Skvělý Krčmář! Po nemoci COVID-19 vybojoval stříbro ve stíhacím závodě OME!

30. ledna, 2021

Čtyřicet dnů nezávodil, dva týdny marodil a po pouhých 12 dnech tréninku dokázal na Otevřeném mistrovství Evropy vybojovat stříbro ve stíhacím závodě na 12,5 km! Michal Krčmář své možnosti už naznačil v pátečním sprintu, ve kterém obsadil osmou příčku. „Jsem zpět a není to průšvih,“ říkal včera a k vyhlídkám do stíhačky dodal: „Medaile je vzdálena jen nějakých 16, 17 sekund. Když mě tělo pustí, půjdu po ní!“ Jak řekl, tak učinil!

Polepšili si i ostatní čeští biatlonisté. Mikuláš Karlík doběhl 27., Milan Žemlička 37. a Tomáš Krupčík 47. Vyhrál Artěm Pryma z Ukrajiny, bronz bral Nor Haavard Gutuboe Bogetveit.

REPORT

Český biatlonista, vědom si nemoci a dlouhé tréninkové pauzy, se na trati pohyboval „s rozumem“. Držel se svého tempa a soustředil se na střelbu. První tři položky zvládl bezchybně a postupně běžel 5., 4., a 1.

Na závěrečné položce se vedle sebe seřadilo šest adeptů na medaili. A nervozita jim svázala mušku. Michal Krčmář a Artěm Pryma chybovali. Ovšem na rozdíl od soupeřů pouze jednou a do finiše vyrazili společně. V nejtěžším stoupání trati Ukrajinec nastoupil a získal mírný náskok, který udržel až do cíle.

Po nepříjemné a stále neznámé nemoci tak Michal získal důležité informace před blížícím se Mistrovstvím světa v Pokljuce: Jeho tělo reaguje dobře na zátěž a může se vrátit na svou obvyklou výkonnost.

Do startu šampionátu zbývá 12 dnů. Dvanáct dnů na vyladění formy. Držíme palce!

Junior Mikuláš Karlík se lepší závod od závodu. Dnes ve stíhačce vybojoval 27. místo. Navíc potěšil i 17, běžeckým časem, což znamená, že byl rychlejší než Bimbo!

Pohledem trenéra

MICHAEL MÁLEK

“Myslím, že nejdůležitějším zjištěním je skutečnost, že Michal snad bude v pořádku do další části sezóny. Jeho výkony byly po oba dny velice kvalitní a medaile je jemu i celému týmu krásnou odměnou. Navíc tak vyslal zprávu ostatním našim marodům, že i oni se mohou po nemoci vrátit v dobré kondici.

U Mikuláše bylo důležité, že stíhačku začal konečně s nulou a s nulou ji i končil. Navíc se opravdu dostává do běžecké formy. A jestli si řekl o nominaci na mistrovství světa? To je otázka pro treréry áčka a jeho samotného. Z mého pohledu má před sebou ještě hodně práce do juniorského šampionátu.

Milan ukázal, že je výborným střelcem, ale zatím to nedokáže tolik podpořit v běhu. A Tomáš? Pokud začínáte stíhačku na 49. místě a vstoupíte do ní střelbou 1/2, tak v takové konkurenci se nemůžete posunout kupředu.”

Milan Žemlička posbíral body ve všech individuálních závodech. Postupně byl 25., 40., a 37.

Výsledkový servis

Stíhací závod mužů na 12,5 km

Analýza

Průběžné pořadí IBU Cupu

Další závody

V neděli vyvrcholí OME v Dusznikách-Zdróji závody smíšených štafet. Jaká je česká nominace?

Singly v 10:30 hodin: Tereza Voborníková / Mikuláš Karlík

Mixy ve 13:00 hodin: Tereza Jandová / Eliška Teplá / Milan Žemlička / Tomáš Krupčík

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný