Jaká je nominace reprezentantů na MSJ&D v rakouském Obertilliachu?

15. února, 2021

Už za 12 dnů startuje v rakouském Obertilliachu mistrovství světa juniorů a dorostu. Česká výprava bude čítat celkem 16 sportovců.

Kdo se na vrcholnou mládežnickou akci sezóny nominoval?

Biatlonový areál v Obertilliachu

Sportovci v juniorských kategoriích byli nominování na základě svých výsledků v IBU Cupu potažmo ve Světovém poháru. Kritérium účasti v IBU Cupu splnili i dorostenci Gabriela Masaříková a Luděk Abrahám.

Nemocí COVID-19 poznamenaná sezóna si pak vyžádala mimořádné řešení v případě nominací dalších závodníků dorosteneckých kategorií. Byly totiž zrušeny jak závody Českého poháru, tak lednový I. díl MČR v Jablonci nad Nisou, které měly být také pro nominaci dorostenců a dorostenek určující.

Mikuláš Karlík startuje nyní na MS v Pokljuce. Tratě v Obertilliachu si osahal také během IBU Cupu 2019/2020

„Naštěstí se nám prostřednictvím Národní sportovní agentury podařilo vyjednat výjimku u Hygieničky ČR a mohli jsme uspořádat čtyři nominační závody po dvou v Jablonci nad Nisou a v Novém Městě na Moravě,“ vysvětluje koordinátor mládežnického biatlonu Vlastimil Vávra.

Dva a dva sportovci byli nominovaní ze žebříčku, do kterého se započítávali tři nejlepší výsledky ze čtyř závodů. Takto si účast na MSJ&D vybojovali: Jakub Kudrnáč, Tomáš Řezáč, Lenka Bártová a Kateřina Pavlů.

Nominační institut „návrh trenéra“ byl nahrazen žebříčkem momentální výkonnosti/formy. Ze dvou závodů v NMNM si účast na šampionátu zajistili Jakub Vondráček a Kateřina Gotvaldová.

Také Tereza Voborníková už ví, jak těžké je se v Obertilliachu dostat do cíle…

Závěrečná příprava

Junioři absolvují závěrečnou přípravu před MSJ přímo v dějišti šampionátu v Obertilliachu, s výjimkou juniorek Kláry Polednové resp. Karolíny Dusilové, které budou startovat na IBU Cupu v Osrblí. Dorostenci mají společnou přípravu naplánovanou do centra Olympu v Jablonci nad Nisou (17. – 23. 3.), kde využijí i možnosti hypoxie. Budou trénovat pod vedením Mariana Málka (SKP Kornspitz) a Michala Žáka (SK NMNM).

I Vítězslav Hornig může těžit ze svých znalostí. V Obertilliachu startoval už dokonce v sezóně 2018/2019

NMNM MSJ&D, Obertilliach 26. 2. – 6. 3. 2021

Junioři: Vítězslav Hornig (Jilemnice), Mikuláš Karlík (Letohrad), Jonáš Mareček (SK NMNM), Tomáš Mikyska (Letohrad)
Juniorky: Karolína Dusilová (náhradnice – SKP Kornspitz), Tereza Jandová (SKP Kornspitz), Klára Polednová (SK NMNM), Eliška Teplá (SK NMNM), Tereza Voborníková (Jilemnice)
Dorostenci: Luděk Abrahám (Letohrad), Jakub Kudrnáč (Jilemnice), Tomáš Řezáč (SKP Kornspitz), Jakub Vondráček (Letohrad)
Dorostenky: Lenka Bártová (SK NMNM), Kateřina Gotvaldová, Gabriela Masaříková, Kateřina Pavlů (všechny SKP Kornspitz)

Trenéři:
Michael Málek (junioři/dorostenci), Kamila Jiroutek Rajdlová (juniorky/dorostenky) a Vlastimil Vávra (asistent střelby u juniorek a dorostenek)

Ohlédnutí. Trio nejlepších dorostenců ve sprintu na MSJ&D 2020. Zleva Ondra Mánek, Alexej Kovalev z Ruska a Maxime Germain z USA

Jak to bylo před rokem?

Na MSJ&D 2020 dosáhly české naděje celkem na čtyři stříbrné medaile. Druhý ve sprintu doběhl junior Jakub Štvrtecký, stříbro vybojovala štafeta dorostenců Ondřej Mánek, Josef Kabrda a Jonáš Mareček, Ondřej Mánek pak přidal dvě druhá místa ještě ve sprintu a stíhacím závodě!

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Tomáš Hermann