Krčmář si ve druhém sprintu v NMNM vystřílel 12. místo, Štvrtecký s Karlíkem na bodech a všichni Češi ve stíhačce

11. března, 2021

Druhý sprint Světového poháru v Novém Městě na Moravě vyšel českým biatlonistům mnohem lépe než ten první. Michal Krčmář obsadil se dvěma nulami 12. místo, Jakub Štvrtecký byl 29. a Mikuláš Karlík v životním závodě 34. Nejlépe v kariéře zajel také 50. Vítězslav Hornig a do stíhačky prošel i 59. Ondřej Moravec.

Report

S krátkými přestávkami dnes celý den v Novém Městě na Moravě pršelo, ale na závod se vyčasilo. Biatlonisty nezlobil ani vítr, a tak nebyla nouze o střelecké nuly.

Dvě zapsal Michal Krčmář, celkově tak zvládl bezchybně už šest položek v řadě. Dnes mu to v našlapané výsledkové listině stačilo na 12. místo. Za vítězným Quentinem Fillonem Mailletem zaostal o 44,5 sekundy, za medailí o půl minuty.

Bimbo na startu, Ondra při průjezdu do dalšího kola

Krčmářovi patřil 23. běžecký čas. V posledním kole zaznamenal 16. čas, ale stejně byl až třetí nejlepší z Čechů.

S číslem 1 měl skvělý závěr Jakub Štvrtecký (14. čas v posledním kole, 32. celkově). Co je ale podstatné, tentokrát se mu vedlo i na střelnici.

Číslo 1, Jakub Štvrtecký

Chybu udělal jen vleže a to ještě kalibrovou. Stojku zvládl čistě, navíc za slušných 25,5 sekundy. Díky tomu si dojel pro 29. místo, čímž vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek v kariéře.

Životní závod má za sebou junior Mikuláš Karlík. Po čisté ležce odjížděl jako 25. a čekala na něj těžká zkouška v podobě stojky. Na té minul dva terče. „To byly velké prasečiny,“ komentoval chyby ve vysílačce trenér Ondřej Rybář.

Na juniora fantastický běžecký výkon

Za poslední kolo (13. čas) ale svého svěřence chválil. Stejně jako za celkový 26. běžecký čas a výslednou 34. příčku. Karlík se dostal poprvé v kariéře do stíhačky a rovnou na body.

V závodě pro 60 nejlepších nebudou chybět ani zbylí dva čeští reprezentanti. I pro dalšího juniora Vítězslava Horniga je 50. pozice nejlepším výsledkem v kariéře. Střílel s bilancí 0+1 a v běžecké tabulce byl 67.

Víťa mohl být se svým výkonem spokojený

Ondřej Moravec se po jedné chybě vleže a dvou chybách vestoje strachoval, jestli vůbec postoupí do stíhačky. Nakonec do ní proklouzl z 59. příčky. Pomohl mu 37. běžecký a 19. střelecký čas.

Naštěstí nešlo o Ondrův poslední individuální závod kariéry

Poprvé od Osla 2017 pojede stíhací závod pět českých mužů.

Ohlasy českých reprezentantů pro ČT

Co to znamená?

Michal Krčmář drží v celkovém hodnocení nadále 23. příčku. Jakub Štvrtecký se dnes posunul na 71. místo a je třetím nejvýše postaveným Čechem ve Světovém poháru.

Bimbův výjezd z tubusu

Do Poháru národů dnes Češi zapsali sedmý nejvyšší součet (348 b). Celkově jsou nadále 11., ale po odpočtu 6 nejhorších výsledků už ztrácí jen 39 bodů na 10. Slovince.

Čeští biatlonisté v dnešním závodě trefili 43 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 21 500 Kč.

Výsledkový servis

Příští závod

Ženy čeká stíhací závod v pátek, opět v 17:30. V sobotu jsou pak na programu stíhací závody.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík