Mistrovství světa v Pokljuce 2021 – předzávodní přehled

09. února, 2021

Biatlonisté se dočkali svého vrcholu sezóny. Už ve středu 10. února odstartuje ve slovinské Pokljuce smíšenou štafetou 52. Mistrovství světa v biatlonu. Vše důležité, co potřebujete před startem světového šampionátu vědět, shrnujeme v tradičním předzávodním přehledu.

Novinky z Pokljuky

Většina české reprezentace přijela na Pokljuku už v pondělí 1. února. V průběhu týdne přicestovalo i trio mužů, které se zúčastnilo mistrovství Evropy, a také servismani. Ti tak měli víc času na osahání si podmínek a testování lyží.

Servismani Milan Faltus a David Tolar při testu

Češi bydlí stejně jako loni na Šport hotelu Pokljuka, který je od areálu vzdálen asi 4 kilometry. Mezi dalšími hosty jsou Norové, Slováci a Rusové. Český tým má k dispozici vlastní jídelnu a sportovci samostatné pokoje.

Testy na covid-19 probíhají v 17 kilometrů vzdáleném Bledu. Toho tak třeba v pondělí využily české biatlonistky, které si před večerními testy oběhly proslulé Bledské jezero. Večer pak přišla zpráva, že všichni členové českého týmu měli negativní výsledky testů.

Slovinští pořadatelé původně počítali s tím, že do areálu vpustí každý den 500 návštěvníků. Nakonec ale zůstanou všechna divácká místa prázdná. Fanoušky si biatlonisté užijí jen prostřednictvím video bannerů na stadionu.

Na video bannerech jsou i české vlajky

Jinak na Pokljuce není tolik novinek. Přibylo mobilních budov, došlo k rozšíření příjezdové cesty a k datovému posílení areálu.

Podmínky na Pokljuce

Podmínky na Pokljuce jsou zatím hodně proměnlivé. Na nedělním tréninku biatlonisté pořádně promokli a déšť se výrazně podepsal na stavu tratí v pondělí, kdy se konaly první oficiální tréninky. Sněhu zůstalo i tak na tratích dost, ale místy byl hodně hluboký.

V úterý a ve středu by mělo celkem vytrvale sněžit a teploty by se měly pohybovat kolem nuly. Ze čtvrtka na pátek přijde prudká změna počasí. Předpověď počasí slibuje slibuje jasno a až minus 18 stupňů.

Sněhu je v areálu stále dost

Slovo sportovního ředitele

Ondřej Rybář

„Na Pokljuce máme devět sportovců. Čtveřice žen se zaplaťpánbůh vyhnula covidu i jiným zdravotním problémům. Pětice mužů trochu vyplynula i z událostí, které se staly po Vánocích. Někdo se zvládl vrátit a odjet závody, na základě kterých se mohl nominovat. Momentálně jsou všichni v pořádku. Prošli jsme zatím dvěma testy na covid-19 a já doufám, že už se nebudeme trápit tím, čím jsme se trápili po Novém roce.

Všech pět kluků, kteří tu jsou, si zazávodí. Uvidíme, jak se to tu bude vyvíjet a kdo nastoupí do jakého závodu. To je ten rozdíl oproti holkám, které jsou tu jen ve čtyřech. Náhradnice Terka Voborníková zůstala s juniorským týmem a absolvuje závody IBU Cupu v Osrblí. Kdyby bylo potřeba, tak je připravena dorazit na Pokljuku. Junioři odjíždí následně na přípravu do Obertilliachu, kde je pak bude čekat i jejich světový šampionát. U Terky jsme upřednostnili právě přípravu na tento vrchol.

Nemá cenu se vracet k tomu, jestli je někdo kvůli covidu líp nebo hůř připraven. Prostě jsme tady a jsme, předpokládám, připravení nejlíp, jak to za dané situace šlo. Chceme bojovat a ne si dělat alibi, že je něco špatně. Jsou tu určitě sportovci, kteří mají šanci sáhnout si hodně vysoko a jsou tu sportovci, kteří můžou překvapit. Doufám tedy, že nás někdo mile překvapí a těm, kterým věříme, se všechno sejde a výsledek se dostaví.“

Ondřej Rybář při projížďce tratí na Pokljuce

Očima závodníků

Markéta Davidová

„První týden po Anterselvě byl hlavně o odpočinku. Měla jsem dva dny volno, což jsem dlouho nezažila.Tréninky jsme zvládli absolvovat v Jablonci na kolečku. Je tam dost sněhu, tak to bylo fajn. Pak na Pokljuce už jsme se jen snažili doladit formu.

Přišlo mi, že když bylo mistrovství světa juniorů, tak to byly opravdu velké závody, které se jely jednou za sezónu. Startovní pole na mistrovství světa dospělých se oproti Světovému poháru nijak nemění, takže mi ani tolik nepřijde, že by šlo o důležitější závody.

Po běžecké stránce jsem se necítila v předešlých závodech špatně, ale potřebovala bych vyladit střelbu. Snažím se tomu teď maximálně věnovat.“

Makula ladí formu na prvním oficiálním tréninku na Pokljuce

Eva Puskarčíková

„Týden jsem strávila v Livignu, které je stejně jako Anterselva výš než Pokljuka. Těch 1400 metrů mi tu teď nepřijde tak krutých. Teď se cítím docela dobře, ale nepředbíhala bych. Moje letošní forma je bohužel špatná a ještě kolísá, takže se těžko odhaduje, jak na tom v daný den budu. Jsem optimista, ale vím, že během 14 dnů o minutu nezrychlím. Jde o to vykřesat maximum z toho, co tam je.

Pracujeme samozřejmě i na střelbě. Je tu zatím takový zmatečný vítr a teplo, takže střelecký stav není úplně tvrdý. Člověk si na něj vždycky lehne trochu jinak a to dělá neplechu. Ale od toho tu jsme týden, abychom si na všechno zvykli.

V téhle covidové době, kdy na stadionu ani nebudou diváci, si nemyslím, že bych závodům přikládala větší důležitost. Jinak se to ani dělat nedá. Pokud chcete zajet dobrý výsledek, tak se musíte soustředit jako na každý jiný závod. Nesmím být přemotivovaná, ale zároveň ani nedomotivovaná.“

Eva má za sebou už přes tři týdny ve velké nadmořské výšce

Michal Krčmář

„Po mistrovství Evropy jsem si odpočinul a budu čekat, co mi odpoví první závody. Letos jsem opatrný. S respektem k tomu, čím jsem si prošel, si nemůžu dovolit říct, že je všechno optimální.

Pro mě super, že jsem se stihl vrátit do mistrovství světa. Jsem rád, že jsem zpátky v kolektivu. To je pro mě svým způsobem výhra. Na druhou stranu nejsem typ závoďáka, který by si stoupl na start a něco vypouštěl. Až budu stát na startu, tak ambice budou podobné jako za normální situace. Když se člověk postaví do startovní brány, tak je podle mě připraven a musí závodit. Na žádné vymlouvání a omlouvání pak není čas. V závodech, do kterých nastoupím, už mě nějaký covid zajímat nebude. Nechám tam všechno a uvidíme, co to přinese.

Je zbytečné řešit, jaké závody bych měl jet a jaké ne. Vždycky je mezi závody den nebo dva čas, kdy se člověk může rozhodovat.“

Bimbo zpátky ve žlutém (takovou barvu mají tréninková čísla mužů ve Světovém poháru)

Ondřej Moravec

„Nervozitu zatím necítím, i když už se připravujeme v dějišti mistrovství světa. Ale myslím, že na posledním tréninku to člověk trochu pocítí. Bylo by špatně, kdybych nebyl vůbec nervózní. Trochu nervózní budu. Není to svěťák, kde je závodů hodně. Zdravou nervozitu by měl cítit i nejlepší závodník na světě.

Týden po Anterselvě jsme strávili doma. První dva dny jsem neměl takovou chuť do tréninku, ale o víkendu už to stálo za řeč. Na Pokljuce se cítím den ode dne líp. Příprava před mistrovstvím světa je krátká, protože šampionát je dlouhý. Od prvního oficiálního tréninku do posledního závodu je to 14 dní. Proto nemá význam připravovat se výrazně déle před akcí. Spíš je to o naladění formy, aby byl člověk v dobrém rozpoložení. To si myslím, že jsem. Zatím všechno funguje až nadmíru dobře.

Je pravda, že na dvacce mám asi větší šanci, ale mám to nastaveno tak, že sprint je prvním individuálním závodem a ten je nejdůležitější. Když se podaří, tak je to odrazový můstek do dalších závodů. Pak už to člověk bere den po dni.“

Ondřej Moravec vlevo, Michal Krčmář uprostřed, vpravo japonský biatlonista v české kombinéze Atex

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Pokljuce

Muži

  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Michal Krčmář (9. místo, sprint 2016)
  • Ondřej Moravec (2. místo, stíhací závod 2012)
  • Jakub Štvrtecký (premiéra)
  • Milan Žemlička (premiéra)
Debutant Milan Žemlička přijímá rady od trenérů

Ženy

  • Markéta Davidová (3. místo, vytrvalostní závod 2018)
  • Lucie Charvátová (15. místo, stíhací závod 2015)
  • Jessica Jislová (31. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (3. místo, stíhací závod 2016)
  • Tereza Voborníková (premiéra)
Kvarteto českých biatlonistek, které jsou na Pokljuce přítomné

Program závodů

10. 2. – 15:00 – smíšená štafeta
12. 2. – 14:30 – sprint mužů
13. 2. – 14:30 – sprint žen
14. 2. – 13:15 – stíhací závod mužů
14. 2. – 15:30 – stíhací závod žen
16. 2. – 12:05 – vytrvalostní závod žen
17. 2. – 14:30 – vytrvalostní závod mužů
18. 2. – 15:15 – smíšené dvojice
20. 2. – 11:45 – štafeta žen
20. 2. – 15:00 – štafeta mužů
21. 2. – 12:30 – hromadný start žen
21. 2. – 15:15 – hromadný start mužů

Pomáháme s Generali ČP

I na Mistrovství světa v Pokljuce budou naše trefy pomáhat zrakově postiženým dětem. Náš generální partner Generali Česká pojišťovna pošle za každý sestřelený terč 500 Kč do @Nadace Leontinka. Pomoct můžete i vy. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777. Cena DMS je 60 Kč.

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík