Ve stíhačce v Östersundu bodovali 21. Krčmář a 31. Štvrtecký, Karlík dojel 42.

20. března, 2021

Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký bodovali na Světovém poháru v Östersundu i ve stíhacím závodě. Krčmář si mírně pohoršil na 21. příčku, Jakub Štvrtecký na 31. Dopředu naopak poskočil 42. Mikuláš Karlík.

Report

Biatlonisté se dnes v Östersundu museli vypořádat se silnými nárazy větru. O chyby nebyla nouze, nikdo nedokázal dát čtyři nuly.

Michal Krčmář se vyvaroval střeleckého kolapsu, ale po každé střelbě musel zamířit na trestné kolo, po první stojce na dvě. Na trati dnes Krčmář podal velmi dobrý výkon, měl 15. čas, a nechal si dost sil do závěrečného kola. V něm poskočil z 25. místa na 21. Od 18. příčky ho dělilo jen šest desetin.

„Holky to podle mě dnes měly ještě složitější, vítr byl silnější. My jsme měli štěstí, že se vítr na hodinu, hodinu a půl uklidnil a dalo se v něm střílet. Dvě, tři chyby bych za těch podmínek ještě vzal, ale pět bylo moc. Sice to byly těsné rány, ale byly,“ komentoval svou střelbu Krčmář.

Chyby ho mrzely o to víc, že dnes mohl se svým během proniknout do boje o přední umístění. „Když člověk dá dvě nuly ve sprintu, tak mu chybí kousek k desítce. Najednou tam může být, dnes možná i do šesti, ale zase jsem se tolik netrefil. Ještě jsem to nesladil.“

Bimbo na odjezdu ze střelnice

Jakubu Štvrteckému nevyšly ležky, po obou šel na dvě trestná kola. Jedničky na stojkách už byly v kontextu chyb soupeřů mnohem lepší a Štvrtecký se při posledním odjezdu ze střelnice zařadil na 34. příčku. V posledním kole se dokázal propracovat ještě o tři pozice vzhůru. Patřil mu 26. běžecký čas.

Kuba má na konci sezóny dobrou běžeckou formu

Mikuláš Karlík okopíroval střelecký výkon Štvrteckého s jedním rozdílem – první stojku zvládl čistě. S 38. běžeckým časem se dokázal propracovat z 51. pozice na startu na 42. v cíli.

Karlos podal sympatický výkon

Všem českým reprezentantům vyšlo závěrečné kolo. Štvrtecký v něm byl čtvrtý, Krčmář šestý a Karlík sedmý.

Dominovali Norové, zvítězil Sturla Lægreid před Johannesem Thingnesem Bøm. Na stupních vítězů je doplnil Lukas Hofer z Itálie.

Co to znamená?

Boj o velký křišťálový glóbus se dramatizuje. Po odpočtu čtyř nejhorších výsledků už Sturla Lægreid vede o bod před Johannesem Thingnesem Bøm. Lægreid zároveň získal malý křišťálový glóbus.

Virtuálně vedoucí muž Světového poháru Sturla Lægreid

Michal Krčmář zůstává na 23. příčce a pojede tak závěrečný závod s hromadným startem. Jakub Štvrtecký je ve Světovém poháru 59., ale i on se málem kvalifikoval do zítřejšího masáku na základě výsledků v Östersundu. Konkrétně mu chyběl jeden bod. Je druhým náhradníkem.

Čeští biatlonisté v dnešním závodě trefili 44 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 22 000 Kč.

Výsledkový servis

Příští závod

Sezónu by měly v neděli uzavřít hromadné starty, kvůli silnému větru jsou ale v ohrožení. Ženy by měly startovat ve 13:00, muži v 15:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík