Junioři k nezastavení! Ve sprintech MSJ 2. Karlík, 8. Hornig, 11. Voborníková, 12. Mikyska!

02. března, 2021

Další vydařené vystoupení mají za sebou čeští junioři na světovém šampionátu v rakouském Obertilliachu. V dnešním sprintu juniorů na 10 km vybojoval Mikuláš Karlík stříbrnou medaili! Vítězslav Hornig obsadil krásné 8. místo, které je jeho nejlepším výsledkem z MS, a nejmladší z této trojice Tomáš Mikyska vše jistil z 12. místa. Celá česká trojice střílela shodně 0-1. Jedenácté místo pak obsadila Tereza Voborníková v závodě juniorek na 7,5 km. Rodačka z Jilemnice neminula ani jeden z deseti terčů. Kvůli nachlazení nemohl do závodu nastoupit pátý z vytrvalostního závodu Jonáš Mareček.

Do stíhací závodu ještě postoupily 50. Tereza Jandová a 55. Eliška Teplá, stíhačku nepoběží pouze 72. Klára Polednová.

První fotka vicemistra světa Mikuláše Karlíka a jeho rychlá reakce: “Jsem právě na dopingu, hlavou se mi honí spousta věcí. Je to neskutečné, velká euforie!”

REPORT

JUNIORKY

Tereza Voborníková ukázala na střelnici to, co běžně umí. Bezchybný výkon. Podruhé střelbě jí patřilo dokonce průběžné sedmé místo. Ale na trati to zatím není energická dívka tak, jak ji známe. Přesto je výsledné 11. místo parádním počinem.

Mezi elitu mířila i nejmladší členka výběru juniorek Tereza Jandová, po úvodní položce byl na 18. místě, ale dvě chyby vstoje znamenaly propad až na 50. místo. Eliška Teplá sice o něco vylepšila střelbu z vytrvalostního závodu (celkem 12 chyb), dnes 2/2, ale i to je na sprint příliš. Vydřela alespoň stíhačku, když cílem proběhla na 55. pozici.

Klára Polednová není v Obertilliachu v dobrém rozpoložení. Ztrácí na trati (jen pro ilustraci před rokem v Lenzerheide měla 31. běžecký čas, letos 63.!), nedaří se jí na střelnici. Ani střelecký výsledek 2/3 k úspěchu nevede. Věřme, že v sobotní štafetě bude na lepší vlně.

Tereza Jandová

JUNIOŘI

Jako první měl z českého výběru vyběhnout na trať Jonáš Mareček, ale nachlazení mu vystavilo stopku.

A tak nás ze židlí zvedlo až číslo 46 a Mikuláš Karlík. Letohradský biatlonista zahájil závod nulou a průběžným čtvrtým místem. Jedna chyba vstoje znamenala pokles na 5. pozici a ztrátu 16 sekund na druhé místo, což byl pro Mikuláše řešitelný úkol. Nejrychlejším časem závěrečného kola vybojoval stříbro! A tak po roce má Česko opět juniorské 2. příčku ze sprintu. Loni ve Švýcarsku uspěl Jakub Štvrtecký.      

Krásný závod mají za sebou také Vítězslav Hornig a Tomáš Mikyska, kteří si oba prošli covidovým onemocněním. Ukázali, že patří mezi juniorskou elitu. Víťa byl po úvodní položce 11., po stojce 8. a na této pozici proběhl i cílem. Tomáš začal pozvolna, ale jeho výkon gradoval. Po ležce 30., po stojce 21. a v cíli 12., když předvedl osmý nejrychlejší běh v závěrečném kole!

Krásná výchozí pozice pro všechny do stíhacího závodu!

Tak vypadá radost stříbrného medailisty z MSJ 2021!

POHLEDEM TRENÉRŮ

MICHAEL MÁLEK (junioři)

„První závod tady v Obertilliachu byl krokem do neznáma. Kvůli zrušenému IBU Junior Cupu nebylo možné měřit síly s vrstevníky. Kluci ale vytrvalák zvládli a zjistili, že se nemají čeho obávat. A dnes potvrdili, že formu opravdu mají. Všichni odstříleli sprint s výsledkem 0/1. To je slušné, s tím se dá závodit. Mikulášova střelba je jeho slabší stránkou biatlonu, ale učí se s ní pracovat. Dobře si rozvrhl síly, aby střelbu zvládl, a v závěru to pak skvěle rozbalil! Ukázal, že z našich kluků je na trati nyní nejsilnější. Ale musím pochválit i Víťu a Toma, také oni dokázali v závěru zrychlit a vybojovat si dobrou pozici do stíhačky.

Ve sprintu nám chyběl Jonáš Mareček. Myslím, že trochu doplatil na výkyvy teplot. Na slunci je tu 20 stupňů, ale ve stínu se drží teploměr na nule. Má mírný zánět nosohltanu. Snad se jeho stav nebude zhoršovat a bude moct v sobotu nastoupit do štafet.“

Vítězslav Hornig

VLASTIMIL VÁVRA (juniorky)

„Terka Voborníková odvedla stoprocentní práci na střelnici. Z toho mám i za ni velkou radost. Na trati to není ona. Trochu se trápí, ale bojuje. Má krásnou výchozí pozici do stíhačky. Ta bude úplně jiným závodem. Je to kontaktní disciplína, se čtyřmi položkami. Určitě má šanci na další kvalitní výsledek.

Ostatní holky bojují se střelbou. Terka Jandová a Eliška Teplá postoupily sice do stíhacího závodu, ale umístění v páté, šesté desítce výsledkové listiny znamená, že ve stíhačce budou potřebovat nulové položky, pokud se mají zlepšit. Kláře Polednové se tady nedaří. Pět chyb ve dvou položkách je prostě moc.“             

JAK TO VIDĚLI SPORTOVCI

MIKULÁŠ KARLÍK (2. místo)

“Chtěl jsem odstartovat rychle. A opravdu se mi podařilo chytit optimální tempo. Rozhodl jsem se, že ze střelby si nebudu dělat hlavu. Jednoduše přijet, zalehnout a odstřílet. Ležka mi sedla. Vstoje to tak optimální nebylo, ale jednička ještě ujde. A pak už přišla na řadu totální podlaha. Na trati na mě stále někdo volal, vůbec jsem neměl příležitost si odpočinout. Pořád jsem musel rubat a rubat! Vidina medaile mi dodala další energii, a tak jsem to tempo vydržel až do cíle. Mám obrovskou radost, že jsme splatil trenérovi všechny těžké chvíle, které se mnou prožil. Mám radost, že jsme ukázali sílu celého týmu a potěšili jak fanoušky, tak i doma rodiče a kamarády.”

TEREZA VOBORNÍKOVÁ (11. místo)

„Opravdu moc se tady trápím běžecky. Dnes to bylo ve stopě doslova utrpení. Na druhou stranu mi to možná pomohlo při střelbě, protože jsem kvůli té bolesti na ní vůbec nemyslela. Jsem kousek za elitní desítkou, ale potom všem 11. místo beru. Je to dobrá pozice do stíhačky, jen si neumím zatím představit, že za pár hodin půjdu zase na start. Budu se snažit maximálně si odpočinout a zregenerovat, abych byla na trati alespoň trochu konkurenceschopná. Ale vím, že zázraky se přes noc nedějí…“.         

Tereza Voborníková

VÍTĚZSLAV HORNIG (8. místo)

“Dnes mám ze svého výkonu radost, přestože jsem trefil o jeden terč méně, než bych měl. Důležité je, že ve středu bude o co jet. Mám dobrou pozici a budu jí chtít využít. Jen si musím dát pozor, abych moc nebláznil na trati a pohlídal si střelbu.”

TOMÁŠ MIKYSKA (12. místo)

“Jsem rád, že se po covidu zvedám. I když si stále myslím, že můžu být ještě lepší. Vůbec mi nevyšel úvod závodu. Na startu jsem necítil nohy a dlouho mi trvalo, než jsem je přinutil pracovat. Z finiše mám ale radost. Tam jsem podal výkon, který už měl úroveň. Těším se na stíhačku, je to kontaktní závod, a ty se mi líbí.”

Tomáš Mikyska

Výsledkový servis

Sprint juniorek na 7,5 km

Analýza sprintu juniorek na 7,5 km

Sprint juniorů na 10 km

Analýza sprintu juniorů na 10 km

Ve středu 3. 3. jsou v Obertilliachu na programu stíhací závody všech kategorií.

Dorostenky (start v 10:00 hodin), dorostenci (11:00), juniorky 14:00 a junioři 15:00.

Tomáš Hermann

Foto: Igor Stančík/IBU