Štafetové závody IBU Cupu se českým reprezentantům nepovedly

18. února, 2021

Na světovém šampionátu ve slovinské Pokljuce byly dnes na programu singl štafety. Také na IBU Cupu v Osrblí se závodilo ve štafetách. Na Slovensku se však bojovalo v klasických štafetách: ženy 4x 6 km a muži 4x 7,5 km. A českým barvám se příliš nedařilo. Ženy sice nalezneme ve výsledkové listině na 9. místě, ale těsně před závěrečným úsekem byly dostižené. Muži proběhly cílem na 10. pozici.

Závod žen, se 13 štafetami na startu, vyhrály Rusky. Mezi 17 štafetami mužů nenašli přemožitele Němci.

REPORT

ŽENY
Anna Tkadlecová rozběhla závod na osmém místě, ovšem Natálii Jurčové předávala se ztrátou téměř půldruhé minuty. Rychlá a přesná střelkyně Jurčová tentokrát na střelnici zklamala, když vleže musel na trestné kolo. Po jejím úseku byly Češky na 9. pozici s odstupem 2:26. Juniorce Kláře Polednové se nedařilo na trati, ani na střelnici (trestné kolo vstoje), mladá biatlonistka zůstala sice devátá, ale těsně před předávkou byla předstižena o celé kolo vedoucími Ruskami (odstup 5:04), a tak finišmanka Tereza Vinklárková ani neodstartovala.

Anna Tkadlecová

MUŽI
Junior Jakub Kocián opět výborně střílel, na kontě měl pouze jedno dobíjení vstoje, ale na trati mu rychle ubývalo sil. Zřejmě ještě následek nemoci COVID-19. V posledním okruhu ztratil více než jednu minutu, celkem 2:09 a předával 14. v pořadí. Zkušení harcovníci Tomáš Krupčík a Adam Václavík vytáhli český kvartet 5. resp. 6. časem na svých úsecích až na 9. místo. Juniorský finišman Josef Kabrda se snažil, ale do cesty se mu postavilo trestné kolo vleže. Zmínku si však zaslouží jeho pátý nejlepší běžecký v závěrečném okruhu.

POHLEDEM TRENÉRA

ZDENĚK VÍTEK
„Pokud bych měl být hodně stručný a pomoci si školním známkováním, tak holky za 4- a kluci za 3.

Ovšem teď vážněji. Po různých zdravotních peripetiích ztrácí děvčata zejména v běhu opravdu hodně. A pokud chtějí uspět, musí si pomoci dobrou střelbou. To se jim povedlo v některých individuálních závodech, ale nikoliv dnes ve štafetách.

A chlapi? Kuba Kocián potvrdil pověst dobrého střelce, ale jeho dlouhé onemocnění se odráží na běžecké formě. Tu zatím logicky nemá. Tomáš s Adamem odvedli, co měli. Nebyl to od nich špičkový výkon, ale dobrý určitě. Pepa se sice nevyhnul trestnému kolu, počínal si trochu splašeně, ale na trati se mi líbil. Tempa mužů se nezalekl.”

Josef Kabrda

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Štafeta žen na 4x 6 km
Analýza štafet žen na 4x 6 km

Štafeta mužů na 4x 7,5 km
Analýza štafet mužů na 4x 7,5 km

DALŠÍ ZÁVODY IBU CUPu

V pátek je v Osrblí dnem volna, v sobotu pokračuje IBU Cup závody ve sprintu obou kategorií. Ženy startují v 10:30 hodin a první muž vyrazí na trať ve 14:00 hodin.

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný