Povedené vystoupení českých biatlonistů na IBU Cupu v Obertilliachu. Nejlepší 9. Mikyska

10. března, 2021

Parádní vystoupení mají za sebou mladí čeští biatlonisté v úvodním klání závěrečného kola IBU Cupu sezóny 2020/2021. Ve zkráceném vytrvalostním závodě mužů na 15 km (penalizace 45 sekund) vybojoval v rakouském Obertilliachu junior Tomáš Mikyska 9. místo (!), Milan Žemlička obsadil 14. pozici, a také druhý z juniorů Jonáš Mareček skončil mezi nejlepšími dvaceti na 18. příčce. Na body dosáhl i 26. v pořadí Adam Václavík.

Mimo bodované příčky zůstali 44. Tomáš Krupčík, 88. dorostenec Luděk Abrahám a 105. junior Josef Kabrda.

Startovalo celkem 122 závodníků a nejlepším z nich byl rodák z francouzského Albertville Hugo Rivail.    

Tomáš Mikyska

REPORT

Tomáš Mikyska (21 let) chyboval hned třetí ranou na úvodní položce a v danou chvíli byl až 75. v průběžné klasifikaci. Potom už neminul žádný další terč a s každou položkou se posouval kupředu. Po druhé střelbě byl 35., po třetí 16. a po závěrečné už vstoupil na 10. pozici do Top Ten. Dobrým finišem pak své postavení ještě o jedno místo vylepšil.

Milan Žemlička (24 let) udělal svoji jedinou chybu při první stojce. V danou chvíli se pohyboval na 25. místě. A také on se už jen zlepšoval. Po třetí střelbě běžel 20., po čtvrté 16. a v cíli skončil 14.! Kvalitní druhá polovina závodu, kterou korunoval 16. nejrychlejší časem závěrečného okruhu.

Milan Žemlička

Nejmladší z této trojice Jonáš Mareček (20 let) se dlouho pohyboval v elitní desítce, po třech položkách byl osmý s čistým štítem na střelnici. Parádně zvládal i závěrečnou stojku… než přišel poslední výstřel. A ten bohužel mířil mimo černý terč. Jedna chyba, 45 sekund navíc k výslednému času a celkově 18. místo. I to je výborný výsledek nadějného juniora mezi muži.

Adam Václavík (27 let) byl ze sedmi českých startující na trati nejrychlejší. Celkově dosáhl 6. běžeckého času. Ovšem na střelnici minul čtyři terče, což jsou tři minuty penalizace a obsadil 26. místo. Mrzet jej mohou zejména dvě chyby během závěrečné stojky. Minimálně první dvacítku měl na dosah.

Jonáš Mareček

POHLEDEM TRENÉRA

MICHAEL MÁLEK

„Tom s Jonášem si přinesli dobrou formu z juniorského šampionátu. Tomáš byl mezi dospělými poprvé v elitní desítce, a ten výsledek už má v jeho věku opravdu velkou kvalitu. Jonáše může mrzet poslední rána. Učíme se na tréninku, že poslední se dává, je to o umění koncentrace. Ale jinak ho mohu jen chválit. Mezi našimi juniory se umístil Milan Žemlička. Byl to náš hlavní kandidát na dobrý výsledek a jsem rád, jak závod zvládl a potvrdil svoji střeleckou stabilitu. Nemá se za co stydět. U ostatních už to bylo horší. Pochvalu si ještě zaslouží Adam za běžeckou část, ale čtyři chyby ve vytrvalostním závodě už prostě znamenají velkou ztrátu.“

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Zkrácený vytrvalostní závod mužů na 15 km

Analýza zkráceného vytrvalostního závodu mužů na 15 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Petr Slavík