Čeští junioři přijeli do Nového Města „zemřít“. Na cestě z Obertilliachu měli francouzskou společnost

09. března, 2021

V neděli ráno vyrazila z rakouského Obertilliachu dodávka směr Nové Město na Moravě. Michal Šlesingr přivezl Mikuláše Karlíka a Vítězslava Horniga, kteří si svými výkony na mistrovství světa juniorů řekli o pozvánku do Světového poháru. V autě jim dělal společnost francouzský soupeř.

Česko-francouzské přátelství

Před devátou hodinou ranní sedl technický koordinátor Českého svazu biatlonu Michal Šlesingr za volant dodávky, aby převezl z Obertilliachu do Nového Městě na Moravě tři medailisty z právě skončeného mistrovství světa juniorů.

K Vítězslavu Hornigovi a Mikuláši Karlíkovi se totiž připojil Emilien Claude. „Francouzi nás asi tři dny zpátky poprosili, jestli bychom ho mohli vzít s sebou. Ze začátku byl trochu stydlivý. A většinu cesty prochrápal,“ směje se Karlík. „Já jsem zjistil až ráno, že s námi jede. Vůbec jsem o tom nevěděl,“ dodává Hornig.

Medailisté ze štafety na MSJ v Obertilliachu, Claude je druhý zprava na nejvyšším stupínku (© Reichert/IBU)

Většinu cesty s obličejem, nebo spíš s respirátorem obtisknutým do sedadla před sebou prospal i Karlík. S mladým Francouzem si tak moc nepopovídali. „Boušek s ním pár vět prohodil. A pak jsme společně sledovali biatlon,“ popisuje Karlík.

Když se Claude probudil, měl jen jednu otázku. „Asi čtyřikrát se zeptal, kolik nám ještě zbývá do Nového Města,“ prozradil Vítězslav Hornig. „Příjezd do Česka asi poznal,“ naráží Mikuláš Karlík na stav českých silnic. Hornig ještě zavtipkuje: „Musel si myslet, že ho vezeme někam mimo civilizaci a chceme se ho zbavit.“

Nebezpečí nejmladšímu z bratrského tria Claudů nehrozilo. Naopak. „Francouzský tým je obecně nejkamarádštější, bavíme se s nimi dost. Pak i s Italy, Slováky, Poláky…“ vyjmenovává Karlík. „A samozřejmě se Slovinci,“ doplňuje Hornig. „Naopak třeba Němci jsou takoví odtažitější.“

Z 1400 metrů do 600 metrů

Čeští junioři strávili ve vysoko položeném Obertilliachu tři týdny. Mikuláš Karlík si pobyt ve výšce prodloužil o další tři týdny, protože se zúčastnil Mistrovství světa v Pokljuce.

Jaký byl přesun ze zhruba 1400 metrů do 600 metrů? „Šel jsem se tu poprvé proběhnout. Nadechl jsem se a krásně jsem cítil, jak je ten vzduch hustý,“ přibližuje Karlík. „Dvanáctilitrové plíce se naplnily,“ reaguje pobaveně Vítězslav Hornig.

„Dlouhý pobyt ve výšce by měl mít dobrý efekt,“ věří Karlík a stejného názoru je i Hornig: „Já jsem nikdy při cestě zpátky problém nepociťoval, jen při cestě nahoru.“

Karlos dýchal řídký vzduch už na Pokljuce

Makat a „zemřít na trati

Sezónu Vítězslava Horniga výrazně zkomplikovalo onemocnění covid-19. Kvůli němu přišel o Světový pohár v Oberhofu a další lednové závody. Vrátil se až v únoru na IBU Cupu v Osrblie a jak říká: „Tam to ode mě ani nebylo závodění, bylo to fakt špatné.“

Na Mistrovství světa juniorů v Obertilliachu ale skončil ve všech závodech v elitní desítce a ještě pomohl štafetě k bronzu. „Po tom, jak ta sezóna probíhala, to mistrovství světa pro mě dopadlo úplně nad očekávání. A Světový pohár je hezká odměna. Jsem rád, že jsem tady. Přijel jsem tu na tu trať umřít,“ ujišťuje Hornig.

Nečekané dary

Bojovně naladěný je i čerstvý juniorský vicemistr světa ve sprintu a další člen bronzové štafety Mikuláš Karlík: „Přijeli jsme makat, to je jasné. Jsme tu doma, a proto se na závody moc těším. Rozhodně jsem si to nepřijel jen užít.“

Karlíkova odveta

Mikuláše Karlíka čeká ve čtvrtek už šestý start ve Světovém poháru v kariéře. „V těch sprintech mám dost špatnou bilanci, rozhodně je co vylepšovat,“ komentuje jednadvacetiletý biatlonista 99. místo z Oberhofu a 84. místo z Pokljuky.

Nyní se utká i se svým přemožitelem ze sprintu na MSJ, s již zmíněným Emilienem Claudem. Francouz střílel čistě a před druhým Karlíkem, který musel na jedno trestné kolo, měl náskok 26 sekund. Claude už předtím dokázal bodovat i ve Světovém poháru, v Oberhofu byl 33. a 39.

Česká juniorská radost – Mikuláš Karlík

„On je ještě někde jinde střelecky a mentálně,“ oceňuje Karlík svého soupeře. „Jeli jsme ve štafetě o zlato a on to tam na střelnici prostě vysypal. Je fajn, když vedle sebe máte někoho, na koho se chcete co nejdřív dotáhnout. Budu se snažit, abych mu v Novém Městě porážku vrátil.“

Za porovnání s Claudem je rád i Vítězslav Hornig. „Je dobré, že víme, kdo je jak schopen zajet ve Světovém poháru. Máme pak dobré porovnání, když jsme schopní s takovými závodníky jezdit a dotahovat se na ně.“ Sám Hornig absolvoval mezi elitou jeden závod. Na začátku minulé sezóny byl 71. ve sprintu v Le Grand-Bornand.

Vítězslav Hornig po debutu v Le Grand-Bornand

Oblíbené Nové Město

S novoměstským areálem mají čeští junioři bohaté zkušenosti. Často se tu připravují nebo závodili na Českých pohárech. Vítězslav Hornig ve Vysočina Areně v roce 2018 získal tři cenné kovy na letním MS. Karlík tady byl ve stejném roce devátý na IBU Junior Cupu.

„Sice je to občas loterie na střelnici, ale mám to tu rád,“ říká Hornig. „Já taky,“ souhlasně přikyvuje Karlík a pokračuje: „Jen jsem se ještě nesžil s tím posledním kopcem, jak ho vyměnili za Modříňák. Měl jsem to radši postaru, ale jinak je to tu super.“

„Já se spíš nesžil s tím startem, že se jezdí do Modříňáku a nesjíždí se hned dolů pod most. Start mi možná přijde horší než konec,“ myslí si Hornig.

A jak se dívá na obávaný výjezd nad tubusy? „Ten hodně bolí.“ Letos bude bolet možná ještě víc, jak tuší Karlík. „Koukali jsme, že tam nahrnuli dost sněhu a tím je kopec větší než v létě. Jsem na to zvědavý, jak to tam bude vypadat.“ Hornig dodává: „To poznáme v úterý.“

Úterý, první trénink českých juniorů v NMNM

Právě v úterý absolvují oba junioři svůj první trénink v Novém Městě na Moravě. V pondělí byla totiž trať celý den uzavřená.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Reichert/IBU, Jiří V. Novotný, Igor Stančík, Jaroslav Svoboda