Češi v akci, 20. 2. – Předposlední den Mistrovství světa v Pokljuce bude patřit štafetám

20. února, 2021

Nejprve štafeta žen (11:45), pak štafeta mužů (15:00). Takový je program předposledního dne Mistrovství světa v Pokljuce. Zároveň pokračuje i IBU Cup v Osrblí, kde se pojedou sprinty.

Do mistrovské štafety žen nastoupí sestava Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová.

„Během sezóny to docela fungovalo, když byla Jessica na prvním úseku. Na téhle trati jsou ostré zatáčky a prudké sjezdy, ve kterých musíte pořád bojovat o pozici. V tom je Jessica dobrá. Také je stabilní na střelnici, což ukázala i v závodě smíšených dvojic,“ vysvětluje trenér Egil Gjelland, proč obsadil na první úsek místo Puskarčíkové Jislovou.

„Eva a Jessica nejsou na mistrovství světa ve své nejlepší formě,“ ví Gjelland, který tak bude muset o to víc spoléhat na Davidovou. „Během tohoto šampionátu jsem viděl několik perfektních závodů. Jeden zajela Makula. Jsem si jistý, že je schopná to zopakovat.“

Závěrečný úsek svěřili trenéři Charvátové už v předešlých dvou závodech a byly z toho dva nejlepší výsledky v sezóně – 6. a 9. místo. „Lucka zajela možná své dvě nejlepší štafety, když byla v Oberhofu a Antholzi na posledním úseku. Šlo to dobrým směrem,“ říká trenér českých žen.

To jeho protějšek Ondřej Rybář měl těžší rozhodování v tom, že vybíral z pětice mužů. Na první úsek nakonec obsadil juniora Mikuláše Karlíka, který si vyzkoušel štafetu už v Oberhofu. Tam byl na posledním úseku 12. nejlepší.

„Karlos ukázal na mistrovství Evropy i tady, že patří k našim rychlejším závodníkům. Ve čtvrtek v singl mix štafetě, která se jela od začátku extrémně rychle, se popral i se střelbou. Když ho tu vidím na tréninku, tak si myslím, že je schopen odjet úsek kvalitně a udržet hned od začátku kontakt,“ objasňuje svou volbu Rybář.

Druhý úsek svěřil trenér mužů Ondřeji Moravcovi, třetí pojede Jakub Štvrtecký a finišovat bude Michal Krčmář.

„Hodně jsme zvažovali, jestli Kuba, nebo Žemla. Pro Kubu rozhodlo, že je v této sezóně výrazně rychlejší a pokud chceme uspět, musí všichni předvést dobrý běžecký výkon. Je to určitý risk, ale i ti největší závodníci jsou schopní dát kolo. O kole ale nechci vůbec mluvit. Chtěl bych, aby kluci stříleli co nejlépe a co nejméně dobíjeli,“ doufá Rybář.

Do sestavy se tak nevešel Milan Žemlička, který obsadil ve vytrvalostním závodě po čtyřech nulách 26. místo. „Těžko porovnávat individuální závody a štafety. Je potřeba rychle střílet a dobíjet. Hlavně se pojede jiné tempo,“ dodává trenér mužů.

České ženy budou obhajovat čtvrté místo z loňského Antholze. Stejná pozice jim patřila i v Hochfilzenu 2017. Poslední medaili získali české biatlonistky na Mistrovství světa v Borovci 1993.

Muži ještě nikdy v historii cenný kov ve štafetě na mistrovství světa neslavili. Před rokem v Antholzi dojeli až třináctí, před třemi lety v Östersundu čtvrtí.

10:30 – IBU Cup – sprint žen

11:45 – Světový pohár – štafeta žen

  • Česká čísla: 10 Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Lucie Charvátová
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 11:25 ČT sport, 11:45 Eurosport 2
  • Online výsledky

14:00 – IBU Cup – sprint mužů

15:00 – Světový pohár – štafeta mužů

  • Česká čísla: 11 Mikuláš Karlík, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 14:35 ČT sport, 14:50 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík