V Osrblí vyvrcholila únorová část IBU Cupu. Bezchybná Jurčová 18. ve stíhačce

21. února, 2021

Svým zatím nejlepším závodem sezóny zakončila Natálie Jurčová IBU Cup ve slovenském Osrblí. V nedělním stíhacím závodě žen na 10 km neminula třiadvacetiletá biatlonistka ani jeden terč a cílem proběhla na slušném 18. místě, když do závodu vybíhala ze 34. pozice. Ostatní Češky nebodovaly. V kategorii mužů obsadil na 12,5 km dlouhé trati Adam Václavík 28. a Tomáš Krupčík 29. příčku. 

Vítězi se stali Anna Weidelová z Německa a Nor Endre Stroemsheim.

REPORT

ŽENY

Zdá se, že Natálie Jurčová se pomalu dostává do formy. Díky přesné střelbě se krok za krokem zlepšovala ze 34. místa na startu na 24., 20., … 17., než ji v závěrečném kole předstihla Němka Marion Deigenteschová. Vedle přesné střelby potěšila i její rychlostí. Čtyři položky zvládla za 1:49 min., což byl 10. čas. Konečná 18. pozice je jejím nejlepším výsledkem v sezóně.

Mírné zlepšení v běžecké části, především ale bezchybná střelba zajistily Natálii Jurčové ve stíhačce posun o 16 míst na konečnou 18. příčku

Stejně jako ve sprintu i ve stíhačce zůstala kousek od bodů juniorka Klára Polednová. Po střelbě 1-1-0-1 obsadila 42. příčku. Závod nevyšel Tereze Vinklárkové. Dvaadvacetileté naději se nedařilo na střelnici (7 chyb), ani na trati (53. běžecký čas). Výsledkem byl propad z 35. místa na 54. pozici. Zklamáním skončila stíhačka i pro Annu Tkadlecovou, když tři terče minula hned na úvodní ležce, navíc vedle mířila dvakrát i vstoje. Připočteme-li k tomu až 54. běžecký čas, je výsledkem 55. místo.  

MUŽI

Adam Václavík začal stíhačku tak, jak nechtěl a neměl: dvěma chybami. Rázem se tak propadl z 21. místa na startu až do čtvrté desítky průběžného pořadí. Tam se držel i poté, co minul po jednom terči na druhé ležce a úvodní stojce. Zlepšení přišlo až po nule při druhé stojce a rychlém závěru, který mu vynesl posun na 28. místo.

Pomohou stále lepší výkony v IBU Cupu Adamu Václavíkovi k návratu do Světového poháru?

Celé poslední kolo absolvoval Adam Václavík ve společnosti Tomáše Krupčíka. Češi ve finiši dosáhli šestého resp. osmého běžeckého času. A byl to právě Tomáš Krupčík, kterému závod sedl výrazně lépe než jeho reprezentačnímu kolegovi. Třiatřicetiletý reprezentant chyboval v závodě jen dvakrát, solidně běžel (15. čas celkově) a zlepšil o 14. místo až na konečnou 29. příčku.  

POHLEDEM TRENÉRA

ZDENĚK VÍTEK

„Natka střílet umí. A jsem i za ni rád, že to v závodě dokázala prodat. Určitě za tuto část biatlonu zaslouží pochvalu. Tři kola si počínala dobře i na trati, ale pak jí trochu došlo. Povedenou stíhačku má za sebou také Klárka Polednová, věřím, že jí dnešní výkon dodá sebevědomí před juniorským šampionátem. Terka a Anča si bohužel odstřelily závod hned na první položce.

Klára Polednová míří z IBU Cupu na MSJ

Dobře nezačal ani Adam, ale díky nule na poslední stojce se částečně do závodu vrátil. Tomáš má za sebou vydařený závod a může jen litovat zaváhání při sprintu. Oba kluci se mi líbili v závěrečném kole, jejich běh gradoval. Škoda, že tak nebojovali o nějakých deset, patnáct míst vpředu.

Závody IBU Cupu jsem viděl po dlouhých letech a musím říci, že mě svojí kvalitou překvapily. Nejlepší závodníci, minimálně deset holek a patnáct mužů, mají kvalitu Světového poháru. Neztratili by se tam, protože biatlon jednoduše umí. Národy jako Norové, Němci, Rusové, Ukrajinci a za ženy bych přidal ještě Švédky, se v IBU Cupu prezentují jako skutečné velmoci se silnou a širokou základnou.“    

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Stíhací závod žen na 10 km  

Analýza stíhacího závodu žen na 10 km  

Stíhací závod mužů na 12,5 km  

Analýza stíhacího závodu mužů na 12,5 km  

Znamenal nedělní výkon ve stíhačce pro Tomáše Krupčíka světlo na konci tunelu?

DALŠÍ ZÁVODY

Program IBU Cupu vyvrcholí druhý březnový týden (10. – 14. 3. 2021) v severoitalském Ridnaunu, kde jsou postupně na programu zkrácené vytrvalostní závody, singly, mixy a dva závody ve sprintu v každé kategorii.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný