Pět z devíti českých reprezentantů bodovalo při IBU Cupu ve slovenském Osrblí

17. února, 2021

Svým druhým kolem ve slovenském Osrblí pokračuje soutěž IBU Cupu. Na svazích pohoří Polana se ve středu běžely zkrácené vytrvalostní závody. Na 12,5 km dlouhé trati žen obsadila Natálie Jurčová 26. místo a Tereza Vinklárková odběhla 32. v pořadí. V závodě mužů na 15 km se na bodované příčky prosadili 28. Adam Václavík, 31. Tomáš Krupčík (na úvodním snímku) a 36. junior Jakub Kocián.

Ani ve třetím (!) individuálním závodě v Osrblí za sebou nenašla přemožitelku Vanessa Voigtová z Německa, která střílela bezchybně. Všech 20 terčů trefil také vítěz v kategorii mužů Nikita Poršněv z Ruska.

Natálie Jurčová je zpět v IBU Cupu a v dobré střelecké formě

REPORT

ŽENY
Natálie Jurčová, jejíž kariéru neustále brzdí zdravotní problémy, minula pouze jeden terč při první stojce. Avšak ve druhé části závodu se začalo projevovat její tréninkové manko. Ve finiši pak dosáhla až 66. běžeckého času a ztratila průběžné 20. místo. Přesto má za sebou vydařený návrat do IBU Cupu. Tereza Vinklárková tráví kvůli nachlazení čas na “samotce”. Též ona chybovala na první stojce, a to hned dvakrát. I přes zdravotní handicap, ale dokázala tempo na trati mírně stupňovat. V kapse má další body z IBU Cupu.
Naopak těsně za body zůstala 41. v pořadí Anna Tkadlecová. A juniorky? Karolína Dusilová (3 chyby) obsadila 64. příčku a Klára Polednová (6 chyb) dokončila závod na 74. místě.

Adamu Václavíkovi se vrací běžecká pohoda. Jen těch chyb na střelnici kdyby ubylo…

MUŽI
Během první, třetí a čtvrté položky minul Adam Václavík pouze jeden terč. Druhá zastávka však v jeho podání byla kritická. Z pěti ran jen dvě trefily cíl… Škoda. Po covidovém onemocnění Adam každopádně na trati začíná zrychlovat. Ve zkráceném vytrvalostním závodě měl celkově 11. nejlepší běžecký čas. Tomáš Krupčík si 31. místem zajel letošní nejlepší výsledek v IBU Cupu, ale o formě v jeho případě zatím hovořit nelze. Krásný závod má za sebou teprve dvacetiletý junior Jakub Kocián. Vrátil se po nemoci COVID-19, zastřílel bezchybně a dosáhl na svých prvních pět bodů do klasifikace IBU Cupu. Slušný počin!
Druhý z juniorů na startu Josef Kabrda nasbíral celkem tři chyby vstoje a obsadil 66. pozici.

Junior Jakub Kocián potěšil po nemoci bezchybnou střelbou a nebojácným výkonem na trati

POHLEDEM TRENÉRA

ZDENĚK VÍTEK
„Natka má za sebou určitě povedený závod. Věřím, že ji dodá sebedůvěru. Je skvělou střelkyní, ale na trati bylo poznat, že ji schází vytrvalost. Tam má velké manko. Tereza Vinklárková není zdravotně úplně v pořádku, rýma a škrábání v krku ji přece jenom limitují, ale myslím, že závod zvládla dobře. Obecně o ní lze říci, že její výkonnost jde nahoru. Anča Tkadlecová patří do “týmu”, který se vrací po koronavirovém onemocnění. Zlepšuje se, ale zatím není ještě na pozicích z minulých sezón.

To, jak Adam zpackal úvodní stojku, by se závodník jeho zkušeností už měl odpustit. Potom to ale bylo jen a jen lepší, na trati a zejména na střelnici. Jeho projev už má jiskru a to je dobrá zpráva. Tomáš není výkonnostně tam, kde jsme byli zvyklí jej vídat. Umí to ještě mnohem lépe. Kuba Kocián, to je rozený střelec a jsem rád, že to ukázal i mezi muži.”

Tereza Vinklárková se dnes neprala jen s tratí, střelnicí, soupeřkami, ale i se silným nachlazením

JAK DO ŠTAFET?

ŽENY 4x 6 km, čtvrtek 18. 2., 10:30
Anna Tkadlecová / Natálie Jurčová / Klára Polednová (jun.) / Tereza Vinklárková
MUŽI 4x 7,5 km, čtvrtek 18. 2., 13:30
Jakub Kocián (jun.) / Tomáš Krupčík / Adam Václavík / Josef Kabrda (jun.)

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Zkrácený vytrvalostní závod žen na 12,5 km
Analýza zkráceného vytrvalostního závodu žen na 12,5 km

Zkrácený vytrvalostní závod mužů na 15 km
Analýza zkráceného vytrvalostního závodu mužů na 15 km

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný