Davidová v posledním závodě sezóny vedla, nakonec si z větrné loterie odnesla 14. místo

21. března, 2021

Ve velkou větrnou loterii se proměnil závěrečný závod s hromadným startem žen ve švédském Östersundu. Markéta Davidová ještě v polovině závodu vedla, nakonec se ale musela spokojit se 14. místem.

Report

Pořadatelé posunuli start závodu žen kvůli silnému větru o dvě hodiny. Už na nástřelu ale bylo jasné, že se na střelnici bude hodně chybovat.

Markéta Davidová na první střelbě terč neminula, byť jí vítr poslední ránu zanesl na kalibr. Davidová odjížděla jako první, za ní bylo dalších osm bezchybných soupeřek. V těsném kontaktu se ale držela jen Italka Wiererová.

Makula měla na trati hodně fanynek

Davidová se udržela v čelní skupině i po jedné chybě na druhé ležce. První stojku už opět střílela ze stavu číslo jedna. Tentokrát se ale s náročnými podmínkami nedokázala vypořádat, minula čtyři terče a propadla se na 13. příčku.

Makula na stojce

„Snad nebude na stavu číslo 11 tak foukat,“ věřil před poslední střelbou trenér Egil Gjelland. Jenže foukalo a Davidová musela na další tři trestná kola. Ze střelnice vyjížděla opět jako 13., ale v závěrečném kole ji odsunula o příčku níž domácí Brorssonová.

Vyhrála Norka Ingrid Tandrevoldová před Běloruskou Dzinarou Alimbekavovou a Němkou Franziskou Preußovou.

Co to znamená?

Markéta Davidová obsadila v celkovém hodnocení 11. příčku, mezi biatlonistkami do 25 let byla třetí. V bodování hromadných startů jí patří 9. pozice. Malý křišťálový glóbus získala Ingrid Tandrevoldová, velký už dříve Tiril Eckhoffová.

Markéta Davidová trefila v dnešním závodě 12 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 6 000 Kč.

Výsledkový servis

Příští závod

V 17:14 začíná závěrečný hromadný start mužů.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík