pauze už ´hrabal´suprově. A myslím, že i on sám je se svým vystoupením spokojený.

Mikuláš je takový ´janek´. To potvrzuje i fakt, že nedal první a poslední ránu závodu. Pro dobrý výsledek ve sprintu je třeba 0/1 nebo 1/0 nebo bez chyby na střelnici. Na trati už byl ale plný života a z toho mám radost.

Žemla pokazil ležku. Dvě chyby na úvod závodu, to je velký handicap. Ve druhém okruhu jel na trati s Bimbem, což mu v danou chvíli pomohlo, ovšem v posledním kole na to trochu doplatil. Platí pro něho to samé, co u Mikuláše. Pro lepší výsledek potřebuje lepší střelbu.

Tomáš? Těžko se mi k němu vyjadřuje. Se střelbou 1/2 závodit na takové úrovni jednoduše nelze. Myslím, že sám to dobře ví.

Výkon Jonáše Marečka považuji za solidní. On tu ve svých 19 letech není pro výsledky, ale zkušenosti. Z tohoto pohledu mě trochu mrzí jedna zbytečná chyba navíc. Mohl být ve stíhačce a opět se něčemu přiučit.”

Jonáš Mareček na OME sbírá zkušenosti, a to i pod dohledem trenérky Kamily Jiroutek Rajdlové.

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Sprint mužů na 10 km
Analýza sprintu mužů na 10 km
Průběžné pořadí IBU Cupu

PŘÍŠTÍ ZÁVOD

V sobotu na páteční sprint naváží biatlonisté v Dusznikách-Zdróji od 13:00 hodin stíhacím závodem na 12,5 km. Vyvrcholí tak program individuálních závodů OME 2021, protože neděle je vyhrazena smíšeným štafetám – singlům i mixům. A pozor! Víkendová klání OME 2021 vysílá ČT Sport!

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Petr Slavík