Světový pohár v Östersundu 2021 – předzávodní přehled

18. března, 2021

Světový pohár měl letos vyvrcholit v norském Oslu, kvůli koronavirovým opatřením se ale bude končit netradičně ve švédském Östersundu. V pátek se jedou sprintu, v sobotu stíhací závody a v neděli závěrečné hromadné starty. Posledního dílu SP se zúčastní 9 českých reprezentantů.

Novinky z Östersundu

Už v neděli v šest večer vyrazil z Nového Města na Moravě kamion. Jel přes německý Rostock, v pondělí ráno se nalodil a v pět večer dorazil do švédského Trelleborgu. Český kamion byl v Östersundu jako první, v úterý ráno už měli servismani k dispozici.

Český tým přiletěl do Östersundu společně s ostatními v pondělí. Češi bydlí tradičně v Best Western Hotellu Ett, který zvolili i Ukrajinci, Finové a Švýcaři.

Do Östersundu se rádi vracíme

Od hotelu je to zhruba jen dva kilometry do areálu, což se hodí. Do Östersundu totiž nejela žádná česká auta, a tak třeba servismani nebo trenéři chodí na stadion pěšky.

Na stadion se dokonce dá dojet od hotelu i na lyžích. V Östersundu jsou najeté desítky kilometrů tratí, které biatlonisté využili v úterý během delších volnějších tréninků.

Okruhů mimo areál je tu najetých dost

V úterý český tým absolvoval první testy na covid-19, které probíhají ve sportovní hale místní univerzity. Všechny testy byly negativní.

Tribuny zůstanou opět prázdné

Do Östersundu necestoval sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář. Pozici týmového lídra převzal Aleš Ligaun, kterému s mužským týmem pomáhá trenér juniorů Michael Málek.

K týmu se připojil šéf servisního béčka Tomáš Schindler, který nahradil nemocného Vojtěcha Prášila.

Podmínky v Östersundu

Ve švédském Östersundu jsou až nebývale dobré sněhové podmínky. „Není to úplně typické Švédsko. Přes víkend tu napadlo deset centimetrů, nový sníh se promíchal s tím starým. Trať vypadá dobře, je tvrdá a kompaktní. Jen některé zatáčky jsou trochu rozšlapané a rozsolené,“ říká ke stavu tratí servisman Milan Faltus.

V noci ze středy na čtvrtek v Östersundu drobně sněžilo, pár sněhových vloček by mohlo spadnout i v pátek večer. V sobotu se má oteplit až k šesti stupňům, jinak by měly být teploty lehce pod nulou.

Stadion ve švédském Östersundu

Slovo trenérů

Aleš Ligaun

„Musím zaťukat, od covidu, který nás trápil v lednu, jsme neměli další problémy. Bimbo navíc ukázal, že i po covidu se dá vrátit relativně rychle. To samé Karlos, který měl covid o kus dřív a pak zajel suprově juniorské mistrovství světa.

Únava bude u všech stejná, ať je to český nebo norský tým. Je konec sezóny a biatlonisté mají v hlavě, že je čekají poslední tři závody sezóny, některé ještě míň. Kluci jsou na tom ale pořád dobře, což potvrzují i poslední výsledky Bimba i mladých závodníků. Myslím si, že ta pětice kluků, která odcestovala do Östersundu, je připravena zabojovat o dobrý výsledek.

Tenhle rok byl specifický, Světový pohár si vyzkoušela spousta mladých kluků. Je to pro ně odrazový můstek, že si zkusí elitní závody už v juniorském věku. Pokud to půjde dobře, tak to pro ně bude v příští sezóně už normální a zapojí se nastálo do týmu jako třeba Kuba Štvrtecký. Pozice v týmu si musí vybojovat, ale dveře mají otevřené. Jsem rád, že kluků máme teď relativně dost a je kde brát.“

Výkony Michala Krčmáře trenéry těší

Egil Gjelland

„Vůbec neřeším, jestli probíhá závěrečné kolo Světového poháru v Oslu nebo v Östersundu. Pravidla v Norsku jsou hodně striktní a jsem rád, že můžeme závodit aspoň tady.

Makula s výjimkou smíšených dvojic na mistrovství světa absolvovala v této sezóně všechny závody a samozřejmě je unavená. To je normální. Bude pro ni důležité si po sezóně opravdu dobře odpočinout, než se pustí opět do tréninku.

Lucka naopak říká, že by ještě chtěla v sezóně pokračovat. I to je pochopitelné, v Novém Městě zajela několik velmi dobrých závodů. Musí pokračovat ve své práci i po sezóně a pak na to navázat v samotné přípravě.“

Když se podíváte na statistiky Jessicy, tak jezdí v této sezóně rychleji než kdy dřív. Udělala krok vpřed. U ní je rozhodující, co se děje na střelnici. Je dobrou střelkyní, ale teď střílí pod svou úrovní. Musíme pokračovat v práci a zjistit, proč teď dělá tolik chyb.

Forma Evy šla po Vánocích špatných směrem, po krátké pauze před Novým Městem se zase trochu zvedla. Bylo dobré vidět, že se něco stalo. Všechny holky se snaží dělat maximum, o tom není sporu, ale vždycky existují způsoby, jak to dělat lépe. V neděli skončíme, trochu si odpočineme a pak se opět vrhneme do práce.“

Očima závodníků

Markéta Davidová

„Únava na konci sezóny je asi normální, cítí ji všichni. Loni jsem byla možná méně unavená, ale také je pravda, že ta sezóna končila o týden dřív. Tréninky už teď nejsou tak intenzivní, ale před závody se člověk musí rozhýbat. Už nechodíme na tréninky dvakrát denně, víc odpočíváme a máme jen hlavní fáze. Třeba tady v Östersundu jsme jely ve středu trénink ve střední intenzitě, ve čtvrtek jsme zase měly sprinty.

Na Östersund nemám úplně vyhraněný názor. Jsem ráda, že jsme tu takhle později, kdy je tu víc světla. Už si ale moc nepamatuju, jak se mi tu závodilo. Beru to tu jako průměrný areál.“

Makula piluje střelbu v Östersundu

Adam Václavík

„Bronz na IBU Cupu jsem nebral jako satisfakci. Spíše jsem rád, že se letos povedl aspoň jeden závod, na který můžu vzpomínat. Tím, že to byl úspěch týmový a nečekaný, tak to bylo hezké. Tato sezóna je pro mě hodně náročná. Covid mě postihl v tu nejnevhodnější dobu, byl jsem dlouho pozitivní a přišel jsem o dva vrcholy. Mrzí mě to, protože si myslím, že jsem na tom byl v létě fyzicky dobře.

Loni jsem měl v Kontiolahti docela dobrý závěr. Kdyby se mi tu povedlo zajet pěkný výsledek a body, tak by sezóna aspoň skončila v pozitivním duchu a byla by to motivace do dalšího roku. Je to teď pro všechny složité. Musíme se s tím všichni popasovat a věřit, že se život zase vrátí do normálu, budeme zdraví a prodáme to, na co máme a co jsme natrénovali.

Loni se mi v Östersundu povedl úvodní závod sezóny. Na druhou stranu to pak trochu přebil nepovedený individuál, byly tu nehezké podmínky a byl to očistec. Jinak mám ale na Östersund dobré vzpomínky, i když nepatří mezi má nejoblíbenější místa. Loni, když jsme tu začínali, tu byla dlouho tma, navíc jsme tu byli dva týdny. Teď je tu světlo déle a přeje nám i počasí. Je tu hromada sněhu, tolik jsem tu ještě nezažil. Myslím si, že tu budou pěkné závody.“

Adam Václavík a Jakub Štvrtecký během středečního tréninku

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Östersundu

Muži

  • Vítězslav Hornig (premiéra)
  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Michal Krčmář (7. místo, stíhací závod 2016)
  • Jakub Štvrtecký (39. místo, sprint 2019)
  • Adam Václavík (26. místo, sprint 2019)
Junior Vítězslav Hornig připíše další starty mezi elitou

Ženy

  • Markéta Davidová (3. místo, sprint 2019)
  • Lucie Charvátová (12. místo, stíhací závod 2016)
  • Jessica Jislová (52. místo, vytrvalostní závod 2016)
  • Eva Puskarčíková (7. místo, vytrvalostní závod závod 2017)

Program závodů

19. 3. – 12:30 – sprint žen
19. 3. – 15:30 – sprint mužů
20. 3. – 12:15 – stíhací závod žen
20. 3. – 15:15 – stíhací závod mužů
21. 3. – 13:00 – závod s hromadným startem žen
21. 3. – 15:30 – závod s hromadným startem mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík