Ve sprintu OME dosáhla juniorka Tereza Voborníková na 38. pozici

29. ledna, 2021

Už se stává pravidlem, že v IBU Cupu potažmo v Otevřeném mistrovství Evropy je nejlepší z českých žen juniorka Tereza Voborníková (na úvodním snímku). A toto pravidlo nebylo porušeno ani ve sprintu na 7,5 km Dusznikách-Zdróji. Jilemnická biatlonistka obsadila po jedné chybě na střelnici 38. pozici. Jak dopadly další Češky? Eliška Teplá skončila 76., Anna Tkadlecová 80., Tereza Jandová 83., Tereza Vinklárková 99. a Natálie Jurčová 111. v pořadí. V závodě startovalo 127 biatlonistek.

Kdo se podělil o cenné kovy? V těsném dojezdu medailistek, které v cíli dělilo necelých deset sekund, nakonec vyhrála Baiba Bendiková. Přitom Lotyška bylo po střelbě až třetí. Druhé místo obsadila Norka Karoline Erdalová a bronz brala Anastázije Ševčenková z Ruska, jež v závěrečném okruhu nedokázala uhájit vedení.

O jednu ránu unikla juniorce Elišce Teplé účast ve stíhacím závodě žen OME

REPORT

Tereza Voborníková, stejně jako ve vytrvalostním závodě, zvládla úvodní položku bezchybně a patřilo jí průběžné 22. místo. Vstoje minula jeden terč a propadla se do čtvrté desítky. V závěru jí navíc trochu došly síly, když v posledním kole měla až 56. běžecký čas. Dvacetiletá biatlonistka bude jedinou českou startující v sobotním stíhacím závodě na 10 km.

Druhou nejlepší z českých biatlonistek byla další juniorka Eliška Teplá, jež minula dva terče vleže. Stojku zvládla bez zaváhání a doběhla si pro 76. pozici a výrazně tak vylepšila 102. místo z vytrvalostního závodu. Anna Tkadlecová střílela bezchybně, ale po dlouhé nemoci zatím ještě nestačí na trati a skončila 80., kousek za ní na 83. místě doběhla třetí a nejmladší z juniorek Tereza Jandová. Jablonecká závodnice trefila devět z deseti terčů. Zklamáním jsou zatím výkony Terezy Vinklárkové a Natálie Jurčové. Obě minuly tři terče vstoje, Natálie navíc i jeden vleže. Výsledkem pak byla 99. resp. 111. příčka.

Anna Tkadlecová dnes střílela bezchybně, ale po nemoci na trati nejlepším ještě nestačí

POHLEDEM TRENÉRKY

„Terka Voborníková vstoupila do závodu s velkou vervou a odhodláním. Škoda, že jí v závěru trochu došly síly. Ale stále u ní platí, že na svůj věk odvádí velice kvalitní práci. Eliška Teplá se poslední dny a týdny pere se střelbou. Bylo to poznat ve vytrvalostním závodě i nyní. I dvě chyby už jsou na sprint moc. Škoda, stálo jí to účast ve stíhacím závodě. Radost mám ze zlepšení Terezy Jandové.

Po dlouhé kovidové pauze zatím Anna Tkadlecová na trati navíc nemá, ale jsem ráda, že se chytila bezchybným výkonem na střelnici. Terka Vinklárková a Natka Jurčová se trápí. Jestliže u Natky je to dáno prodělanými nemocemi, u Terky zatím nevíme, co se děje. Ještě nedávno běhala výborně a zajistila si místo ve Světovém poháru. Teď jakoby jí chyběly síly, má rozhozenou techniku a nevěří si ani na střelnici… .“

Teprve devatenáctiletá Tereza Jandová za sebou nechala více než 40 soupeřek

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu žen na 7,5 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

PŘÍŠTÍ ZÁVOD 

Evropský šampionát v Dusznikách-Zdróji pokračuje v sobotu stíhacími závody na 10 km opět od 10:30 hodin.  

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Petr Slavík