Šest českých reprezentantů postoupilo ze sprintů do stíhacích závodů IBU Cupu v Osrblí

20. února, 2021

Na Slovensku o tomto víkendu vrcholí únorová část programu IBU Cupu. V sobotu absolvovali sportovci závody ve sprintu, ve kterých se představilo i devět českých biatlonistů. V kategorii žen postoupily čtyři z pěti reprezentantek do nedělních stíhacích závodů. V kategorii mužů zítra poběží dva ze čtyř.

Sprint žen na 7,5 km vyhrála bezchybně střílející Ruska Anastázija Jegorovová. V 10 km dlouhém závodě mužů byl nejlepší Philipp Nawrath z Německa, jenž o pouhé čtyři desetiny sekundy porazil svého krajana Davida Zobela. Startovala 82 žen a 99 mužů.

Juniorku Kláru Polednovou nyní čeká účast na MSJ v Obertilliachu

REPORT

ŽENY

Ani Natálie Jurčová (na úvodním snímku), ani Tereza Vinklárková nevstoupily do závodu šťastně, obě udělaly dvě chyby hned na úvodní položce. Natálie běžela průběžně 52. a Tereza 60. Vstoje se však shodně nemýlily a výsledkem byl posun na bodované 34. resp. 35. místo v cíli.
Deset sekund za bodovaným 40. místem zůstala juniorka Klára Polednová (střelba 0-1). Účast mezi 60 startujícími stíhacího závodu si zajistila i 52. Anna Tkadlecová, které na bezchybnou ležku a průběžné umístění v první dvacítce nenavázala vstoje, když minula tři terče. Druhá z juniorek Karolína Dusilová obsadila po střelbě 2-2 celkově 75. příčku.

Dosáhne Anna Tkadlecová na body ve stíhačce?

MUŽI

Po téměř jednom měsíci zápasení s nemocí COVID-19 se krok za krokem dostává do formy Adam Václavík. Ve sprintu chyboval jednou na každé položce. Dobrý běh, na trati byl 11. nejrychlejší, mu pak zajistil 21. pozici. A to je jeho nejlepší výsledek v IBU po onemocnění. Parádně vstoupil do závodu Tomáš Krupčík. Vleže nezaváhal a patřilo mu průběžné 13. místo s dostupem pouhým osmi sekund na třetí místo. Tři chyby vstoje však zkušeného reprezentanta vystrnadily dokonce i z bodovaných pozic. V cíli byl až 43. v pořadí.
Junioři Jakub Kocián a Josef Kabrda ve sprintu tempu mužů nestačili. Jakub minul pouze jeden terč vstoje a skončil na 69. místě, Josef netrefil tři terče (1-2) a obsadil 78. příčku.

Výkonnost Adama Václavíka je na vzestupu. Potvrdí i v neděli tento trend?

POHLEDEM TRENÉRA

ZDENĚK VÍTEK
„Dvě chyby hned vleže, to je hodně špatný start do závodu. Na druhou stranu oceňuji, že se Natka s Terkou dokázaly zvednout a vybojovaly “hratelnou” pozici pro stíhačku. Na střelnici však musí v neděli začít mnohem lépe. Anča vstoupila do závodu nadějněji, ale tři chyby v jedné položce to biatlon neodpouští.
A juniorky? Klára s Karolínou tady poznaly, kolik je ještě čeká práce, než přestoupí mezi ženy. Totéž mohu vlastně říci i o juniorech, Kubovi s Pepou.

Adam se po nemoci zvedá. To je na trati vidět na první pohled. Ale jak v biatlonu říkáme, střelecký výsledek 1-1 je dobrý do školy, nikoliv do sprintu. Chybí tomu nula. Stíhačka je však pro Adama hodně otevřená, na patnácté místo ztrácí jen asi 13 sekund. Věřím, že také Tomáš hodí za hlavu zkrat vstoje a zabojuje v neděli o body.”

Junior Josef Kabrda byl loni ještě dorostencem, v Osrblí získal představu o tom, jak se závodí mezi muži

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Sprint žen na 7,5 km
Analýza sprintu žen na 7,5 km

Sprint mužů na 10 km
Analýza sprintu mužů na 10 km

DALŠÍ ZÁVODY

V neděli vyvrcholí dvoutýdenní program IBU Cupu v Osrblí stíhacími závody. Ženy vyběhnou na desetikilometrovou trať v 10:30 hodin, muži odstartují do závodu na 12,5 km v 13:00 hodin.

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný