Ve smíšených štafetách OME potěšily mladé české týmy střeleckými výkony. Singl 10.!

31. ledna, 2021

Čeští junioři Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík se v konkurenci 27 dospělých singl štafet Otevřeného mistrovství Evropy vůbec neztratili. Slušně běželi a dobře stříleli (0+6). Výsledkem bylo pěkné desáté místo! V polských lázních Duszniki-Zdrój pak vyvrcholil šampionát závody mixů. Kvartet Tereza Jandová, Eliška Teplá, Milan Žemlička a Tomáš Krupčík výborně střílel (0+3), ale na trati byli soupeři prostě lepší. Výsledkem tak byla konečná 13. příčka z 22 startujících.

O cenné kovy se v singlech podělily 1. Německo, 2. Francie, 3. Rusko, v mixech vyhráli Norové před Němci a Ukrajinci.

Tereza Voborníková

REPORT

SINGLY
Po prvním úseku Terezy Voborníkové (vleže 0+1 a vstoje 0+2) patřila českým barvám 17. pozice s odstupem 50 sekund. Druhý úsek zvládl Mikuláš Karlík na střelnici bezchybně a Češi se posunuli na 13. místo. Tereza na třetím úseku (jedno dobíjení vstoje) posunula českou dvojici na 12. příčku. A finišman Mikuláš, ačkoliv vstoje dvakrát dobíjel, zvládl v třetím nejlepším čase závěrečného okruhu předběhnout Litevce a Rumuny a Češi byli rázem v Top Ten!

Mikuláš Karlík

MIXY
Úvodní dva úseky musely opět zvládnout dívky juniorského věku. Devatenáctiletá Tereza Jandová a o dva roky starší Eliška Teplá. Tereza neminula ani jeden terč, ale na trati ženám ještě nestačila. Celkově 19. bežecký čas (+1:09 min) znamenal průběžné 17. místo s odstupem necelých 54 sekund.

Eliška musela vleže třikrát dobíjet, což bylo jediné české zaváhání na střelnici, stojku už zvládla bezchybně. Ani jí se na trati příliš nedařilo. Zaznamenala 17. čas (+1:31). V součtu však český kvartet posunula kupředu na 15. pozici se ztrátou 2:02 min.

Tereza Jandová


Na třetím úseku podal asi nejkvalitnější český výkon Milan Žemlička. Neminul ani jeden terč, zaznamenal 13. běžecký čas (odstup 29,9 s) a Tomáše Krupčíka vyslal na trať ze 14. místa se ztrátou 2:19 na vedoucí Norsko. Na svém úseku tedy ztratil jen 17 sekund.

Finišman Tomáš Krupčík zapomněl na své střelecké evropské trápení, nechyboval a štafetu přivezl do cíle na 13. místě s odstupem 3:15 minuty. Ani jeho běžecký výkon však neměl kvality, které u Tomáše známe, v běhu měl 17. čas při odstupu 44 sekund.

Eliška Teplá

Pohledem trenérů

KAMILA JIROUTEK RAJDLOVÁ
“Za mě je 10. místo singlu a projev, jakým ho Tereza s Mikulášem dosáhli, parádním výsledkem. Terka na prvním úseku po dobíjení trochu ztratila kontakt a bylo těžké se vrátit zpět, protože také soupeři moc nechybovali. Na dalších úsecích, ale Mikuláš i Terka zabojovali a Top Ten je jim odměnou.

Co se týká mixu, považuji za důležité, že se holkám povedla střelba. V běhu je čeká ještě hodně práce, ale věřím, že tady nasbíraly obě dost zkušeností a poznatků, které v budoucnu zúročí během přípravy i závodů.”

Milan Žemlička

MICHAEL MÁLEK
“Vzhledem k tomu, že v singlech nikdo moc nekazil a my jsme měli mladý tým, je pro mě desáté místo super. Tereza i Mikuláš ukázali, že z nich rostou dobří závoďáci.

V mixech bylo důležité, že obě mladé holky zvládly střelbu a udržely nás tak na trati. Milan i Tomáš na střelnici nechybovali. K tomu nemám co dodat. A přestože oba zatím nejsou v top běžecké formě, závod se jim povedl.”

Tomáš Krupčík

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Smíšené štafety – singly
Analýza smíšených štafet – singlů
Smíšené štafety – mixy
Analýza smíšených štafet – mixů

Další závody

Už 10. února odstartuje mistrovství světa v Pokljuce. Šampionát ve Slovinsku vyrcholí 21. února.

IBU Cup pokračuje dvěma koly ve slovenském Osrblí 13. – 21. února.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Stančík/IBU