České biatlonistky v Östersundu zasáhly zdravotní problémy. Ze sprintu neprošly do stíhačky

19. března, 2021

I přes akutní střevní potíže nastoupily české biatlonistky do sprintu na závěrečném Světovém poháru v Östersundu. Zdravotní problémy se vyhnuly jen Lucii Charvátové, ta ale po čtyřech trestných kolech skončila až 69. Zbylé Češky byly až za ní, žádná tedy nepostoupila do sobotní stíhačky.

Report

České biatlonistky dnes od rána bojovaly se střevními potížemi. Nejprve se projevily u Evy Puskarčíkové a Markéty Davidové, pak i u Jessicy Jislové. „Už od rána to bylo hodně nešťastné, kdy jsme nalačno snídaly Smectu (přípravek k léčbě akutního průjmu). Celé dopoledne pak bylo ve znamení bojů o záchod. Říkaly jsme si, že když nepojedeme sprint, tak přijdeme i o stíhačku. Ale když to teď vidím, tak bychom udělaly líp, kdybychom nestartovaly,“ říkala po závodě Eva Puskarčíková.

České biatlonistky byly na trati hodně vyšťavené

Zdravotní problémy se vyhnuly jen Lucii Charvátové, která do sprintu odstartovala z Češek jako první. V úvodním kole byla sice druhá nejrychlejší, ale po třech chybách na ležce přišla o naději na dobrý výsledek. Na stojce udělala ještě jednu chybu a skončila až 69.

Trestné kolo v podání Lucie Charvátové

Těsně za ní figuruje ve výsledkové listině Markéta Davidová, která minula jeden terč vleže a dva vestoje. Měla až 39. běžecký čas.

Za normálních okolností by Makula vypadala na trati úplně jinak

Eva Puskarčíková střílela s bilancí 2+1, zaznamenala až 96. běžecký čas a v cíli byla 94. „Bylo to šílené. Když mi v půlce kola hlásily, že mám ztrátu 25 sekund a jsem 40. ze 41, tak jsem myslela, že se rozbrečím. Nezbývá než doufat, že se z toho Makula do neděle, kdy se jede masák, sebere,“ dodává Puskarčíková.

Od Jessicy Jislové to bylo na trati lepší (54. čas), ale závod si pohřbila na střelnici. Vleže minula tři terče a vestoje jeden. Jenže střílela do sousedního stavu, a tak musela na pět trestných kol a obsadila poslední 101. místo.

Jess dnes nerozbíhala vůbec špatně, v prvním kole měla 23. čas

Už popáté v řadě vyhrála Norka Tiril Eckhoffová. Druhá dojela Italka Dorothea Wiererová a třetí další z Norek Ingrid Tandrevoldová.

Co to znamená?

Markéta Davidová se v celkovém hodnocení propadla na 11. příčku. Stejné umístění patří českým biatlonistkám i v Poháru národů.

České biatlonistky v dnešním závodě trefily 22 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 11 000 Kč.

Výsledkový servis

Příští závod

V 15:30 jedou v Östersundu sprint muži.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík