V české nominaci na Mistrovství světa v Pokljuce jsou tři debutanti

01. února, 2021

Na tři nováčky ukázali čeští trenéři při nominaci na Mistrovství světa v Pokljuce. Vedle tradičních opor se tak představí Mikuláš Karlík, Milan Žemlička a Tereza Voborníková.

Díky svým výsledkům ve Světovém poháru si nominaci mezi muži předem zajistili Michal Krčmář a Ondřej Moravec. Na Pokljuce se představí také Jakub Štvrtecký a dva debutanti. „Na mistrovství Evropy si vyjeli nominaci Mikuláš Karlík a Milan Žemlička,“ oznamuje trenér mužů Ondřej Rybář.

Jednadvacetiletý Mikuláš Karlík podává v této sezóně stabilní výkony v IBU Cupu, z pěti závodů dojel čtyřikrát na bodech. Na ME v Dusznikách-Zdróji byl nejlépe 27. ve stíhačce.

Čtyřiadvacetiletý Milan Žemlička si na evropském šampionátu vyjel mimo jiné 25. místo ve vytrvalostním závodě. V této disciplíně zaznamenal také premiérové body ve Světovém poháru, když v Anterselvě obsadil 39. příčku.

Milan Žemlička v závodě, ve kterém si vyjel premiérové body do Světového poháru

Zmíněná pětice mistrovství světa začne, ale nominace ještě nemusí být konečná. Do hry totiž vstupuje početná marodka. „Vrací se nám další závodníci po prodělaném covidu-19 nebo po karanténě. Budou startovat na IBU Cupu v Osrblí, který je paralelně s mistrovstvím světa, ale třeba štafeta se jede až ke konci šampionátu,“ vysvětluje Rybář.

Tým by tak mohli doplnit Tomáš Mikyska, Tomáš Krupčík, Adam Václavík nebo Vítězslav Hornig.

U žen byla nominace jednodušší. Už předem si ji zajistilo stabilní kvarteto ze Světového poháru. Pozici náhradnice si vyjela stále teprve dvacetiletá Tereza Voborníková, která dokázala letos bodovat v šesti ze sedmi závodů IBU Cupu. Na ME skončila nejlépe 30. ve vytrvalostním závodě.

Maximem Terezy Voborníkové ve Světovém poháru je zatím 72. místo

„Terka je pátou nominovanou ženou, ale zatím neodjíždí na Pokljuku. Po evropském šampionátu bude mít trochu upravenou přípravu, která směřuje především k mistrovství světa juniorů,“ připomíná Rybář další z vrcholů sezóny, který odstartuje pouhých šest dní po konci šampionátu dospělých.

Mistrovství světa v Pokljuce začíná 10. února. Část české reprezentace odjela na přípravu do dějiště MS už dnes. Krčmář, který v pátek a v sobotu závodil v Polsku, se připojí v úterý, Karlík a Žemlička ve středu.

Lucie Charvátová a Eva Puskarčíková přicestují na Pokljuku z Itálie, kde zůstaly po posledním Světovém poháru.

Česká nominace na MS v Pokljuce

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Tereza Voborníková

Muži: Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Milan Žemlička

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík