Češi v akci, 31. 1. OME vrcholí závody smíšených štafet - singly i mixy

31. ledna, 2021

Český tým se z Otevřeného mistrovství Evropy nebude vracet s prázdnou. V sobotním stíhacím závodě vybojoval stříbro Michal Krčmář, přestože jeho prvořadým cílem v polském středisku Duszniki-Zdrój bylo otestovat organismus po nemoci COVID-19. Michal už z dějiště šampionátu odcestoval.

Kdo bude v neděli hájit české barvy ve smíšených štafetách?

Do singlů nastoupí od 10:30 hodin veskrze juniorská sestava: Tereza Voborníková (na úvodním snímku) a Mikuláš Karlík. Mixy odstartují ve 13:00 hodin a Češi poběží v sestavě Tereza Jandová, Eliška Teplá, Milan Žemlička a Tomáš Krupčík.

Oba závody vysílá ČT Sport!

Mikuláš Karlík během sobotní stíhačky, ve které si polepšil o sedm míst

Co od smíšených štafet očekávat?

Ze svého startu v singlech má Tereza Voborníková trochu obavy. “Umím se trefit, ale na druhou stranu střílím dlouho, což pro singly není úplně ideální. Ani s rozběhem štafet nemám moc zkušeností,” vyslovuje obavy. Každopádně před týdnem v Arberu zvládla svůj part ve dvojici s Jonášem Marečkem na výbornou. Během čtyř položek jen třikrát dobíjela. A pokud na formu ze sprintu a stíhačky naváže i Mikuláš Karlík, nemusí se čeští junioři o výsledek obávat. Umístění v TopTen by bylo úspěchem a pro mladé závodníky odměnou. Ovšem, protože oba nejsou v Polsku pro výsledek, ale zkušenosti, nebudou pod tlakem a mohou překvapit.

Nejmladší členkou českého mixu bude teprve devatenáctiletá Tereza Jandová

Smíšenou štafetu také rozejdou juniorky. Na Terezu Jandovou, loni ještě dorostenku, naváže Eliška Teplá. V mužské části nejprve poběží Milan Žemlička, jenž se v individuálních závodech OME prezentoval vyrovnanými výkony (25., 40, 37.) a střeleckou stabilitou. Od zkušeného Tomáše Krupčíka čekali všichni, včetně jeho samého, více. V mixech bude mít příležitost svoji reputaci napravit. Co se výsledku týká, elitní desítka by byla výborným počinem.

V obou závodech bude také důležité, jak si Češi poradí s velkým chladem. Zejména prsty na rukou bude třeba chránit. V neděli po ránu bylo v Tauron Areně -15°C!

Tomáš Krupčík, finišman mixu, bude posledním českým startujícím na OME 2021

OTEVŘENÉ ME 2021, DUSZNIKI-ZDRÓJ

NEDĚLE

10:30 – SMÍŠENÁ ŠTAFETA (SINGLY)

České číslo: 12 Tereza Voborníková (jun.) / Mikuláš Karlík (jun.)
Startovní listina

Online výsledky

13:00 – SMÍŠENÁ ŠTAFETA (MIXY)

České číslo: 12 Tereza Jandová (jun.) / Eliška Teplá (jun.) / Milan Žemlička / Tomáš Krupčík
Startovní listina

Online výsledky

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný